Šta znače brojevi na nalepnicama voća? Ako vidite ove cifre, obavezno ih vratite na policu

B. P.
B. P.  
  • 0

Kada uzmete komad voća ili povrća u prodavnici, možda ćete primetiti malu nalepnicu na kori sa brojevima. Ove brojeve na etiketi voća i povrća često sadrže važna obaveštenja.

Broj na etiketi je PLU kod, odnosno kod za proveru cene. PLU kodove koriste supermarketi još od 1990-ih kako bi pomoću njih lakše identifikovali voće i povrće, omogućili tačno naplaćivanje i bolju kontrolu zaliha. Međutim, etiketa nije tu samo zbog naplate.

- Oznake na hrani mogu vam mnogo reći o onome što jedete i pomoći vam da donesete informisane odluke o hrani za vas i vašu porodicu - kaže Viki Lejn, lekar interne medicine.

Kako čitati PLU kodove?

Više od 1.400 PLU kodova dodeljeno je različitim vrstama voća i povrća. Ove kodove dodeljuje Međunarodna federacija za standarde proizvoda (IFPS), a oni su dobrovoljni.

Četvorocifreni ili petocifreni brojevi identifikuju proizvod, ukazujući na veličinu, metod gajenja, vrstu hrane (na primer, jabuka ili pomorandža) i sortu (poput Zlatni delišes).

Dobrovoljne oznake vam govore da li kupujete organski ili konvencionalno gajeno voće i povrće.

Organsko gajeno voće i povrće ima etikete sa pet cifara koje počinju brojem 9.

Konvencionalno gajeno voće i povrće ima etikete sa četiri cifre.

Ako kod sadrži više od pet cifara, to nije deo međunarodno standardizovanog sistema.

Pijaca, prodavnica, voće, povrće Foto: Shutterstock

Organsko vs. konvencionalno: Koja je razlika?

Organsko gajeno znači da su korišćeni prirodni đubriva umesto sintetičkih hemikalija.

Organska poljoprivreda koristi kompost i stajsko đubrivo umesto hemijskih đubriva. Koriste se insekti, ptice i/ili zamke umesto sintetičkih pesticida. Rotacija useva, malčiranje i ručno pljevljenje zamenjuju sintetičke herbicide. Organsko voće i povrće obično se gaji bez genetskog inženjeringa ili modifikacija.

Konvencionalno gajeno znači da su korišćeni sintetički pesticidi i đubriva kako bi se pospešio rast i sprečile bolesti.

Proizvodi mogu biti označeni kao organski ako su sertifikovani kao gajeni na zemljištu na kojem tri godine pre žetve nisu korišćena sintetička đubriva i pesticidi, prema podacima Saveznog ministarstva poljoprivrede (USDA).

Organska hrana je obično skuplja, uglavnom zbog ograničenih zaliha i dodatnog rada i troškova proizvodnje. Međutim, kod konvencionalnog gajenog voća i povrća imate opcije. Samo proverite koji proizvodi imaju najmanje ostataka pesticida.

Neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG) svake godine objavljuje „Vodič za kupovinu pesticida na voću i povrću“, koji navodi voće i povrće sa najvećim i najmanjim sadržajem pesticida.

(Ona.rs/Scripps)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da pravilno i brzo očistite voće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle