5 tajni kako treba da čuvate hleb i da mu produžite rok trajanja: O jednom ćete početi ozbiljno da razmišljate
Jedna od namirnica koja uvek pronađe put do naše trpeze i bez koje mnogi od nas en mogu da zamisle dobar obrok jeste hleb. Bio on "običan" ili od posebne vrste brašna i sa semenkama, nije važno, sve dok njega ima u kuhinji, ne treba da brinemo šta ćemo jesti. A ipak, da li ste se nekad zapitali da li ga čuvate na pravi način?
Madelin Osten, bivša pekarka iz Majamija, otkrila je korisne savete na koji način treba da čuvamo i skladištimo hleb i da mu na te načine produžite rok trajanja.
Zamrznite hleb radi dužeg očuvanja
- Zamrzavanje hleba je najbolji način da se ta hrskava vekna sačuva najduže moguće. Čvrsto umotajte u kesu za zamrzivač, bilo celu veknu ili isečene kriške. Ako se odlučite za kriške, onda vam je moj savet da između kriški postavite papir za pečenje, kako se kriške ne bi zalepila u zamrzivaču, a kasnije uzmete onoliko koliko vam treba - rekla je Madelin, piše "Food and wine".
Takođe, ona kaže da i te kese sprečavaju da se nakuplja voda u hlebu, posebno ako kasnije planirate da ga tostirate.
Čuvajte hleb uvek u papiru, nikada u plastici
- Svež hleb je najbolje pojesti u roku od dva do tri dana. Ako planirate da ga pojedete odmah, onda je najbolje da ga držite u papirnoj kesi. Iako se čuvanje u plastici čini kao prava ideja, ona zapravo podstiče rast buđi, što dovodi do toga da se hleb mnogo brže pokvari i ne zadržava potrebnu svežinu - kaže Madelin.
Kutije za hleb su vaši prijatelji
Kutije za hleb su odličan način za čuvanje hleba i zabavan način da dodate stil kuhinji. Imaju male rupe u sebi, koje omogućavaju samo malo vazduha da cirkuliše, sprečavajući hlebu da propadne.
Precizno mesto za skladištenje je ključno
- Gde čuvate veknu može biti jednako važno kao i način na koji je čuvate. Hleb ide u frižider, zar ne? Razmislite ponovo. Držanje hleba u frižideru će dovesti do toga da se hleb osuši ukoliko ga držite u papirnim kesama, a ako hleb držite u plastičnim kesama - takođe će doći do istog ishoda. Najbolje je da hleb čuvate hleb u hladnom i suvom delu kuhinje - kaže ona.
Kupite kese za hleb za višekratnu upotrebu
- Ako tražite svestraniji ili ekološki prihvatljiviji način da sačuvate hleb, isprobajte vreću za hleb za višekratnu upotrebu. Mnoge se peru u mašini i korisne su za zamrzivač. Ovo može biti dobra alternativa papirnoj kesi koja se može pocepati. Svakako su odlična investicija.
Kako vi čuvate hleb?
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovo je najveći hleb na kobasicijadi u Bačkom Petrovcu: Pekli ga celu noć, a evo koliko je težak
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.