Genijalni trik kuvara sprečava da jaja popucaju tokom kuvanja i čini ih ukusnijim
Iako kuvanje jaja izgleda kao proces koji svako može da iznese, nije uvek lak put do mekanih a kuvanih žumanca i glatkih belanaca ili pak kompaktno tvrdih ako tako volite. Jaja najčešće popucaju tokom kuvanja. Jedan savet stručnjaka može vam olakšati posao.
Jaja obično pucaju kada u loncu punom vrele vode udaraju jedno o drugo.
Kako sprečiti da jaja popucaju tokom kuvanja
Ako pitate Lizu Stil, blogerku i autorku "The Fresh Eggs Daili Cookbook", ne morate da stavljate jaja direktno u vodu da biste ih kuvali. Umesto toga, ona slaže jaja u korpu za paru iznad ključale vode tako da se kuvaju na pari dok se ne stegnu.
- Prednost kuvanja na pari je u tome što jaja mirno leže u korpi na pari iznad vode koja ključa, a ne udaraju jedno o drugo u loncu - kaže ona i dodaje: - Vrelina je takođe nežnija, tako da kao dodatni bonus, ne dobijate taj čudan zeleni prsten oko žumanca. Ova metoda funkcioniše jer se postiže ista nežnaost kuvana jaja - bez potrebe da ih gledate kako biste bili sigurni da se ne otvore.
Kako se kuvaju jaja na pari
Stavite željenu količinu jaja u korpu, ostavljajući dovoljno prostora da para okružuje svako od njih.
Zatim stavite korpu preko lonca sa oko sva centimetra lagano ključale vode i pokrijte ih poklopcem.
Jaja kuvajte na vatri od 10 do 12 minuta ako želite tvrdo kuvano žumance.
Pažljivo vadite jaja iz korpe i potopite ih u ledenu vodu da se ohlade.
Osušite jaja pre ljuštenja.
I to je sve, uživajte u obroku!
(Ona.rs / Womansworld.com)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Evo kako možete da testirate da li su jaja sveža
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.