• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Privukla me cena, sad imam rupu u stomaku, nemam grudi": Sara otišla na tretman u Turskoj i prošla pakao

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pre nego što sam i stigla da pitam šta se dešava, uveli su me u salu i gurnuli iglu u venu, prisetila se Sara

  • 0

Sara Plat (33) iz Južnog Velsa otputovala je u Tursku na zatezanje trbuha, povećanje i podizanje grudi nakon što je imala problema sa viškom kože nakon gubitka kilaže.

Nju je, kako je rekla, primamila cena zahvata koji je u Turskoj stajao trećinu onoga koliko bi za istu uslugu platila u Britaniji. Međutim, umesto da se kući vrati zadovoljna, završila je u operacionoj sali još devet puta, piše Daily Mail.

Poslednje reči koje je čula u operacionoj sali u Turskoj jesu reči doktora: "Nož je spreman, naoštićemo ga večeras". Te reči Sara nikad neće zaboraviti.

"Moje telo je osakaćeno, imam dve rupe u stomaku, nemam grudi, imam grbu na leđima i stalno trpim bolove. Ono što mi se tamo dogodilo uništilo mi je život", priča Sara.

Prema informacijama Britanskog udruženja estetskih plastičnih kirurga (BAAPS), broj onih kojima je potrebno bolničko lečenje u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon estetskih operacija u inostranstvu porastao je za 94 odsto za tri godine. U ovoj godini bilo je potrebno lečiti čak 124 osobe, od kojih je čak tri četvrtine onih koji su prošli neku proceduru u Turskoj i to samo u poslednjih šest meseci.

Organizacija je pre dve godine počela tada da "sabira 2 i 2", kako to kaže predsednik BAAPS-a Mark Pacifiko, kada su kolege podelile priče o pacijentima sa komplikacijama koje su proizašle iz procedura u inostranstvu. Tada je pokrenuta onlajn baza podataka u kojoj su pogođeni mogli da podele svoja iskustva.


"Jedna od osnova najbolje prakse plastične hirurgije je da li radite pravu operaciju na pravoj osobi u pravo vreme. Čuli smo stvari poput zatezanja stomaka kod morbidno gojaznih dijabetičara u invalidskim kolicima koji nikada ne bi trebalo da budu razmatrani za operaciju. Bilo je i mnogo apsolutno užasnih priča o naknadnoj nezi — ili nedostatku iste", naveo je Pacifiko.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Sara Platt (@saragetssleeved21)

On je istakao da su u Britaniji intevencije mnogo skuplje, jer postoje regulatorni okviri i kontrole.

"Kod nas postoji knjiga pravila koja mora da se ispoštuju, koja ne postoji nigde drugde", tvrdi Pacifiko.

Sara je to osetila na svojoj koži. Ova majka četvoro dece je nakon godina zdravstvenih komplikacija, uključujući i hitnu histeroktomiju, naglo dobila na težini, zbog čega je radila operaciju želudca.

Izgubila je dosta u kilaži, ali joj je ostalo mnogo opuštene kože koju NHS nije želeo da ukloni. Za operaciju u Britaniji su tražili gotovo 35.000 evra, što nije mogla da priušti.

"U Turskoj sam našla kliniku da to uradi za 15.000 funti. Nije bila najjeftinija, ali je klinika, kao i hirurg imala dosta recenzija s pet zvezdica koje su verovatno bile lažne", rekla je Sara.

Sa roditeljima je u februaru otišla u Antaliju i u početku je sve delovalo normalno. Sarina hotelska soba bila je prostrana i čista. Kad je došla na da odradi analize krvi pred operaciju videla je da se nalazi na Odeljenju za plodnost i rađanje.

"To mi je bilo malo čudno", rekla je ona.

Tada se srela sa hirurgom i rečeno joj je da je zahvat zakazan za 8 ujutro.

Posle toga usledio je košmar.

"Taksi koji su poslali je kasnio, pa sam stigla u 7.50 i oni su me požurili. Papirologija je bila na turskom, a kada sam rekla da mi treba na engleskom, rekli su da nema vremena i da ću izgubiti mesto. Uspaničila sam se. Tata je bio bolestan od brige, ali sam osećala da sam otišla predaleko da bih odustala", priseća se Sara.

Smestili su je u invalidska kolica i odveli do operacione sale, gde je videla kako doktori rade carski rez.

"Pre nego što sam i stigla da pitam šta se dešava, uveli su me u salu i gurnuli iglu u venu", priča Sara.

Operacija je trajala 13 sati, nakon koje se Sara probudila u kompresionom odelu, imala je drenove i osećala je stravičan bol od kojeg nije mogla ni da udahne.

"Toliko su mi kože skinuli da nisam mogla lepo da udahnem", tvrdi Sara.

Ubrzo je saznala da joj nisu operisali samo stomak i grudi, već da su joj skidali kožu sa ruku i sa bokova - što je eventualno trebalo da bude rađeno u nekoj kasnijoj fazi.

Kada je smogla snage da otkopča odelo ostala je prestravljena.

"Izgledalo je kao da imam tri dojke. Medicinska sestra je rekla da je to od oticanja, ali to je mast koju su ostavili. Telo mi je bilo zeleno-crno, a bol nepodnošljiv", priča majka četvoro dece.

Priseća se kako je zvala supruga i molila ga da čuva decu jer će ona umreti. Najmlađe dete joj ima svega četiri godine, a najstarije 13.

Otpuštena je u svoju hotelsku sobu gde je, još uvek u strašnim bolovima, morala da moli za papire kako bi mogla da odleti kući.

"Nedelju su prošle pre nego što su me otpustili iako mi nisu pružali nikakvu negu", priča Sara.

U Velikoj Britaniji, još uvek u velikim bolovima, otišla je kod lekara, koji joj je rekao da su joj se rane inficirale i hitno je prebačena u bolnicu gde joj je obavljena prva od devet operacija kako bi pokušala da reši štetu koju je naneo njen turski hirurg.

"Takođe sam saznala da sam se zarazila MDRO, organizme otporne na brojne lekove, od prljavog pribora koji su korišćeni", kaže Sara.

Uprkos svim naporima britanskih lekara, ostale su joj rupe u stomaku i kvržice ispod kože gde je odumrlo masno tkivo.

"Trauma je toliko ogromna da imam beskrajne noćne more i PTSP“, kaže ona i dodaje da bi sve dala da može da vrati vreme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota