• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od najunikatnijih nošnji na svetu: Tradicionalnu odeću Kine nose i legende njihove zemlje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odeća koja sa sobom nosi duh naroda i njegovih priča

  • 0
Kineska nošnja, nošnja, tradicionalna nošnja Kine Foto: Shutterstock

Kina je zemlja koja odiše tradicijom. Od kuhinje do odeće, preko načina obavljanja svakodnevnih obaveza. Jedna je od prvih civilizacija na svetu, a delov vielike istorije ovog naroda mogu da se vide i dan-danas.

Vatrene boje su česta asocijacija na tradicionalne haljine, nošnje i raskošne odore ove zemlje, najčešće povezane sa njihovim simbolom zmaja.

Simbole zmajeva su najviše nosili vladari, kako bi predstavili svoju snagu i moć, a danas su popularni kod mladih širom sveta.

Pored ovih mitskih bića, feniks je takođe veoma popularan iz istih raloga. Tradicionalna kineska odeća prava je evolucija njihovih dugih, labavih ogrtača i pantalona ili haljina pravog kroja. Oni su odražavali tradicionalnu kinesku estetiku, filozofiju i društvene vrednosti kako su se menjali kroz više od 3.000 godina istorije.

U moderno doba, Han, Ćipao i Tang odelo su tri najpoznatija odevna predmeta u kineskoj istoriji.

Ono što je posebno interesantno, jeste da se ova nošnja smenjivala kako su se menjale i različite dinastije. Skoro svaka vladajuća dinastija imala je sličnu, ali ipak različitu nošnju.

1. Hanfu

Dinastija Han je bila na snazi od 206. godine pre nove ere do 220. nove ere.  Smatra se jednom od najmoćnijih i najuticajnijih dinastija u istoriji kineske odeće. O tome govori činjenica da se neki i danas nazivaju "Han-narodom".

Ova dinastija je za Kineze imala poseban uticaj, ali ne možemo osporiti da su sve radili sa stilom. Njihova odeća je veoma specifična, naravno, koja se, naravno, menjala u sitnim detaljima kroz vekove.

Postojale su dve glavne vrste haljina: haljina sa zakrivljenim rubom  i haljina sa ravnim rubom. Žene su takođe imale dodatnu mogućnost nošenja "rú qún" (rukun) košulje sa ukrštenom kragnom, uparene sa dugom suknjom. Ljudi koriste razne ukrase za ukrašavanje svog "hanfua", koji se nose na pojasu. Ornamenti se zovu "pei" što znači podudariti ili ukrasiti. Što su više tih ukrasa imali, imali su bolji status u društvu. Muškarci su nosili šešire, a žene su nosile pokrivače za glavu uz svoj Hanfu.

Kineska nošnja, kineska narodna nošnja, tradicionalna nošnja Kine, Honfu Foto: Shutterstock

Takođe, žene su od svoje 20. godine nosile ukrase za glavu koje govore da su odrasle, kao i njihovu klasu, a muškarci su nosili kape sa resama, koje su izgledale poput kiše, koje govore da su ušli u svet punoletnih i da su zreli.

Iako biste pomslili da je možda danas takav stil "zastareo" i previše "retro" za njih, grešite. Omladina, na prijatno iznenađenje, sve više se okreće nošenju ove nošnje, pokazujući poštovanje prema istoriji i tradiciji ovih predivnih haljina.

2. Ćipao

"Ćipao" ili kako ćete verovatno još viđati -"Qipao", je jedna od najpopularnijih vrsta nošnji u Kini. U 17. veku, nomadski narod Mandžu zbacio je kinesku dinastiju Ming i uspostavio dinastiju Ćing. Tada je i ova nošnja dočekala svetlost dana.

Kada pomislite na žensku nošnju Kine, uglavnom ćete pomisliti na ćipao. Ipak, ova nošnja ima različite varijante. Stil pekinškog ćipao-a je tradicionalniji i konzervativniji od stila u Šangaju i Hong Kongu. Svetlije su boje, ali su šare komplikovanije i unikatnije. Šangajska varijanta je malo komercijalnija, sa zapadnjačkim elementima. Dok, u Hong Kongu je ćipao bio inspirisan evropskom modom - jednostavnije šare i još kraći rukavi.

Qipao, Kineska nošnja, Nošnja u Kini, Tradicionalna nošnja u Kini Foto: Shutterstock

Kako bi žena izgledala ženstveno, tradicija "zbijenih nogu" se nastavila i dok je ova dinastija vladala. Mali broj cipela je odlikovao jednu ženu, a obuća je uglavnom napravljena od neprijatni materijala.

3. Tang odelo

Tang jeste povezano sa istoimenom dinastijom, ali se nije nosilo u njihovo doba, već nešto kasnije. Širom sveta se znalo za dinastiju Tang i za njenu snagu i moć, zbog čega su Kineze nazivali "Tang ljudima", a odeću koju su nosili "Tang odela".

Ova odela obično koriste kineske simbole po sebi, da izraze sreću ili najbolje želje. Najpopularniji simboli su "fu", što znači sreća ili srećno i "šou", što predstavlja dugovečnost.

Kineska nošnja, Nošnja u Kini, Tradicionalna nošnja u Kini Foto: Shutterstock

Ova odela su i dalje popularna, a nose ih i mala deca. Veoma su popularna na proslavama, pogotovo zbog simbola kojima su prekriveni, prenosi "Kmadamshanghai.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo manifestaciju "Vršački venac": Festival koji nas je osvojio svetskim narodnim nošnjama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota