
Evo kako da spremite ribu BEZ NEPRIJATNIH MIRISA u kući: Trik profesionalaca koji je pravi spas!
Miris ribe tokom pripreme jedna je od najčešćih muka svake domaćice - naročito u sezoni posta i slava, kada se riba sprema češće nego inače. Ako vam se ikada desilo da vam cela kuća miriše na prženu ribu danima, niste jedini. Ipak, postoji rešenje!
Donosimo vam proverene trikove profesionalnih kuvara kako da pripremite ribu bez neprijatnog mirisa, ali i kako da maksimalno poboljšate njen ukus - posebno ako je pripremate za posnu slavu poput Svetog Nikole.
Zašto riba toliko smrdi?
Nutricionisti naglašavaju da je riba jedno od najzdravijih mesa - bogata je omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom D i selenom. Međutim, razlog neprijatnog mirisa krije se u supstanci trimetilamin oksid koja se razgrađuje posle vađenja iz vode. Što je riba starija, miris je intenzivniji.

Trikovi profesionalnih kuvara: Kako pripremiti ribu bez smrada?
Kese za pečenje i aluminijumska folija
Zatvorene kese za pečenje, kao i umotavanje ribe u aluminijumsku foliju, drastično smanjuju širenje mirisa. Tako se zadržava para i arome ostaju unutar "paketića".
Pripremajte samo svežu ribu
Ribu je najbolje pripremiti istog dana kada ste je kupili. Što duže stoji, više smrdi - pa čak i ako je držite u frižideru. Sveža riba ima blagi, pomalo slatkasti miris mora – ne oštar, amonijačan miris.
Citrusi, beli luk i začini
Dodavanjem limunovog soka, belog vina, ruzmarina, belog i crnog luka ili bosiljka - ne samo da ćete ublažiti miris, već ćete i obogatiti ukus. Profesionalci često koriste marinade na bazi maslinovog ulja i limuna pre termičke obrade.

Umesto prženja - kuvajte ili pecite u rerni
Najveći izvor neprijatnog mirisa dolazi od prženja na ulju. Umesto toga, kuvajte ribu u temeljcu ili je pecite u rerni. U Japanu i mediteranskim zemljama ovo je standardna praksa - manje mirisa, više ukusa.
Upalite aspirator pre kuvanja i stavite posudu s sirćetom
Pre nego što uopšte počnete da spremate ribu, uključite aspirator i stavite činiju sa jabukovim sirćetom ili limunovim sokom u blizini šporeta. Oni neutralizuju miris u vazduhu dok se stvara.
Očistite odmah i koristite sodu bikarbonu
Nakon kuvanja, odmah operite posuđe i radne površine. A ako miris ostane, stavite činijicu s sodom bikarbonom ili skuvajte šerpu vode s cimetom i karanfilićem - prirodno osveženje koje neutrališe neprijatne mirise.

Zdravo, ukusno i bez neprijatnih posledica
Iako mnogi izbegavaju pripremu ribe kod kuće zbog neprijatnog mirisa, uz ovih nekoliko trikova nećete imati taj problem. A uz sve to, riba će biti zdrav i ukusan dodatak vašem posnom meniju.
Ako tražite inspiraciju za recepte od ribe, ideje za posnu trpezu i trikove koji olakšavaju pripremu - pratite nas redovno, jer vam svakog dana donosimo savete koji čine kuvanje jednostavnijim i prijatnijim!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kad lovac postane plen! Mačke merkale ribu, pa pobegle kad je skočila na njih
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.