• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li Francuskinje zaista nose beretke, tufnice i pruge? Lista modnih klišea

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke stvari su se zaista nosile u prošlosti, a sada ih tamo retko viđamo, iako su zastupljene u pop-kulturi kada god je reč o francuskoj modi

  • 0
Francuska moda Foto: Shutterstock

Mnogi kritičari su istakli da je hit serija Emili u Parizu bila prožeta klišeima francuske kulture, a jedna stvar koju je naišla na najviše negativnih komentara bila je moda.

Od crvenih beretki do košulja sa desenom Ajfelove kule, činilo se da Emili Kuper obožava kršenje svih svetih pariskih modnih pravila i više je volela da šeta okolo kao kliše Amerikanka u Parizu.

Ali da li su svi ovi francuski modni klišei zaista moda koju Parižanke obožavaju? Ima li mesta u svetu mode za njih i danas?

Beretka

Najveći francuski kliše od svih, beretka, je upravo to - stereotip bez stvarne osnove. Beretke koje se daju videti na ulicama Pariza nose mnogo starije genracije, a ne mlade Francuskinje.

Prugaste košulje, majice i bluze

Najtipičniji francuski top je košulja "La Mariniere", poznata i kao "Breton", sa svojim mnogim plavim i belim horizontalnim prugama. Ovo je jedan modni kliše koji i dalje "živi" u Francuskoj. Prugaste košulje, pa čak i džempere možete videti svuda u Francuskoj, uključujući Pariz. Stil su prilagođavali i reinterpretirali mnogi modni dizajneri tokom godina, ali klasična košulja "Saint James" i dalje ostaje uvek popularna!

Francuska moda Foto: Shutterstock

Svileni šal

Francuskinje zaista nose prelepe svilene marame, čak i ako nisu sve brendirane. Mogu se nositi vezane oko vrata ili torbi.

Tufnice

Crno-bela haljina sa tufnicama je francuski modni kliše koji je dominirao decenijama. Dok neki dizajneri još uvek koriste tufnaste tkanine za svoju odeću, one se ne nose baš na ulicama Pariza. Dakle, iako nema ništa loše u vezi ovog desena, on nije sveprisutan.

Trenč mantil

Trenč mantili su veoma važan deo francuske garderobe i mogu se videti na ženama širom Francuske. Ovi vodootporni bež mantili praktični su za kišne pariske dane i odlično idu uz većinu odevnih predmeta. Ovo je jedan kliše koji se stvarno nosi.

Francuska moda Foto: Shutterstock

Baletanke

Baletanke su svakodnevna cipela koju zaista možete uočiti na pariskim trotoarima ili na terasi lokalnog kafića. Obožavane su jer dolaze u svim bojama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota