• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 kultna modna izdanja Merilin Monro koja su obeležila jednu eru: I danas su popularna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka platinum kose, savršenih oblina, glasa sirene i talenta aždaje nije se libila da prekrši norme u tadašnjem svetu mode i stilu doda svoj lični pečat

  • 3
Merilin Monro Foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP /, 20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Merilin Monro bila je više od glumice; važila je za simbol jednog vremena. Na velika vrata je uvela nove modne trendove, hrabro prkoseći tadašnjim rigoroznim standardima.

Kontroverzna diva je čvrsto istrajavala u svojim modnim odabirima iako je često bila omalovažavana; od crvenog ruža, platinum kose, uskih, kratkih i providnih haljina, Merilin je mogla sve da iznese.

- Ja se ne oblačim za žene, one su tako kritične. Oblačim se za muškarce, oni umeju da cene moj trud. Molim vas gospodine, ne pravite od mene vic - govorila je jednom prilikom plavokosa ikona, a prenosi "BBC".

Hajde da se prisetimo nekih kultnih izdanja koja su i dan-danas prepoznatljiva celoj planeti.

1. Čuvena ružičasta haljina

Osporavana, ali planetarno popularna pesma "Dijamanti su ženini najbolji prijatelji", možda i ne bi doživela takav uspeh da nije bilo čuvene pink haljine.

Duga satenska haljina uskog kroja sa kaišem i velelepnom mašnom pozadi, kao i rukavice u istoj boji, savršeno se slagala sa tenom prelepe Monro.

Dijamanti oko vrata i na rukama dodatno su naglašavali ekstravagantnu eleganciju.

Merilin Monro, Gentlemen prefer blondes Foto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

2. Bela plisirana haljina za večnost

Bela plisirana haljina sa suptilnim dekolteom možda je i najveće obeležje dive.

U filmu "Sedam godina vernosti", čuvena scena u kojoj glumica stoji nad ventilacionim otvorom u metrou, a haljinica se iznenada podiže i otkriva beli donji veš, obišla je ceo svet. 

Merilin Monro Foto: Profimedia/20thCentFox/Courtesy Everett Collection

3.  Glamur u crnom 

Divinim najvećim glumačkim uspehom smatra se film "Neki to vole vruće", gde su njen pevački talenat i smisao za komiku došli do izražaja.

Crna, šljokičasta haljina sa resama ostala je u sećanju kao jedno od njenih izazovnijih izdanja zbog providnog tila koji je Merilin otkrivao cela leđa.

Merlin Marilyn Monroe, neki to vole vruće Foto:  Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

4. Crveno - da sluti na radost

Film "Muškarci više vole plavuše" vinuo ju je u stratosferu, a pored pomenute pink haljine istakla se još jedna - izazovna crvena.

Rame uz rame sa koleginicom Džejn Rasel, fatalna plavuša pojavila se u šljokičastoj tamnocrvenoj haljini sa izrezom spreda, i izgledala kao najlepše praznično jutro.

Marilyn Monroe, Jane Russell in Gentlemen Prefer Blondes Merilin Monro i Džejn Rasel u filmu "Muškarci više vole plavuše" / Foto: Profimedia

Merilin je, pre svega, nepogrešivo bila i ostala ikona smelosti, pa zatim i stila. Odbijala je da podlegne pravilima, uvek igrajući po svom.

Izgledala je kao hodajuća boginja i uspela da ostavi svoj trag u beskraju i kad je reč o modi.

Koje modno izdanje ove holivudske dive vi najbolje pamtite? Pišite nam u komentarima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I moda ume da govori: Lepeza je nekada imala "tajni jezik"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Joksa

    4. avgust 2023. | 17:42

    Ubiše se filmadžije da nađu glumicu za Barbi i nađoše veoma lepu Margo Robi(33) a pri tom su je godinu dana pripremali sa plastičnim operacijama i filerima,ne da bi je Merlinka sa svoje 33 godine oduvala u istoj ulozi.

    Podelite komentar

  • Maja

    4. avgust 2023. | 17:24

    ...najlepsa je kada je prirodna i opustena bez ovog kobnog glamura ... mislim da su to fotografije na plazi i u nekim trenucima sa Di Magiom ...

    Podelite komentar

  • Zoran

    4. avgust 2023. | 17:48

    A imao sam samo godinu dana kada je umrla,mama mi je pričala da sam plakao celu noć.

    Podelite komentar