• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako smanjiti mašćenje kose i kada zapravo treba nanositi šampon za suvo pranje, otkriva beogradski frizer

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žene najčešće peru kosu na dva dana, ali na to utiče i doba godine. Naš sagovornik nam otkriva sve što treba da znate o čestom prljanju kose

  • 4
negovana kosa, lepa kosa Foto: Shutterstock/Element5 Digital

Pranje kose nam nekada pada kao poslednja stvar za koju imamo snage u toku dana. Zbog toga često pribegavamo nekim frizurama koje će to prikriti, ali i beznadežno "kopamo" po internetu za savete i trikove, koji bi nam pomogli da se kosa manje masti ili da se barem što više prikrije takav izgled.

Međutim, često je slučaj da nismo dovoljno upoznati sa tipom naše kose i same dlake i da od toga započinje problem.

Da li se kosa više masti u ovo doba godine i kako sprečiti prečesto mašćenje kose upitali smo Branislava Relića, frizera iz Beograda.

Zašto se masti kosa i da li ovo hladno vrerme utiče na brže mašćenje?

- Najčešći problem je kada žene prečesto peru kosu. Kosa luči prirodan loj, koji služi da zaštiti dlaku i da joj da sjaj. Pojačano mašćenje kose se obično javlja oko jeseni i proleća, dakle, sasvim je normalno da primetite da vam se kosa više masti kada je jači vetar i hladnije vreme - objašnjava naš sagovornik.

Kako Branislav ističe, najbolje bi bilo kada bi se kosa ređe prala. Vodeći se iskustvom i pričama klijenata, navodi da žene najčešće peru kosu na dva dana, a neke žene i svakog dana, što on ne savetuje.

Kako navodi, počinje se odlaganjem pranje kose za po jedan dan. Dakle, treba se potruditi da se pranje kose obavi tek nakon trećeg dana. Tako, nakon nekoliko mesci takvog ritma, kosa će se znatno manje prljati, kako on navodi.

- Idealno bi bilo da se kosa pere jednom do dva puta nedeljno, najviše. Naravno, doći do toga može zahtevati malo više vremena, u zavisnosti od toga kakav vam je skalp - kaže Branisalav i dodaje:

Pominjali smo da taj loj štiti kosu, a taman kad se on oformi, mi operemo kosu i speremo ga. Time smo mu "prekinuli" funkciju zaštite i blagog oporavljanja dlake. Na "prljanje" kose dosta uticaja ima i često diranje rukama.

Pranje kose, kosa, nega Foto: Shutterstock

Da li su šamponi za suvo pranje kose dobar trik za masnu kosu?

- Šamponi za suvo prranje kose nisu toliko zdravi po kosu, kao ni po sam skalp. Da, njime možda možete da smanjite sjaj, tačnije masniji izgled kose, ali on ne bi trebalo da se koristi onako kako veliki broj ljudi radi. Mnogo je trikova popularno kako se sve može ukloniti masni izgled kose, kao što je posipanjem pudera u prahu na razdeljak, ali oni kao i ovi šamponi, samo zapuše pore. Isušuje se dlaka - kaže naš sagovornik.

Ženama koje imaju problem sa brzim mašćenjem kose i moraju da je peru na dva dana preporučuje da ovaj šampon koriste na suvu, ali sveže opranu i isfeniranu kosu. Ali, naravno, u manjoj količini.

Ako imate šiške, a volele biste da proredite pranje kose, Branislav navodi da je sasvim u redu da operete samo šiške ili razdeljak i time "prevarite" izgled.

Promena šampona

Ukoliko se često masti kosa, možda problem čuči u šamponu. Kako naš sagovornik navodi, najbolje bi bilo da se pređe na neke manje agresivne šampone, koji su bazirani na prirodnijim sastojcima. Naravno, prečesta promena šampona nije dobra po dlaku.

Kako savetuje, najbolje je posavetovati se sa svojim frizerom, koji poznaje vašu kosu i može vam dati preporoku za šampon.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Voda sa ruzmarinom za brži rast kose: Lako se priprema, a rezultati su brzo vidljivi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Ana

    5. novembar 2023. | 22:54

    Zdravo, kako izbeci pranje kose kad je drugi dan vec masna u korenu? Pogotovo, ici na posao gde je puna kancelarija, svakodnevni sastanci sa ljudima, nije uopste lepo za gledati. Pokušavala sam odlaganjem pranja, džabe, nista ne pomaže, ni promena sampona, talk mi se smucio, od suvih sampona primetila sam da je počela da mi se razredjuje u temenu.

    Podelite komentar

  • Mia

    4. novembar 2023. | 22:03

    Pranje kose jednom.sedmicno u planini gde nema izduvnih gasova a u gradu nikako, frizeru higijena pre svega!

    Podelite komentar