Zašto treba da solimo krastavac? Trik kojim ćete se sad stalno služiti
Krastavac je jedno od povrće koje u sebi ima najviše vode i tečnosti. Odličan je za salate, ali i za salate, sendviče i kao razni prilozi.
Zaista može da doprinese promeni ukusa jelu, ali isto tako mogu da prtvore vaše obroke u "vlažni nered". Međutim, postoji rešenje i za to, a to je so.
Zašto bi trebalo da posolite krastavce?
Soljenje krastavaca pokreće proces osmoze, koji izbacuje vodu iz ćelija krastavca dok istovremeno poboljšava njegov ukus. Ljudi često misle da su krastavci blagi i vodenasti, ali u zavisnosti od sorte, mogu biti slatki, prijatno gorki, pa čak i slani. So pomaže krastavcima da oslobode svoju vlagu, ali, što je jednako važno, ističe nijansirane ukuse koje bismo inače mogli propustiti, piše "Serious eats".
- Kada pravim umake od krastavca, uvek prethodno posolim krastavce da izvučem vlagu pre nego što ih umešam u umak, tako da višak vlage ne razblaži umak dok se vremenom ispušta - rekla je jedna kulinarska urednica.
Kako posoliti krastavce?
Soljenje krastavaca je tako mali zadatak da sve što treba da uradite je da ih začinite, odete i pustite da osmoza obavi posao umesto vas. Uradite to na početku pripreme za večeru, i dok sakupite sve svoje stvari, krastavci će biti spremni za jelo.
Koristite oko četvrtine kašičice soli za 100 grama krastavaca. Najbolje je da ih ostavite u cediljki da se lepo ocede, dok vi spremite ostalu hranu za obrok, a najbolje je da to bude od pet do 10 minuta.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.