• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

I Barbi ima celulit u novom filmu: Evo zašto je normalno da imate narandžinu kožu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je tačno ovo stanje kože?

  • 0
Barbie, celulit Foto-Ilustracija: Shutterstock, Mattel/Mega / The Mega Agency / Profimedia

U dugo očekivanom film Grete Gervig u kojem Margot Robi glumi kultnu lutku, Barbika prolazi kroz veliku egzistencijalnu krizu što uključuje i pronalaženje tragova  celulita  na njenoj nekada "perefektnoj" plastičnoj koži.

Barbika sa celulitom je nešto što mnogi koji su odrasli igrajući se sa ovom lutkom nikada ne bi očekivali. Barbi, koja je debitovala 1959. godine, oduvek je bila predmet rasprava i kontraverzi vezanih za njeno telo, od njenog neverovatno malog struka do generalno nesrazmernog tela.

Kako prenosi Yahoo life, istraživanje iz 2006. i 2021. godine čak su sugerisala da devojčice koje su se igrale sa Barbikom tokom odrastanja nerealno posmatraju svoja tela, zbog čega su ovu visoku i vitku lepoticu počeli da proizvode u novim linijama, različitih tipova tela, tona kože i stila, uključujući i lutku po modelu plus sajz manekenke Ešli Graham.

Pa tako filmska verzija lutke sada ima i celulit i Barbi se konačno suočava sa nekim od realnih nesigurnosti vezanih za svoje telo. Međutim, kada je u pitanju celulit, Barbika zaista nema razloga da se oseća nesigurno. Niti bilo ko drugi na planeti.

Šta je celulit?

Celulit je stanje kože koje ostavlja pojavu udubljenja i izgled kvrgave kože - i to je vrlo, vrlo česta pojava.

- Celulit je veoma česta briga kod žene, čak 80 do 90 procenata ima taj problem, ali se njima pridružuje čak i deset odsto muškaraca - rekao je plastični hirurg sa Long Ajlenda Stefan T. Grinberg: - Celulit se, zapravo, smatra normalnim.

Ne zna se mnogo o tome šta ga uzrokuje. Prema klinici Majo, sve je u vezi sa vlaknastim vezivnim tkivom koji povezuje kožu sa mišićima ispod nje, a između čega leži masnoća. Kako se masne ćelije akumuliraju, one pritiskaju kožu i to je ono što stvara izgled udubljenja u njoj.

Šta uzrokuje celulit?

Prema pisanju Very Well Health, struktura kože, hormoni, genetika i starost igraju najveću ulogu. Važno je napomenuti da čak i ljudi koji su u dobroj formi mogu da imaju celulit, pa tako, iako izgled celulita može da se pogorša kako neko dobija na težini, količina masti u nečijem telu zapravo ne uzrokuje njegovu pojavu.

Maderoterapija, celulit, masaža Foto: Sutterstock

Razlog zašto znatno više žena nego muškaraca ima celulit je delimično zbog činjenice da žene genetski proizvode više hormona estrogena. Hormon estrogen igra posebno istaknutu ulogu u stvaranju celulita, jer uzrokuje prirodno nakupljanje masti u grudima, butinama i zadnjici - gde je celulit najčešći. Ovo se posebno odnosi na žene tokom reproduktivnog perioda, kada postoji veća verovatnoća da ćete razviti celulit u stanjima kada je posebno visok nivo estrogena, kao što su trudnoća i dojenje.

Ipak, pošto postoji toliko mnogo faktora koji doprinose stvaranju celulita, ne postoji nijedan razlog zašto se on razvija.

Na primer, ženama često postaje teže da izgube težinu nakon menopauze, što takođe može da pogorša celulit. Niži nivo estrogena takođe može da dovede do poremećaja cirkulacije, što opet doprinosi nastanku celulita.

Postoje i drugi faktori koji mogu da ga povećaju, kao što su nizak tonus mišića, pušenje, loša ishrana i loše zdravlje kože.

Šta može da se učini protiv celulita?

Da, na tržištu postoje različite kreme koje navodno zatežu kožu i smanjuju pojavu celulita, ali njihovo stvarno dejstvo je upitno.

Jedini validni načini za borbu protiv celulita su sve one uobičajene stvari koje su inače dobre za vaše zdravlje, kao što su nepušenje, uravnotežena ishrana i trening snage. Samo zapamtite da čak i ako radite sve ove stvari, možda ćete se i dalje mučiti sa narandžinom kožom.

I stoga, iako je u redu da se osećate nesigurno zbog kože sa rupicama, važno je da upamtite da nismo napravljeni od plastike i da je celulit potpuno normalan i najverovatnije - neizbežan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 3 super vežbe za dobar tonus butina: Oblikujte noge pred sezonu kupaćih kostima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota