
Evo zašto i iz kakvih kapsula za kafu se dobija savršen ukus i jaka aroma
Način na koji se kafa priprema stalno se unapređuje, pa ljubitelji ovog napitka mogu neprestano da uživaju u novim aromama i ukusima. Tako se od ručnog mlina koji melje zrna kafe, došlo do kapsule za kafu koje sada omogućavaju da izaberemo omiljeni ukus, jačinu, dužinu kafe i to samo pritiskom na dugme aparata.
Današnjem čoveku, u užurbanom tempu života, važno je da do svog omiljenog napitka dođe brzo i da zna da ga uvek očekuje isti kvalitet. I tu je odgovor zašto su aparati koji kafu pripremaju iz kapsule za kafu sve popularniji. Za ovakvu pripremu nije vam potrebna ni preciznost, ni posebno umeće. Dovoljno je da iz širokog asortimana kapsula za kafu odaberete onu koja će vam dati željeni ukus i jačinu, potom dužinu kafe i, nakon pritiska na dugme, u vašu šoljicu stiže miris i ukus kakav ste želeli. Ceo proces pripreme kod espresso kapsula je pojednostavljen i olakšan i postao je deo identiteta savremenog čoveka i moderne kulture. Kapsule za kafu iziskuju minimalan napor, a ukus je nalik kafi koju pravi profesionalni barista u kafiću.
Kombinacija različitih ukusa
Kapsule za espresso ne zahtevaju mlevenje zrna kafe, niti komplikovana podešavanja aparata, te pojednostavljuju čitav proces. A izbor je ogroman: neko favorizuje kapsule za kafu jačeg intenziteta, sa većim procentom kofeina, dok se kategorizacija, osim po intenzitetu, vrši i po ukusima, sa idejom da svako može da pronađe za sebe najbolju kombinaciju jačine i ukusa. Kapsule za aparate za kafu dizajnirane su tako da mogu dugoročno da zadrže bogatstvo nota i aroma kafe. A to je ključno za one koji vole kafu.
Pored toga, ekološka svest ljudi je sve veća, pa se sve više pažnje pridaje i reciklaži. Kapsule za kafu se mogu reciklirati, pa veliki broj ljubitelja kafe bira ovu vrstu pripreme kafe i daju prednost onim brendovima kojima je u fokusu i reciklaža kapsula za espresso. Plastične kapsule, iako jeftinije, imaju negativno dejstvo na zdravlje ljudi – od negativnog uticaja na reproduktivno zdravlje i plodnost, do povećanja telesne mase i hormonskog disbalansa. Iako plastične kapsule mogu da se recikliraju, u praksi se to retko dešava zbog njihove male veličine. Na tržištu su dostupne i kompostabilne kapsule koje su ekološki najprihvatljivije, međutim, njihov najveći nedostatak je činjenica da nisu hermetički zatvorene, što se negativno odražava na svežinu kafe, a u kontaktu s vodom može da se razvije i buđ.
Sa druge strane, postoje kapsule za kafu napravljene od aluminijuma, koji je 100% reciklabilan, što znači da se može ponovo koristiti bez gubitka kvaliteta. Recikliranje kapsula za aparat za kafu direktno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i smanjenju otpada. Još jedna velika prednost aluminijumskih kapsula je njihova sposobnost da dugoročno zadrže svežinu kafe, jer usled hermetičke zatvorenosti ne dozvoljavaju prodor vazduha i vlage. Sve ovo čini aluminijumske kapsule za espresso najboljim izborom za sve ljubitelje kafe.
Obezbedite trenutke mira i spokoja za sebe
I koju god kafu da odaberemo, gde god na planeti da se nađemo, svi će razumeti šta tražimo: kafa se na skoro svim jezicima izgovara vrlo slično jer svi današnji nazivi potiču od arapske reči "qahwa", koja je bila u upotrebi u Turskoj i šire, a tokom vremena je prešla u mnoge evropske jezike, često sa malim promenama u izgovoru. Zanimljivo je kako su se te varijante zadržale u jezicima i širom sveta postale sinonimi za omiljeni napitak. Ostaje samo da u izobilju ukusa i aroma pronađemo kafu za sebe kako bi nam ona pružila trenutke mira, kada se prepuštamo čulima i kada dozvoljavamo mirisu i ukusu da nam okupiraju pažnju.
Mnogi vole da piju kafu "s nogu", takozvani kratki espresso ili macchiato, sa ciljem da ih instant razbudi, dok sa druge strane određeni broj ljudi uživa u dužim varijantama, kako bi mogli da produže trenutke uživanja tokom celog dana, pa čak i večeri. Za ove ljubitelje kafe postoje i varijante kapsula za kafu bez kofeina koja ne gubi na ukusu i aromi, pa je uživanje zagarantovano.
(Ona.rs/PR)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Održan je prvi Plantbased Masterclass u Srbiji: Pogledajte kako su se spremali ukusni recepti
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.