• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 razloga zašto vlasište može da svrbi: Promenite način negovanja kose

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učinite nešto lepo za zdraviji i lepši izgled možda i vašeg zaštitnog znaka

  • 0
svrab, svrab kose, devojka, kosa Foto: Shutterstock/Vladimir Gjorgiev

Svrab na glavi može biti veoma neugodan i može izazvati veliku nesigurnost u vezi sa mogućim uzrokom toga. Ne bi trebalo da ignorišete razlog zašto vas "kosa" svrbi, ali kao i sa bilo kojim drugim delom tela, tako i sa glavom, morate otkriti razlog pre nego što možete da se nosite sa tim.

Ovo su samo neki od razloga zašto vas vlasište svrbi.

1. Perut

Perut je najčešći uzrok svraba kože glave. Za perut, koja vam može smetati i estetski, odgovorna je gljivica slična kvascu pod nazivom "malassezia", piše "Love yourself magazine".

Da biste se izborili sa peruti, prvi korak je izbegavanje spavanja sa mokrom kosom, jer vlažno okruženje između jastuka i glave stvara idealne uslove za gljivice i bakterije da napreduju. Verovatno mislite da se perut razvija na suvom vlasištu, ali to nije tačno, a nanošenje ulja za kosu u pokušaju da se doda vlaga samo će pogoršati stvari. Ako tražite rešenje za perut, izaberite šampon sa antimikrobnim sastojcima, a i cink je još jedan sastojak koji može da vam pomogne protiv peruti.

2. Suvoća

Kada spoljašnjem sloju kože nedostaje vlage, dobićete suvo vlasište. Ovo stanje je češće tokom zimskih meseci kada ste izloženi hladnoći, pa uđete u toplu kuću. Možete primetiti da se svrab pogoršava noću i to je verovatno rezultat transdermalnog gubitka vode. Da biste mogli da se nosite sa suvoćom, smanjite temperaturu tuširanja, kao i upotrebu zagrejanih alata za oblikovanje kose, kao što su fen i presa, jer visoke temperature bilo koje vrste mogu isušiti kožu glave. Osim toga, izaberite proizvode za kosu koji ciljaju na hidrataciju. Najbolje je da odaberete preparate koji u sebi imaju aloe vera i hijaluronsku kiselinu, kao i prirodna ulja poput kokosovog ili arganovog.

3. Psorijaza ili ekcem

Oba stanja zapaljenja kože mogu se pojaviti i na skalpu. Oni nisu zarazni, ali postoji veća verovatnoća da ćete razviti psorijazu ili ekcem ako ih neko u porodici ima. Oba stanja uzrokuju crveni osip i svrab na koži glave, ali, poput peruti, ova stanja se mogu lečiti da bi se smanjili simptomi. Ako mislite da vaš svrbež vlasišta može biti rezultat psorijaze ili ekcema, posetite dermatologa.

kosa, frizura, nega kose, devojka, lokne Foto: Shutterstock

4. Nedostatak gvožđa

Poznato je da nedostatak gvožđa može uticati na rast kose, ali manje poznata nuspojava je svrab vlasišta. Iako je tačan razlog, za sada nepoznat, nizak nivo gvožđa može učiniti kožu tanjom, uzrokujući veći gubitak vode. Ako mislite da je to vaš slučaj, razgovarajte sa lekarom, koji će moći da utvrdi da li zaista patite od nedostatka gvožđa.

5. Prekomerna upotreba suvog šampona

Suvi šampon je ponekad zaista spas, ali može stvoriti probleme. Njegova česta upotreba može dovesti do nakupljanja suvog šampona na površini vlasišta. Kao i koža na licu, i vlasište se znoji (ima lojne žlezde) i odbacuje mrtve ćelije kože. Za razliku od pravog šampona koji se ispire vodom, suvi šampon ne uklanja prljavštinu i ostatke proizvoda koji mogu izazvati svrab. Rešenje je jednostavno, samo ograničite upotrebu suvog šampona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlakši način da napravite savršene lokne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota