
Kako hleb može da vam pomogne da prepoznate LAŽNI MED? Jednostavan trik za proveru autentičnosti
Med je poznat po raznim zdravstvenim benefitima, bogat je hranljivim materijama, antioksidansima i pomaže telu u mnogim prirodnim procesima.
Da biste uživali u dobrobitima koje med donosi, važno je znati njegovu čistoću. Bez ovog znanja možete kupiti proizvode lošeg kvaliteta. Mnogi supermarketi prodaju lažni med, koji se dosta razlikuje od onog što pčele zapravo proizvode. Mnoge kompanije su iskoristile porast popularnosti meda, zbog čega je sada važnije nego ikada pre poznavati razlike.
Šta je 'lažni' med?
Lažni med je izmenjen, ali je gotovo nemoguće razlikovati ga od pravog kada je upakovan. Postoji mnogo načina da prepoznate lažni med, evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju pri određivanju da li je med lažan ili ne.
Lepljivost
Pravi med nije lepljiv ako ga protrljate između prstiju, dok je lažni med lepljiv zbog veštačkih zaslađivača dodatih prilikom njegove proizvodnje. Ova razlika je lako testirati i veoma je uočljiva.
Tekstura
Pravi med je prilično gust po teksturi i sporije se kreće, dok je lažni med vrlo tečan i brzo se razliva, kreće i širi. Najbolji način da to testirate je da posmatrate koliko vremena treba da med pređe sa jedne strane tegle na drugu, ili da stavite malo na prst i vidite da li odmah curi.
Miris
Pravi med ima blag i često cvetni miris. Ovaj miris može da se promeni zagrevanjem i hlađenjem, dok lažni med često nema miris ili može imati kiseo miris. Razumevanje razlike može zahtevati malo vežbe, osim ako ne uporedite pravi i lažni med u testu.
Zagrevanje
Kada se zagreje, pravi med brzo postaje gušći i ne stvara pjenu. Lažni med, međutim, pravi mehuriće i nikada neće karamelizovati.

Test sa hlebom
Namažite med na šnitu hleba. Pravi med će se stvrdnuti za oko 60 sekundi. Lažni med se nikada neće stvrdnuti, već će zbog dodatne vlage učiniti hleb vlažnim.
Rastvaranje
Pravi med se ne rastvara u vodi, već se skuplja na dnu u grudvu. Ako se promeša, pravi med se može razblažiti tokom dužeg vremena. Lažni med se odmah rastvara u vodi zbog dodatnog šećera.
Test sa šibicom
Umotajte šibicu u med. Ako je med pravi, šibica će se lako zapaliti nakon što je umočen u med, dok lažni med sprečava paljenje zbog visokog nivoa vlage.
Nečistoće
Pravi med često sadrži male nečistoće, kao što su komadići polena ili obojeni delovi. Lažni med nema nečistoća, potpuno je čist i ima ujednačenu, glatku teksturu.
Metilni alkohol
Možete testirati da li je med pravi ili lažni tako što ćete ga pomešati sa metilnim alkoholom. Kada se pravi med pomeša sa metilnim alkoholom, med će ostati na dnu bilo koje posude. Lažni med se neće ponašati tako, već će se rastvoriti u metilnom alkoholu i rastvor će postati mlečan.
Ukus
Ukus pravog, čistog meda traje samo nekoliko minuta. Lažni med ima ukus koji duže ostaje u ustima jer šećer produžava osećaj ukusa.
Sastojci
Ako kupujete med u prodavnici gde tegla ima etiketu, to je najlakši način da proverite čistoću meda. Proizvođači su obavezni da navedu sve dodatke ili supstance koje su dodate u med koji proizvode. Pogledajte etiketu na tegli meda, ako postoji, i brzo ćete videti da li je nešto dodato čistom medu i šta je to.
(Ona.rs/launcestonbeekeepers)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.