Italijanska kuhinja uvrštena na listu UNESCO! Pasta, tiramisu i vino među kulturnim blagom
Italijanska kuhinja uvršćena na listu "nematerijalnog kulturnog nasleđa" posle kampanje krajnje desne vlade Đorđe Meloni.
UNESCO je zvanično priznao italijansku kuhinju kao kulturni simbol, priznanje koje je dočekala s oduševljenjem premijerka Đorđa Meloni, čija je vlada stavila hranu u središte nacionalističkog izražavanja identiteta.
Objava, saopštena u sredu tokom zasedanja UN-ovog kulturnog tela u Delhiju, znači da će italijanska kuhinja - od paste i mocarele do vina i tiramisua - biti upisana na prestižnu listu "nematerijalnog kulturnog nasleđa".
Italija je postala prva zemlja koja je priznata zbog svoje kuhinje u celini, a ne samo zbog jedne tradicije ili recepta.
U video poruci postavljenoj na njen Instagram profil nekoliko minuta nakon objave, Đorđa Meloni je rekla da je vest ispunila ponosom.
- Mi smo prvi u svetu koji dobijamo ovo priznanje, koje odaje počast tome ko smo i našem identitetu. Za nas Italijane, kuhinja je više od hrane ili zbirke recepata. To je mnogo više od toga: to je kultura, tradicija, rad i bogatstvo - izjavila je ona.
U saopštenju, UNESCO je italijansku kuhinju opisao kao "kulturnu i društvenu mešavinu kulinarskih tradicija" i način "da se brine o sebi i drugima, izrazi ljubav i ponovo otkriju kulturni koreni", dok zajednicama pruža priliku "da podele svoju istoriju i opišu svet oko sebe".
- To je zajednička aktivnost koja naglašava bliskost sa hranom, poštovanje prema sastojcima i deljenje trenutaka za stolom … Ljudi svih uzrasta i polova učestvuju, razmenjujući recepte, savete i priče, pri čemu bake i deke često prenose tradicionalna jela svojim unucima - dodali su u saopštenju.
(Ona.rs/The Guardian)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Jedan od najboljih kuvara danasnjice Enrico Derflinger, govorio za Ona.rs
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.