Najbolji način da sačuvate svežinu oraha: 6 saveta kako da ne propadnu i da ih slatko pojedete

B. P.
B. P.  
  • 0

Orasi imaju bogat ukus i bezbroj zdravstvene prednosti, a mnogima su omiljen izbor za grickalice, pečenje ili kuvanje. Međutim, zbog visokog sadržaja ulja, ovaj orašasti plod je sklon lakom i brzom kvarenju, pa je zato neophodno da koristite efikasne metode njihovog skladištenja.

Mnogi faktori utiču na njihovu svežinu, a neki od njih su svetlost, temperatura, vlaga i izloženost vazduhu - to sve može da ubrza njihovo kvarenje. Ključ održanja njihove svežine je u ovim stvarima.

1. Izaberite pravu činiju gde ćete ih držati

Ovo je prvi i možda najbitniji faktor u njegovom održavanju. Najbolje je da se odlučite za posudu koju ćete hermetički zatvoriti i tako zaštitili orahe od izlaganja vazduhu ali i od svetlosti, piše "Ariga foods".

2. Održavajte hladnoću

Temperatura igra vitalnu ulogu u održavanju svežine oraha. Orahe treba čuvati u hladnom okruženju kako bi se usporila oksidacija i sačuvala prirodna ulja. U idealnom slučaju, treba da ih čuvate u frižideru ili zamrzivaču.

3. Suvo i mračno okruženje

Izlaganje vlagi i svetlosti može dovesti do užeglosti i kvarenja oraha. Zbog toga je ključno da ih čuvate u suvom i tamnom okruženju. Izbegavajte da ih čuvate u blizini izvora toplote ili vlage poput šporeta ili mašine za pranje sudova.

4. Zamrzavanje za dugovečnost

Ako planirate da ne koristite orahe duži period, zamrzavanje je odlična opcija za očuvanje njihove svežine. Pre zamrzavanja, uverite se da su potpuno suvi. Stavite ih u hermetički zatvorenu posudu ili kesu za zamrzivač, uklanjajući što je moguće više vazduha pre zatvaranja.

5. Izbegavajte unakrsne kontaminacije

Da biste sprečili da orasi apsorbuju mirise i ukuse iz druge hrane, čuvajte ih odvojeno u namenskoj posudi. Izbegavajte stavljanje oraha u blizinu oštre hrane poput crnog ili belog luka, jer orašastim plodovima mogu dati neželjene arome.

6. Redovna provera i rotacija

Čak i uz pravilno skladištenje, neophodno je povremeno pregledati orahe da li ima znakova kvarenja. Proverite da li ima neprijatnih mirisa, promene boje ili čak buđi i uklonite sve one koji pokazuju znake propadanja. Pored toga, redovno menjajte zalihe oraha kako biste bili sigurni da se stariji orašasti plodovi prvo koriste, održavajući svežinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sir od indijskog oraha, posno zadovoljstvo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle