• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Proteinski fileri za kosu: Održavaju kosu tretiranu blanšom jakom i zdravom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tretmani proteinskim filerima obično koriste hidrolizate keratina za "lečenje" hemijskih i ekoloških oštećenja kose

  • 0
ulje, kosa, nega kose Foto: Pexels

Ljudska kosa se sastoji od kutikule i unutrašnjeg korteksa koji se pretežno sastoji od proteina koji se nazivaju keratini.

On je odgovoran za jačanje kose i pružanje fleksibilnosti kako bi se sprečilo lomljenje. Naša kosa postaje lomljiva i lako se oštećuje kada keratini budu oštećeni zbog našeg okruženja, pa čak i od našeg izbora stilizovanja, kao što je feniranje ili toplotno oblikovanje.

Međutim, tretmani blanšom su jedan od glavnih krivaca kada je u pitanju narušavanje keratina u našoj kosi.

Dakle, šta se može učiniti da se "poprave" proteini kose?

Tejtum Nil je frizerka i kreativni direktor Instituta za umetnost i nauku Aveda. Ava Šamban je sertifikovani dermatolog u Los Anđelesu. Njih dve su govorile na ovu temu za "Byrdie".

Šta je proteinski filer?

Oštećenja nakon izbeljivanja mogu se videti i osetiti. Kosa često izgleda tanja, a vrhovi se lako cepaju. Provlačenje rukama kroz kosu pod tušem čak postaje sve teže, jer izbeljena kosa postaje neverovatno kruta kada je mokra. Smanjena gustina i gubitak elastičnosti su posledica povrede keratinskih proteina koji čine unutrašnji korteks vlakana dlake i lipida koji formiraju kutikulu, što znači da bi svaki efikasan tretman morao da tretira oboje.

Srećom, tretmani proteinskim filerima ciljaju na keratine kose koje naše telo prirodno proizvodi, a utiču i njihov sloj kutikule.

- Naša kosa se sastoji od 90% vlaknastog keratina, proteina koji se nalazi na epitelnim ćelijama, koje čine centar korteksa naše kose i slojeva naše kose, noktiju i kože - objašnjava Šamban.

Tretmani proteinskim filerima obično koriste hidrolizate keratina za "lečenje" hemijskih i ekoloških oštećenja kose. Hidrolizati keratina se obično pripremaju od životinjskih delova koji sadrže keratin, kao što su perje, rogovi, kopita, kosa i vuna. Međutim, neke industrije su razvile proizvode koji koriste kombinaciju neživotinjskih izvora, kao što su proteini pšenice, kukuruza i soje, kako bi oponašali prirodni sastav keratina. Tretmani proteinskim filerima koriste ove hidrolizate keratina kako bi pomogli kosi da se oporavi od efekata izbeljivanja.

Kako funkcionišu proteinski fileri?

Prema Šamban, naša kosa je prirodno porozna, a prirodni pH kose je oko 5,0 za zdravu, sjajnu i blistavu kosu. Kosa koja je zdrava ima ravnu kutikulu i zadržava hranu i vlagu, baš kao zdrava kožna barijera. Međutim, kada je kosa izbeljena, postaje previše alkalna, što Šamban kaže da izaziva podizanje sloja kutikule i ostavlja više otvora za gubitak vlage i hranljivih sastojaka koji kosu održavaju jakom i zdravom.

Šamban objašnjava da proteinski tretman uvodi hidrolizate keratina koji pomažu u restrukturiranju pramenova kose vraćajući joj elastičnost i snagu i poboljšavajući opšte zdravlje i izgled kose.

Neill se slaže i dodaje:

- U procesu termičkog stilizovanja i farbanja, kutikula kose često postaje oštećena, izlizana i može da se otvori. Kada se kutikula otvori, stvara se mogućnost za oštećenje. Proteinski punioci ulaze u te kutikule na mikroskopskom nivou i popunjavaju praznine, što jača kosu i sprečava lomljenje.

Važno je napomenuti da je keratin nezamenljiv protein u kosi, što znači da ove proteinske filere treba smatrati tretmanom, a ne lekom.

Tretmani proteinskim filerima su odlično trenutno rešenje za oštećenja od blanša, jer će ublažiti mnoge probleme koji se javljaju, uključujući kovrdžavost, suvoću i lomljenje.

Tretmani proteinskim filerima dostupni su i u salonu i kod kuće, što ih čini dostupnim po različitim cenama i koncentracijama. Proteinski fileri će odmah krenuti u rad popunjavajući praznine otvorenih kutikula kose pružajući niz prednosti, a ovo su samo neke od njih.

Jača kosu

- Kosa se oštećuje normalnim habanjem zajedno sa tretmanima boja - objašnjava Nil. On kaže da proteinski punioci popunjavaju praznine unutar kutikule, što jača pramen kose ojačavajući ove slabe oblasti.

Povećava sjaj

Suva kosa je bez sjaja zbog nedostatka vlage. Međutim, kada je kutikula kose oštećena, vlaga i drugi hranljivi sastojci se lako gube. Šamban kaže da će proteinski fileri zapečatiti vlagu na pramenovima koji su oštećeni od izbeljivanja. Ova dodatna vlaga će dati kosi veliki podsticaj u sjaju.

Poboljšava elastičnost

Krhka kosa je podložnija lomljenju usled češljanja i drugih mehaničkih oštećenja. Šamban objašnjava da proteinski fileri mogu pomoći u poboljšanju elastičnosti jer obnavljaju ishranu, što vraća vitalnost i sprečava lomljenje dodavanjem faktora za vraćanje elastičnosti.

Štiti kosu od daljeg oštećenja

Popunjavajući praznine u kutikuli oštećene kose, proteinski fileri pomažu da se kosa zaštiti od daljeg oštećenja – pre svega čineći kosu jačom i elastičnijom. Dok proteinski fileri ne mogu da poprave štetu, oni mogu pružiti "pomoć" kosi koja je održava što je moguće zdravijom.

Sveukupno zdravija i lepša kosa

Zdrava kosa se često opisuje kao sjajna i živahna. U pojačavanju sjaja, zadržavanju vlage i jačanju dlake, proteinski fileri pomažu u poboljšanju ukupnog izgleda kose. Pored toga, istraživanja su pokazala da kosa tretirana hidrolizovanim proteinom poboljšava boju i sjaj kose.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlakši način da napravite savršene lokne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota