• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto svi koriste ulje luka za kosu? U čemu je tajna trika sa TikTok-a

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo ulje je bezbedno za upotrebu kod većine ljudi, ne postoji specifičan tip ili dužina kose koja bi trebalo da se drži dalje od njega

  • 0
luk, crveni luk, ulje od luka Foto: Shutterstock

Ako ste ovih dana bili na Tik Toku velika je šansa da ste videli novi trend o pravljenju domaćeg tretmana za kosu kuvanjem i ceđenjem ulja od običnog luka.

Da bi stekli bolju ideju da li je ovaj novi trend za lepotu u stvari legitiman ili samo nova "šarena laža", InStyle je razgovarao sa stručnjacima za kosu koji su objasnili o čemu se tačno radi. Pre svega, ulje za kosu od luka, kako kako kaže dr Džon Kahen,glavni hirurg za kosu i osnivač Beverli Hils "Hair Restoration", je ekstrahovan sok iz luka koji se nanosi na vlasište i kosu.

- Ovo uopšte nije novost. Neki već dugo koriste ovaj tretman kao prirodni lek kod kuće. Postoje i proizvodi na tržištu koji su takođe dugo koristili luk kao sastojak. Ovo ulje je bezbedno za upotrebu kod većine ljudi, ne postoji specifičan tip ili dužina kose koja bi trebalo da se drži dalje od njega. Umesto toga, sve zavisi od toga kako vaša koža reaguje na luk, recimo u slučaju alergije. Svakako ovaj tretman je najbolji za one koji žele da stimulišu rast kose i povećaju volumen kose - ističe ekspert.

ulje, kosa, nega kose Foto: Pexels

Postoje i neke preliminarne studije koje sugerišu da ulje za kosu od luka može da pomogne kod gubitka kose i da poboljša zdravlja kose i vlasišta. Dermatolog, dr Marisa Garšik objašnjava da je luk bogat sumporom, za koji se smatra da podržava i jača kosu jer keratin koji se nalazi u kosi takođe ima sumpor. Ona dodaje da luk ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, što može da pomogne u održavanju zdravlja vlasišta.

Dr Kahen se nadovezuje i da je luk bogat kalijumom, antioksidansima i aminokiselinama. Ali potrebno je više istraživanja da bi se definitivno moglo reći da ulje luka zapravo pomaže rastu i zdravlju kose. Važno je zapamtiti da ovaj kućni lek možda neće da funkcioniše na sve tipove kose i da ostanete na realnim očekivanjima o njegovom mogućem učinku, savetuju stručnjaci.

Kako se pravi ulje za kosu od luka?

Ispostavilo se da je vrsta luka koja se koristi takođe bitna u ovom postupku jer svaki ima svoje različite prednosti. Garšikova ističe da crveni luk ima više antioksidanata, koji pomažu stimulaciji rasta kose i smanjenje opadanja. Beli luk, sa druge strane, ima više sumpora, za koji je poznato da takođe pomaže kod rasta kose i stanja vlasišta kao što je perut.

Crveni luk Foto: Pixabay

Kahen objašnjava i da postoje različite tehnike za ekstrakciju soka, koji može da se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa osnovnim uljem poput kokosovog ulja ili ulja jojobe kako bi se olakšao proces nanošenja. Društvene mreže su preplavljene video snimcima koji prikazuju korisnike koji seckaju crni luk i kuvaju ga da bi izvukli sok pre nego što ga nanesu direktno na kožu glave.

Doktorka Garšik dodaje i da se sok od luka i njegovo osnovno ulje mogu pomešati i sa drugim sastojcima kao što je limunov sok da bi se prikrio njegov miris ili sa, recimo, aloe verom kako bi se iritacija svela na minimum. Dr Kahen preporučuje da se ulje luka zbog njegovog mirisa koristi pre šamponiranja.

Ako ste odlučili da isprobate ovaj tretman, pitanje koliko puta da ga ponovite zavisi od vaših željenih rezultata i tipa kose. Uopšteno, stručnjaci preporučuju jednom do dva puta nedeljno, i to da se nanese preko noći ili par sati u toku dana pre pranja kose. No, iako je možda bezbedno za većinu, potrebno je uraditi više studija kako bi se definitivno utvrdilo da li ulje luka zaista pomaže ukupnom zdravlju kose i vlasišta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti "neurednu punđu" za minut?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota