• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tretmani za lepotu i blistav ten u najluđoj noći: Savršen izgled bez obzira na godine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Specijalista kozmetologije dr Nenad Stanković otkriva koje tretmane bi trebalo uraditi tokom decembra da biste novu kalendarsku godinu dočekali u najboljem izdanju

  • 0
kozmetički tretman, ulepšavanje, podmlađivanje, nega kože, nega lica Foto: Shutterstock

U jeku pretpraznične euforije i sumiranja godine za nama, neretko nam ostane malo vremena da se posvetimo finalnim pripremama za savršen izgled u “najluđoj” noći. Zato je veoma važno što pre preduzeti ključne korake u nezi, u zavisnosti od stanja kože i životne dobi.

Kako bi trebalo da izgleda bjuti rutina za svaku životnu dekadu u susret praznicima, razgovarali smo sa dr Nenadom Stankovićem, specijalistom kozmetologije.

Ukoliko imate 30 godina…

- U ovom životnom periodu trebalo bi započeti sa preventivnim antiejdž tretmanima da bismo proces starenja držali pod kontrolom - kaže dr Nenad Stanković za Ona.rs.

-Naime, nije neobično da u ovoj dobi već postoje razlozi za korektivne procedure kojima će biti rešene posledice neopreznog izlaganja suncu u ranoj mladosti, zbog čega se sa boricama, flekama i pegama susrećemo i pre očekivanog vremena.

Prema rečima našeg sagovornika, u ovoj životnoj dobi koža postepeno gubi tonus i vlagu. Iako je reč o gotovo neprimetnim simptomima starenja, savetuje se mezoterapija u kombinaciji sa hijaluronom.

- Mezoterapijski kokteli će hidrirati i ishraniti kožu, a fileri će vratiti izgubljeni volumen ispod očiju koji je često odgovoran za umoran i neraspoložen izgled. To se odnosi i na fine linije oko usana koje mogu da budu diskretno popunjene hijaluronom kako bi se sprečila pojava brazdi u kasnijem dobu - objašnjava specijalista kozmetologije.

dr Nenad Stanković, specijalista kozmetologije Foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

Za obezbeđivanje besprekornog tena preporuka je da se koriste AHA kiseline kao što su glikolna, citrična, mandelična i laktična. Prema rečima dr Stankovića, one poboljšavaju vlažnost i elastičnost kože, imaju eksfolijatno delovanje na njenoj površini, odstranjuju mrtvi sloj ćelija i vraćaju blistavost i zdrav izgled delujući na bore, akne i hiperpigmentacije.

Ako imate 40 godina...

Tretmani botoksom mogu da budu najbolji prijatelj svake žene u ovoj životnoj dobi. Manje koncentracije preparata za sprečavanje kontrakcija mimičkih mišića, naročito u regiji oko očiju jedna su od preporuka za negu i podmlađivanje. Ali ne i jedina.

Hijaluronskim filerima uspešno se može remodelovati lice, posebno ako želimo da istaknemo jagodice i mladalački volumen srednje trećine lica. Da bismo unapredili kvalitet kože na duži vremenski period, tretmani biorevitalizacije i te kako će pomoći zahvaljujući visokoj koncentraciji hijaluronske kiseline, peptida i aminokiselina koji utiču na hidriranost, elastičnost i tonus.

Žena, botoks, inekcija,  kozmetički tretman,lepota Foto: Shutterstock

- Za rešavanje problema pigmentnih mrlja i neravne teksture kože sprovode se srednje duboki TCA piling ili ablacija laserom kako bi se uklonio površinski sloj kože, a sa njim i različite neželjene estetske pojave kao što su fleke, ožiljci od akni, ispucali kapilari i sitne bore. Benefit laserskog pristupa ogleda se i u činjenici da se erozivnim procesom dodatno podstiče stimulacija novog kolagena, proteina odgovornog za čvrstinu kože - objašnjava dr Stanković.

Kako je posle ove procedure neophodan oporavak, budući da ga prati intenzivno ljušćenje kože, bilo bi dobro da ovaj tretman bude urađen do polovine decembra kako bi lepota lica došla do izražaja u novogodišnjoj noći.

Ako imate više od 50 godina...

Specijalista kozmetologije navodi da je u 50-im godinama života najbolje odabrati kombinaciju tretmana. Njihov ritam izvođenja zavisiće od toga da li su do ovog životnog doba već primenjivane antiejdž procedure ili ne.

- Pored biorevitalizacije, hijaluronskih filera, botoksa i lasera, trebalo bi razmisliti i o blažem fenolnom pilingu koji se pokazao kao odličan izbor kod dubokih bora, pigmentnih promena, opuštene kože i ožiljaka - objašnjava dr Stanković.

Posle intervencije vidno je obnavljanje gustine i elastičnosti epidermisa, odnosno efekat podmlađivanja.

U 60-im se, navodi dr Stanković, može primeniti i jača koncentracija fenola kao alternativa operativnom liftingu. Samo jedan ovakav postupak “briše” i desetak godina sa lica, i to bez odlaska pod skalpel.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota