• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fenomenalna nega kože kod starih Egipćana: Ovo sigurno treba probati

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tajna lepote starih Egipćana

  • 0
Kleopatra, stari Egipat, Foto: Shutterstock

Stari Egipćani bili su opsednuti lepotom, negom i oprezu kada je zdravlje u pitanju.  

Pritom ne govorimo samo o faraonima i vladajućim klasama, već i o ostalim nižim staležima kao što su zanatlije i robovi.

Mnoge stvari možemo da naučimo od njih, pogotovo kada su u pitanju navike koje mogu i primenjuju se i dan danas, navodi "county.wedding" .

Hrana na prvom mestu

Njihovo verovanje glasi "Ako jedeš dobro, izgledaš dobro". Hijeroglifi po njihovim zidovima otkrili su mnoge stvari, kao što je gozba u kojoj su uživali. Još tada se negovalo pčelarstvo, jer su uživali u medu i koristili su ga u svemu što su mogli.

Kada bi se moćni Nil povlačio iz svog korita, za sobom bi ostavljao veoma plodno zemljište i blato puno minerala. Stari Egipćani bi na tim mestima sadili nar, urme, grožđe, lubenice, krastavce, celer, grašak kao i šargarepe. Obzirom da su ovo bili neki od ključnih sastojaka njihove ishrane, telo im je bilo obogaćeno antioksiantima, proteinima i vlaknima, što je dosta uticalo na njihovu kožu i davalo joj lep i sjajan izgled.

hrana, zdrava hrana, raznovrsna hrana Foto: Shutterstock

Stare Egipćani, ali ne i koža!

Egipćani su izumeli prve tehnike pilinga. Koristili su kombinaciju grubog sunđera (nalik kamena) za piling i piling napravljen od peska ili biljaka kao što je Aloja vera. I natron (natrijum karbonat) pomešan sa vodom je korišćen kao piling, a danas bi nežna zamena za natron mogla da bude soda bikarbona. Iako je to blagi piling, ne bi trebalo da se radi više od jednom nedeljno.

Još jedna zanimljiva stvar jeste da su upravo Egipćani započeli i uklanjanje dlaka šećerom. Ta metoda depilacije popularna je i danas, pogotovo jer manje boli od voska. Lepi se isključivo za dlaku, a ne za kožu. Maljavost, čak i ona najmanja, je bila strogo protiv standarda lepote.

žena devojka, kupka, nega, higijena, lepota, piling, telo Foto: Shutterstock

Aloja vera i avokado

Podočnjaci su takođe bili veliko "ne" u starom Egiptu. Obzirom da se avokado smatrao biljkom bogova, verovali su da je dobar i u ishrani i za kožu. Parčiće su stavljali ispod očiju kako bi umanjili tamne kolutove oko očiju, jer je ova biljka bogata kalijumom, vitaminima, mastima i proteinima. Odlična formula za meku, čistu i zdravu kožu. 

O Aloji veri se pisalo još na njhovim papirusima, nazivajući je "biljkom večnosti", ne zbog večnog života (barem ne za sada), već zbog dugog spiska njenih benefita i raznih upotreba.

Nefertiti i Kleopatra koristile su je za zatezanja lica, kao masku. Biljka ima više od 75 hranljivih materija uključujući vitamine A, C, E, B12 i amnio kiseline. Pored toga što super hidrira, ona i smanjuje otok, stimuliše proizvodnju kolagena i povećava brzinu zarastanja, posebno nakon opekotina od sunca. Egipćani su prikazivali biljku na svim zidovima svojih hramova.

Egyptian, Egipat, egipćani Foto-ilustracija: Pixabay

Kupanje u mleku ili ipak ne?

Ono što je svima poznato jeste Kleopatrina i Nefertitina ljubav prema kupanju u mleku i medu. Ova kombinacija zaista kožu čini mekšom i svilenkastom, otklanjajući njene mrtve ćelije.

Ipak, danas to nije toliko praktično niti opšte prihvatljivo.

Ali možete naći dobru zamenu za ovu raskošnu kupku, tako što ćete toplu vodu pomešati sa kokosovim mlekom.

Mleko stimuliše rast novih ćelija, pored ostalih prednosti, te je zbog toga deo mnogih kupki, mleka za telo i ostalih kremica za našu negu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota