• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dermatolog za Ona.rs o nezi kože tokom hladnih dana: Da li nam je SPF neophodan i zimi, a šta je sa vitaminima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bitne smernice za predstojeće hladne dane

  • 1
Predrag Poleksić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva/Predrag Poleksić

Koža je naš najveći organ, onaj koji štiti kako našu spoljašnjost tako i unutrašnjost, a takođe je i organ koji "najviše pamti", te mu je potrebno posvetiti mnogo pažnje. Većina se najviše brine za letnje dane, kada su sunce i njegova štetnost jaki, međutim ni hladnije sezone poput jeseni i zime nisu za zanemariti.

Naš sagovornik dermatolog Predrag Poleksić objašnjava kako možemo čuvati kožu od štetnih uticaja tokom jesenjih i zimskih dana i koliko je važna hidratacija na kojoj se izuzezno insistira u periodu leta.

- U hladnim danima treba paziti da se ne stvori eritem kože, tj. crvenilo kao i da ne dođe do preteranog isušivanja. Hidratacija je baš sada jako važna; treba nanositi preparate bogatije i lipofilnije strukture koji fino upijaju, ali i mogu da ostave protektivni sloj na koži, štiteći je od hladnoće i vetra - navodi dr Predrag Poleksić.

Važnost suplementacije

Opšte je poznato da dobra kozmetika i ispravna ishrana nekad nisu dovoljni, te pomoć treba da potražimo u konzumaciji vitamina i minerala. Ali, šta nam je neophodno?

- Definitivno treba konzumirati vitamine D i C koji su se pokazali jako bitnim u vreme korona virusa, zatim cink, selen i beta-glukan. Od antioksidanata obratiti pažnju na glutation, zeaksantin i reservatrol.

Suplementi Foto: Shutterstock

Zaštitni faktor

Iako neki blogeri propagiraju važnost upotrebe zaštitnog SPF faktora i tokom zimskog perioda, dr Poleksić smatra da nije neophodan.

- Zimi kreme sa SPF zaštitom treba da nanose samo skijaši i rekreativci koji idu na planine i na skijanje ili ljudi koji putuje u tropske predele. Nema potrebe da ih ostali koriste - ističe.

Obratiti pažnju na infekcije

Poleksić ističe da što se tiče kožnih infekcija, zimi je aktivniji herpes virus (simplex i zoster forma), ali i pogoršanje atopijskog dermatitisa kod dece i akcema kod odraslih.

On takođe preporučuje kozmetičke tretmane u vidu pilinga, mezoterapije i biorevitalizacije - koje redovno obavlja u ordinaciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Magdalena

    8. novembar 2023. | 20:36

    Doktor je sjajan strucnjak, od kako njega slusam moje lice je perfektno.Ne pise gotove kreme kao i svi drugi, nego svaka krema je prilagodjena svakom pacijentu, individualan pristup, sto se meni svidja.Kad je mene sredio, poslala sam mu brdo pacijenata, i svi su zadovoljni.Sva sreca pa nije otisao u inostranstvo, a zvali su ga kao strucnjaka.

    Podelite komentar