• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Urednica Telegrafa u Ona.rs modnom editorijalu: Za mene je borba stil života, zato se uvek dočekam na noge

O. K.

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Život mi je podelio takve karte da mi se ponekad činilo da trčim kroz minsko polje vezanih očiju, tako je za mene borba postala stil života"

  • 0
Generated image Foto: Filip Plavcic

U svakoj situaciji žena mora ostati na svom mestu i dosledna sebi. Odrastanje bez oca me je u velikoj meri "pomerilo" u smislu izgradnje poverenja prema ljudima, a to se godinama reflektuje na svim nivoima. Kada ne živite zaštićeni, naučite da se borite sami, a to okolina doživljava dvosmerno. S jedne strane ste u njihovim očima neustrašivi i jaki, a sa druge sami, pa neko to iskoristi ili da vam pomogne ili pokuša da vas slomi - počinje priču za Ona.rs, Ivana Anđelković, urednica Telegrafove rubrike "Srbija", ime dugo prisutno u novinarstvu i poznato u svetu zdravstva.

Kada je segment karijere u pitanju, kako objašnjava naša sagovornica, novinarstvo je poziv koji pruža mnogo prilika, te je važno učiti od najboljih, biti posvećen a prilika svakako dođe u svoje vreme.

- Onog momenta kada sam osetila da sam spremna za poziciju urednika, izborila sam se, te sam se u septembru pridružila timu Telegraf.rs. Naravno, urednički posao ostavlja malo prostora za pisanje tekstova, međutim od toga nisam odustala i kad god mogu, napišem tekst i uradim priču. Novinarima dajem teme svakodnevno, povezujem ih sa ljudima kako bi oni postali kompletni u svom radu i trudim se da ih "provučem" kroz različite teme. To je prosto zdrav put kako bi neko gradio ime i profil.

Ivana Foto: Filip Plavčić

Šta savetujete mladim novinarima koji su tek počeli da se bave ovim poslom? Da li vam zameraju na kritikama, da li ste zahtevni…?

- Ne znam da li mi zameraju, ali od mene sigurno neće dobiti loš savet i neću ih navesti na pogrešan put. Svi oni koji zakorače u svet novinarstva, ili rade zato što vole ovaj posao i žele biti pravi, ili se grabe za nešto drugo. Ovo drugo nije moj stil. Zahtevna sam onoliko koliko novinar može da pruži, pa i oni znaju, ako od nekoga tražim maksimum, znači da verujem u taj potencijal u koji ulažem svoje vreme.

Uskoro na Telegrafu počinje zdravstvena emisija čiji ste autor i voditelj. Šta nam možete otkriti o tom projektu?

- Fokus je na prevenciji. Uskoro krećemo sa emitovanjem, ono što mogu reći je da ćemo odgovarati na brojna pitanja kada je zdravlje u pitanju, a naročito o tome koliko je preventivno delovanje važno.

Da li je u medijima lakše ženama ili muškarcima?

- Sve je individualno. Meni konkretno nije bilo lako, kako u životu tako i u poslu, ali kad je učenik spreman, učitelj se pojavi. Opet, zavisi od toga koji put birate. Ako izaberete teži, biće teško ali trajno. Znanje vam na kraju niko ne može oduzeti, pa se zato ne treba plašiti da će nekom drugom biti bolje, jer sigurno neće, bar ne na duže staze.

Zašto kažete da vam je u životu i karijeri bilo teško?

- Život mi je podelio takve karte da mi se ponekad činilo da trčim kroz minsko polje vezanih očiju, tako je za mene borba postala stil života. Odrastanje bez oca, koji me nije priznao i koga nikada nisam upoznala, u određenoj meri me je oštetilo u smislu izgradnje poverenja prema ljudima, pa sam nepoverljiva i treba mi vremena da pustim nekoga u svoj život. Dešavalo se, naravno, da naletim i na manipulativne ljude, koji su najpre zadobili moje poverenje, a na kraju ga prokockali. Za sve sam morala da sa borim, ništa na tacni nisam dobila.

Ivana Foto: Filip Plavčić

Da li je bilo više onih koji vam pomažu ili koji bi da vas, kako kažete, “slome”?

- Na jednoj ruci mogu nabrojati one koji su mi do danas pomogli i bili uz mene, ali svakako ne mogu da kažem da mi tokom svih godina nije pružena prilika i podrška što se posla tiče. Kroz život i karijeru, imala sam tu sreću da pored onih loših i jezivih ljudi, naiđem i na dobre koji su me držali da ostanem na dobrom putu. Naravno i razočaranja su sastavni deo života, ali i to u nekoj krajnjoj liniji ima neku svoju svrhu, očvrsnete, naučite, izborite se i izgradite kao ličnost.

Da li ste poželeli da odustanete kada vam je bilo najteže?

- Svako od nas u nekom momentu oseti pritisak koji ga lomi, ali niko u suštini ne želi da odustane. Svašta mi je padalo na pamet u teškim momentima, ali sudbina je imala drugačiji plan za mene i nekako sam uspela da se održim iznad površine. Dok god dišem, boriću se za sebe, neću dozvoliti da bude drugačije i to je ujedno savet svima kojima je iz nekog razloga teško. Život je pun prepreka, naše je da ih savladamo.

Ivana Foto Filip Plavčić

Kažete da je zdravstvo nešto gde ste najviše pronašli sebe? Zašto je to tako i koliko je važno da taj segment bude kvalitetno prezentovan?

- Zdravstvo je oblast koja nudi široku lepezu mogućnosti za izradu dobrih priča, informativnih, u smislu prevencije i lečenja određenih stanja i bolesti, a sa druge je i humano. Upoznala sam brojne ljude iz sveta zdravstva, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Imam izuzetnu saradnju sa domaćim stručnjacima, ali i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i inostranim stručnjacima, te su moji sagovornici relevantni izvori i “naše priče” su takve da uvek onima koje zanima određena oblast damo tačne odgovore ali i pomognemo tokom procesa lečenja. Što se humanog segmenta tiče, tu je mnogo prostora da pomognete nekome, tako da me to zaista raduje kada vidim da smo svi zajedno uspeli da pomognemo nekome.

Malo pitanja o modi, pošto ste gost našeg modnog editorijala. Kako se oblačite privatno a kako poslovno? Da li eksperimentišete u bojama, kombinacijama…?

- Moj stil je godinama isti.. Izađem iz kuće rano ujutru, vratim se uveče, tako da nema tu nekog naročitog prostora za igru stilova. Generalno volim taj business look, businees casual style… Pantalone, košulja, sako… ili pak, košulja, farmerice, sako… Obožavam štikle, i uvek ih nosim sa sobom, ali uglavnom sam u patikama po ceo dan zbog svakodnevne jurnjave. Zato me je posebno obradovala činjenica kada je postalo “in” kombinovati patike i elegenatne pantalone. Moj savet je uvek isti, obucite ono što vam daje osećaj zadovoljstva, ništa što žulja ili steže.

Kako vam izgledaju današnji trendovi, što se tiče estetike, oblačenja...?

- Lično smatram da svaka devojka i žena treba da izgleda onako kako želi i kako se njoj dopada. Nisam protivnik estetske hirurgije i bilo kakvog ulepšavanja, iako još uvek nisam krenula sa tim procesom. Svaka žena je lepa na svoj način i treba da neguje svoj stil, e sada, evidentno je da danas pojedine devojke i žene liče jedna na drugu, ali opet to je njihova želja i to treba poštovati. Svako ima pravo na izbor.

Koji savet biste dali našim čitateljkama?

- Budite onakve kakve želite, bez obzira na mišljenje okoline. Unutrašnja sreća je najvažnija, ako stanete ispred ogledala i kažete "to je to", onda ste uradili pravu stvar, ako vas neko ubeđuje da vam je nešto dobro a sami sebi se ne dopadate, onda je sve besmisleno.

Foto: Filip Plavčić; odeća: Bata Spasojevic "Individual"; šminka: masterpiecemakeup.lidija

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dimitrovska na promociji nove kolekcije FW23 "Elisabetta Franchi": Jedan komad izdvaja kao omiljeni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota