• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez bora, podočnjaka i nadutosti: Kako krastavci pomažu vašoj okoloočnoj regiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstarije, prirodne metode ponekad su najdelotvornije

  • 0
Maska za lice, krastavac Foto: Shutterstock

Kada pomislimo na opuštajući dan posvećen nezi lica u glavi vidimo klasičnu sliku žene, kose umotane u peškir sa dve kriške krastavca preko očiju. Vrhunsko opuštanje, zar ne? Ali da li ste se ikada zapitali zašto su baš krastavci u ovom slučaju u službi lepote? Štaviše, da li ste se ikada zapitali da li su kriške krastavca na očima zaista korisne? Odgovor je da jesu.

Krastavci imaju koristi za područje ispod očiju, sa hidratantnim i umirujućim svojstvima koja su nežna za tanku okolnu kožu.

Iako danas postoji milion i jedna opcija za okoloočnu regiju, ponekad su stari trikovi najbolji trikovi. Krastavci se sastoje od oko 95 procenata vode, tako da ne iznenađuje da su izuzetno hidratantni za kožu, kako lokalno tako i kada se unose. Krastavci takođe sadrže visok nivo lignana, kukurbitacina, flavonoida, antioksidanata i drugih elemenata u tragovima i minerala. Za krastavce se kaže da su jaki dodaci vodi za piće, kao i kada se direktno stavljaju na kožu.

Pored svojih blagih hidratantnih svojstava, krastavci takođe imaju silicijum dioksid, koji može da podstakne proizvodnju kolagena. Upravo ove prednosti čine krastavce popularnim ne samo za direktno nanošenje na kožu, već i kao sastojak mnogih hidratantnih proizvoda za negu kože. Prirodno se hlade i nemaju iritirajuće kiseline ili mirise koji mogu iritirati osetljivo područje oko očiju.

Krastavac nega kože Foto: Pixabay/Tumisu

Prednosti ovog brzog tretmana

Postoji višestruka korist od stavljanja krastavca na oči. Krastavci imaju antioksidativna svojstva, a takođe imaju svojstva čišćenja koja pomažu u uklanjanju hemijskih toksina iz tela i kože. Krastavci takođe imaju hranljiva svojstva da smiruju vašu kožu i štite od iritacije kože, kao i smanjuju otok.

Krastavci se vekovima koriste zbog svojih kliničkih i terapeutskih svojstava. Zbog visokog sadržaja vode u krastavcu, antioksidativnih svojstava i izolovanih bioaktivnih jedinjenja uključujući kukumerin A i B i kukurbitacine, ovi plodovi su fantastični za smanjenje otoka i upale, hidrataciju, nežno posvetljivanje i umirivanje kože. Hidratantna svojstva pomažu u održavanju zdravog izgleda i čvrstoće kože, što može dovesti do mlađe kože i svežijeg izgleda.

Osim što su bogati vodom, krastavci takođe imaju vitamin C i folnu kiselinu koji pomažu u unapređenju zdravlja kože, vitamin K koji pomaže u smanjenju tamnih krugova i umirujuća svojstva koja pomažu u lečenju opekotina od sunca i bora. Hladni krastavac može izazvati suženje površinskih krvnih sudova.

S obzirom da su krastavci nežni i sadrže 95 odsto vode, mnogi ne moraju da izbegavaju da ih koriste za oči. Naravno, ako ste alergični, ne treba da jedete krastavce niti da ih koristite kao lokalni tretman.

Krastavac Foto: Pixabay

Kako staviti krastavce na oči

Krastavce treba stavljati na oči u obliku kriški, što je već jasno. Najbolje je koristiti kriške sa semenkama i staviti ih preko očiju. Preporučuje se komad dovoljno velik da pokriva obrve i gornji i donji kapak. Krastavci imaju efekat hlađenja na koži. Hladan krastavac radi bolje od onog na sobnoj temperaturi za lečenje natečenih očiju, to je zato što hladna temperatura sužava površne sudove u koži koji doprinose oticanju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Pustite dete da plače, to je važno za razvoj": Jelena za Ona.rs o važnosti roditeljskog autoriteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota