NE ČUVAJTE med na ovom mestu jer će postati gust i kristalizovan: Savet eksperata treba da usvojite
Ako ste ikada otvorili ormarić i zatekli med koji je zgusnut i kristalizovan, postoji dobar razlog za to. Srećom, postoji jednostavno rešenje da uživate u njegovoj glatkoj teksturi.
Mnogi od nas ne razmišljaju previše o načinu čuvanja meda dok ne primete da je postao gust i kristalizovan, ostavljajući nas sa grubom, šećernom masom umesto te glatke, slatke dobrote. To je čest razlog zbog kojeg ljudi bacaju savršeno dobar med, ali postoji jednostavan način da se spreči ova lepljiva situacija.
Stručnjaci za med su podelili svoju mudrost.
- Sav sirovi med će s vremenom kristalisati, ali tip meda, način čuvanja i temperatura utiču na to koliko brzo će doći do kristalizacije - kažu oni.
Takođe, ističu da je temperatura ključna, naglašavajući da 'se kristalizacija događa mnogo brže na nižim temperaturama', posebno ispod 10 stepeni Celzijusa.
Njihov najbolji savet? Ne čuvajte med u hladnom podrumu ili negrejanoj ostavi!
Da bi vaš med ostao lepo tečan, čuvajte ga na sobnoj temperaturi, idealno između 10 i 21 stepena, u hladnom i suvom ormaru za najbolji izgled.
Tim ima još jedan savet za ljubitelje meda - izbegavajte čuvanje meda u plastičnim posudama.
Objašnjavaju da je plastika, zbog svoje poroznosti u poređenju sa staklom, podložnija prodiranju vlage, što dovodi do kristalizacije meda.Umesto toga, birajte staklene tegle sa dobro zatvarajućim poklopcem kako biste sačuvali med u savršenom stanju. A ako primetite da je med počeo da se kristališe, ne brinite i nemojte ga bacati.
Tim nas uverava da "nema ništa loše u kristalisanom medu", on je i dalje savršen za jelo. Čak možete posuti te šećerne kristale preko svoje jutarnje kaše za dodatnu dozu slatkoće. Ako želite da vratite med u njegovu glatku, tečnu formu, potrebno vam je samo malo tople vode iz česme i činija.
Zagrejte vodu, zatim stavite teglu meda u činiju, nalivajući vodu do otprilike tri četvrtine visine tegle. Pažljivo promešajte med kašičicom, pazeći da voda ne dospe u teglu.
Ako mislite da hladnoća uzrokuje da se med stvrdne, pokušajte da ga čuvate na toplijem mestu, možda blizu izvora toplote.
I ne brinite zbog toga da li će med da se pokvari - ima vrlo dug rok trajanja, tako da ga možete uživati mesecima bez problema.
(Ona.rs/Mirror)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo: Može li se zagrevanjem skinuti nalepnica sa tegle?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Јеремија
Med se cuva na tamnom i hladnom mjestu, nikako pored grejnih tijela. Kada se med kristalise, ali ravnomjerno od vrha do dna posude, sto je osobina pravoga meda,ne vrsite njegovo zagrijavanje da bi ga otopili jer tako unistavate dio njegovih ljekovitih svojstava i rizikujete da dio meda pretvorite u stetne sastojke po zdravlje covjeka. Radite onako kako su nasi preci radili, a ne po savjetu "ne"eksperata. Medno
Podelite komentar
Zarko
Jedite kristalizovan med jer samo takav med je zdrav kupati jer inace se med konzumira u čajevima ili na drugi nacin rastvore. Kristalizacijom meda dolazi do odvajanja glukoze od fruktoze pa olakšavate organizmu da upravo to ne radi. Drugi razlog je taj da je to jedan od načina da vidite da se radi o pravom medu. Ovo pričam kao pčelar sa 27 godina iskustva. Zarko Kikovic ( gazdinstvo Kikovic) ,,Honey De La Bees ".
Podelite komentar