• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bikini slavi 77. rođendan: Nastao je u Gradu svetlosti, a kreirao ga je automobilski inženjer

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija prvog minijaturnog kupaćeg kostima održana je 5. jula 1946. na bazenu u Parizu, a dizajner se dugo mučio tražeći damu koja će poneti njegovu kreaciju

  • 0
Louis Reard Foto: ARMIN WEIGEL / AFP / Profimedia

Dajte svetu ono što mu nedostaje i postaćete slavni i bogati. Ovu maksimu doslovno je shvatio Luj Rear (1896 - 1984), francuski inženjer automobila koji je zaslužan za prvi bikini.

Odlazivši na plaže Sen Tropea i videvši kako dame podvrću ivice kupaćih kostima da bi dobile preplanuli ten na većoj površini tela, odlučio je da im ponudi inovativnu odeću za plažu. Imperativ je bio da pupak bude izložen suncu.

Tako je 5. jula 1946. godine u slobodarskom Parizu, na bazenu Piscine Molitor, promovisan bikini sa žicom.

Nepuna dva meseca pre nego što će Rear predstaviti svoju kreaciju, još jedan dizanjer došao je na sličnu ideju. Reč je o Žaku Hajmu koji je maja 1946. takođe promovisao kupaći kostim za dame koji je nosio naziv “Atom” i koji je bio reklamiran kao “najmanji kupaći kostim na svetu”.

Ali, Hajmov model donjeg dela bikinija prekrivao je pupak, te je zato Rearova kreacija bila interesantnija budućoj klijenteli.

Ipak, usledio je problem: dizajner Rear nikako nije mogao da pronađe damu koja će u javnosti prezentovati njegovu kreaciju. Na kraju, izbor je pao na plesačicu Mišel Bernardini. Ona je najčešće nastupala naga, te joj tako oblačenje bikinija i defile pred publikom nije predstavljao problem.


A zašto je minijaturni dvodelni kupaći kostim dobio naziv bikini?

Louis Reard Foto: fine-art-images / akg-images / Profimedia

Prezentacija Rearovog kupaćeg kostima usledila je svega četiri dana posle prve probe nuklearnog oružja na atolu Bikini. Ujedno, da bi nadmašio Hajmov kupaći kostim koji je reklamiran kao “najmanji kupaći kostim na svetu”, Rear je angažovao pilote koji su leteli iznad plaža na francuskoj rivijeri i nosili transparent na kom je pisalo: “Manji od najmanjeg kupaćeg kostima na svetu”.

Kako su mediji objavili veliki broj tekstova i o događaju na atolu Bikini, ali i o reklamnoj kampanji Luja Reara, dizajner je tu video svoju šansu za naziv kreacije koju je napravio.

- Nazvao je kupaći kostim bikinijem, misleći na nuklearne probe na atolu Bikini koje su se odigrale otprilike u isto vreme - izjavila je njegova supruga Mišel, a prenosi "NY Times".

Uprkos tome što su kupaći kostimi njegovog konkurenta prvi zaživeli na plažama, dizajner Rear je zvanično patentirao bikini.

Inženjer automobila koji je postao dizajner imao je običaj da kaže da postoje različiti kupaći kostimi, ali da je samo onaj koji može da se provuče kroz burmu pravi bikini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Mitić je zasijala u dve kombinacije: Modni editorijal bogatiji je za još jednu lepoticu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota