• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moda za početnike: Postoji 7 stilova oblačenja da izrazite svoju ličnost

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da kreirate snažan, samouveren, lep i savršen stil, zasnovan na vašem suštinskom "ja"

  • 0
Valentino haljine Foto: Profimedia/Joël SAGET/AFP

Postoji mnogo elemenata uz pomoć kojih možete da izrazite svoj stil. Neki od njih uključuju boju, liniju, siluetu i oblik, uzorak, teksturu, tkaninu, dodatke - lista je opsežna! Ali evo gde postaje zanimljivo. Kako otkriva sajt 16 Style Types, većina ovih fizičkih elemenata koji služi za kreiranje stilskog izraza nije povezana - sa vašom stilskom suštinom.

Vaša fiziologija i vaša psihologija su dva odvojena sistema, ali vaš fizički izgled ne određuje vaš psihološki sastav, ni obrnuto. Postoji previše drugih faktora koji ulaze u jednačinu kada se postavi pitanje kako treba da se oblačite. Suština vašeg stila je važan faktor, ali postoje i mnogi drugi. Šta činiti ako ne možete da povežete boju ili fizičke karakteristike sa svojim psihološkim tipom?

Kada vaš stil dolazi iznutra ka spolja, sve što ima veze sa vašim stilom postaje jasnije, a vi vremenom postajete sigurniji. Kako stičete samopouzdanje, sve manje gledate generičke liste tipa „10 stvari koje svaka žena treba da ima u svom ormanu“, a formula kako da se uspešno oblačite postaje nepotrebna. Prestajete da kopirate druge čijem se stilu divite i postajete vaš najbolji vodič, znate koje savete da slušate, a koje da ignorišete.

Sa time na umu, ljudi se dele na četiri osnovna tipa, odnosno stila. Prvi su stilski pragmatičari, drugi estetičari, treći su stratezi, a četvrti su "sanjari". Na jednu od ovih osnova počinjete da gradite most između suštine vašeg stila i stilskog izraza. Za to vam je potreban novi sastojak, odnosno stil oblačenja.

Na naš tip kontekstualnog stila utiču mnogi aktuelni faktori. To može da uključi modne trendove, naš životni stil i zahteve budžeta, mišljenje prijatelja i onih koji imaju uticaj na nas, kao i ono što je potrebno na poslu ili u našem profesionalnom okruženju. Preciznije, naša situacija i prilike utiču na naš izbor stila. Naš tip kontekstualnog stila je istinit i relevantan za nas jer obuhvata mnoge praktične faktore, ali ni približno ne opisuje našu suštinu.

Ako vaše modno putovanje nikada ne ide dalje od vašeg tipa kontekstualnog stila, vaš stil će uvek biti značajno ograničen i možda se nikada nećete osećati zaista udobno u svojoj odeći.

Na naš tip razvijenog stila, odnosno ono u šta se vaš stil uklopio, utiče kultura i obrazovanje. Razvoj stila zavisi od konteksta rasta, kulture, porekla, zaposlenja, geografije, obrazovanja i mnogih drugih faktora koji određuju pristup, stav svake žene i njene aktivnosti kada je u pitanju stil. I dok je vaš razvijeni stil odraz vašeg stila, on ne opisuje u potpunosti njegovu suštinu .

Naš tip osnovnog stila je ono sa čime smo rođeni. Vaš pristup stilu jednako urođen kao i vaš pristup komunikaciji, prikupljanju informacija, donošenju odluka i životu uopšte. Vaš osnovni tip stila podrazumeva potpunije uvažavanje izbora odeće. Otkrivanje vašeg osnovnog tipa stila je ono što vas dovodi do toga da prepoznate i poštujete svoj jedinstveni pristup stilu i ono što funkcioniše i važi za vas.

Stilovi oblačenja

Ključno sredstvo za premošćivanje puta između vaše stilske suštine (ko ste vi u svojoj srži) i vašeg stilskog izraza (kako se sami oblačite) su stilovi oblačenja. Postoji sedam stilova oblačenja: klasično, opušteno, dramatično, kreativno, buntovno, ženstveno, elegantno i šik.

Postoji toliko mnogo načina da koristite ovih sedam stilova oblačenja, a jednom kada ih razumete, i naučite da ih prilagodite, primenite i mešate, mogućnosti su beskrajne. Ono što je ključno je njihovo prilagođavanje vama, kao ženi vašeg stilskog tipa.

Ponekad je prilagođavanje motivisano spoljnim faktorima, često moramo da se uklopimo u određeno okruženje, grupu ili situaciju. Može biti da radimo u konzervativnom okruženju, pa klasični stil oblačenja postaje prikladniji. Ili naš društveni krug uključuje neke vrlo ležerne događaje, koji zahtevaju opušteni stil oblačenja.

Kejt Midlton Foto: Tanjug/AP

Da bi ste se prilagodili, važno je da za sebe uzmete samo one elemente koji vam se posebno dopadaju iz svakog od stilova oblačenja koje prilagođavate svojim svrhama. A postoji toliko mnogo elemenata. I upamtite, klasika nisu samo pruge i mornarska boja, opušteno nije samo komotan kroj i prirodna vlakna; dramatično nije samo crveni karmin i asimetrija; kod kreativnosti nije sve u neobičnosti i netipičnoj konstrukciji; nisu svi motivi lobanje i crna boja buntovni; ženstvenost nije samo u naborima i plutajućim tkaninama; niti je elegantan šik samo neutralne boje i drago kamenje.

Jednom kada shvatite šta svaki od sedam stilova oblačenja obuhvata, bićete opremljeni najneverovatnijim alatom da se izrazite na način koji vam se čini istinitim i pravim za vas – i povezan je sa suštinom onoga ko ste vi.  A u tome se, tvrde stručnjaci, nalazi magija mode.

Video: Najveći modni i lifestyle događaj na ovim prostorima: My Global Fashion Awards

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota