• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dugoročne posledice neskidanja šminke: Zašto ne treba ići u krevet sa celodnevnom šminkom na licu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prevremeno starenje je samo jedna od posledica neredovnog umivanja i nege

  • 0
Skidanje šminke Foto: Shutterstock

Sve dame već dobro znaju kako to ide - posle izlaska ste se kasno vratile kući i jedino što vam pada na pamet jeste da legnete u krevet. Tome bi inače prethodilo kupanje, skidanje šminke i nega lica, ali ne i ove večeri kada krevet čeka da "uronite" u njega. Ali vrlo dobro znamo kakve to posledice ostavlja na lepotu naše kože lica.

Iznova i iznova slušamo da je spavanje sa celodnevnom šminkom jedna od najgorih stvari koju možete učiniti svojoj koži (pored prekomernog izlaganja suncu). Za magazin "Byrdie" dr Su En Vi (Sue Ann Wee) je tačno objasnila koje su to vidljive i nama nevidljive posledice spavanja sa šminkom i izostanka umivanja i pravilne nege.

Prevremeno starenje i degradacija kolagena

Spavanje sa šminkom začepljuje naše pore, šminka može zarobiti prljavštinu i zagađivače životne sredine unutar kože, a ova vrsta "stresa" u koži može dovesti do povećanja slobodnih radikala koji izazivaju mutacije DNK, degradaciju kolagena i, tokom vremena, mogu dovesti do preranog starenja.

Pojava akni i mitesera

Onda kada ste mislile da se od jednog spavanja sa šminkom ništa neće desiti, jer je jelte, to samo jednom, sutra ujutru se vrlo može desiti da se probudite sa crvenom bubuljicom na licu. Takođe, mogu vam izaći i mali beli miteseri uzrokovani začepljavanjem pora.

Šminka skidanje šminke Foto: Shutterstock

Bubuljice i miteseri u ovom slučaju jesu manifestacija loše nege i tretiranja kože lica i nastaju zbog nehigijene. Koliko god da imate čistu kožu i ranije niste imale probleme sa aknama, nemojte biti tako sigurne da vama svakodnevna nega nije potrebna. Koža lica vam mora na neki način dati signal da nešto ne radite pravilno, pogotovu ako vam se ovakve situacije neskidanja šminke često dešavaju.

bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ gpointstudio

Isušivanje kože

Naša koža prirodno odbacuje mrtve ćelije kože kako bi napravila prostor za nove ćelije svakih 30-ak dana. Ponekad se mrtve ćelije ne odvajaju u potpunosti. To može dovesti do suvih, ljuspavih mrlja i začepljenih pora. Povremeni piling može pomoći da se ovo spreči, ali dugotrajno spavanje sa šminkom još dodatno može da ometa prirodni proces osipanja ili pilinga kože, primećuje dr Vi. Sve ovo dalje utiče na promenu tena, vidnu suvoću kože, koja postaje siva i gruba. Koža može da izgubi sjaj i dosta dugo ćete morati da radite na tome da obnovite njenu zaštitnu barijeru.

Inflamacija očiju

Nežno čišćenje kože je ključni faktor u smanjenju širenja štetnih bakterija, virusa i gljivica. Šminka za oči, posebno maskara, može sadržati štetne patogene koji dovode do upale i infekcija oko očiju. Dr Vi dodaje da zapaljenje može biti i posledica alergijske reakcije. Šminka, koja ne podleže istoj kontroli kvaliteta kao lokalni lekovi, može sadržati sastojke koji mogu da zapale i iritiraju kožu, posebno ako se ostave na koži duže vreme.

Nežna koža oko očiju je posebno ranjiva. Ovo može dovesti do alergijskog i iritativnog kontaktnog dermatitisa kože ili crvenih mrlja koje svrbe i ljušte se.

Ako ste dosledne svojoj rutini nege lica i spavanje sa šminkom vam se desilo samo nekoliko puta, ne brinite. Malo je verovatno da će jedan ili dva dana nečišćenja imati dugoročne negativne efekte, ali razvijanje navike da ne skidate šminku može ugroziti sposobnost vaše kože da dobro stari. Može uticati i na celokupno zdravlje kože.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota