• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slavimo Međunarodni dan kafe! Kako da prepoznate pravu kafu od one sa surogatima

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Kafa, papiri Foto: Pixabay

Kada ste se poslednji put oslonili na svoja čula? Da li znate da vam ona mogu pomoći da razlikujete pravu kafu od one sa surogatima, različitim dodacima koji se ubacuju u mešavine kafe kako bi se smanjila cena proizvoda, ali i sačuvali tekstura i ukus kafe. Najčešći surogati uključuju pržene žitarice poput ječma, raži ili kukuruza, kao i cikoriju, pa čak i nauta, žira i stočnog graška.

Ako vam se nekad učinilo da ono što pijete nije dobrog kvaliteta, velika je verovatnoća da ste bili u pravu jer čulo mirisa i ukusa retko kad varaju. I zato im ukažite poverenje sledeći put i "oslušnite" svoj omiljeni napitak, njegovu teksturu, boju, miris i ukus, a obratite pažnju i na penu. I uvek pažljivo birajte ono što pijete jer samo prava kafa donosi pravi užitak.

Svake godine, 1. oktobra, ljubitelji kafe širom sveta obeležavaju Međunarodni dan kafe – priliku da uživamo u ovom omiljenom napitku i otkrijemo nove ukuse i vrste. Za poštovaoce kafe, ona nije nije samo napitak, već simbol jutarnjih rituala, inspiracija za zajedništvo i trenutak odmora u užurbanom danu. U svetu gde kafa postaje sve popularnija, postavlja se pitanje: kako razlikovati kvalitetnu, čistu kafu od one koja sadrži surogate? Kvalitet postaje sve važniji, možda i više nego ikad, a kupci sve manje pristaju na kompromise.

Iako vam možda deluje da za prepoznavanje kvaliteta morate imate neko tehnološko predznanje, postoje načini kako da i u kućnim uslovima utvrdite da li kafa koju pijete sadrži dodatke ili ne.

  1. Miris: Kafa bez surogata ima prepoznatljiv, bogat miris koji budi čula. Ako je aroma kafe slabija ili ima "pečen" miris, nalik na žitarice, moguće je da sadrži surogate. Čista kafa miriše na svežinu, dok surogati često imaju neutralniji ili manje izražen miris.
  2. Boja i tekstura: Prilikom mlevenja kafe, obratite pažnju na boju i teksturu. Čista kafa ima jednoličnu boju, dok mešavine sa surogatima mogu izgledati svetlije ili neujednačeno. Surogate često možete prepoznati i po tome što su lakši od mlevene kafe i lepršaviji pod prstima.
  3. Pena: Kada pravite espreso ili domaću kafu, jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju je penušanje. Čista kafa pravi gustu, bogatu penu koja ostaje na površini šolje. Ako pena brzo nestane ili je jedva primetna, moguće je da kafa sadrži surogate.
  4. Ukus: Čista kafa ima kompleksan i bogat ukus sa različitim nijansama – od čokoladnih, orašastih tonova do voćnih nota. Surogati često čine ukus jednostavnijim, slabijim i manje postojanim. Ako vam kafa deluje previše gorka ili neutralna, to može biti znak da nije čista.
  5. Pakovanje i cena: Kvalitetna kafa često dolazi u pakovanjima na kojima su jasno navedeni sastojci. Ako kafa koju kupujete ima mnogo dodatih sastojaka ili ima iznenađujuće nisku cenu, to može biti signal da se u njoj nalaze surogati. Važno je istaći da Pravilnik o deklarisanju iz 2022. godine štiti potrošače i zahteva od proizvođača da na ambalaži jasno označe proizvode koji sadrže surogate, navedu koji su surogati u pitanju, kao i u kom se procentu nalaze u kafi. Dodatno, Pravilnikom je određeno da se proizvod koji sadrži surogate ne deklariše kao kafa. Ukoliko na pakovanju 100% kafa, budite sigurni da je to zaista tako.

Iako surogati u kafi nisu štetni po zdravlje, oni svakako utiču na iskustvo ispijanja kafe. Prava kafa ne samo da pruža bogatiji i kompleksniji ukus, već i brojne benefite – bogata je antioksidansima, podstiče koncentraciju i daje energiju. Pijenje čiste kafe omogućava vam da zaista uživate u pravom ukusu zrna, dok surogati mogu razvodniti i oslabiti vaše uživanje u ovom napitku. Važno je istaći i da je kod mnogih surogata glavni alergen gluten, dok ga u 100% čistoj kafi nema.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo venčanicu sa Temu-a za 2.700 dinara: Možemo li izgledati skupo, ako "prođemo" jeftino?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle