• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova mis Francuske ima kratku kosu: Izgled izazvao debatu, ali podrška sa ženske strane ne izostaje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još od 2019. uvedena su mnoga pravila, što je učinilo da takmičenje i takmičarke budu raznolike

  • 3
Eve Gilles Miss France 2024 Foto: Anthony Ghnassia / Sipa Press / Profimedia

Žena koja je izabrana za Mis Francuske 2024. ima kratku kosu, drugačiji izgled od svih misica iz prošlosti, a njena pobeda je pokrenula debatu u krugovima takmičenja, ali i šire.

Eva Žil (20) proglašena je za pobednicu najvećeg izbora lepote u zemlji u subotu, što je navelo neke internet komentatore da se dotaknu teme njenog izgleda, upitavši da li je i ona produkt "woke" kulture.

- Niko ne treba da diktira ko ste. Navikli smo da viđamo prelepe gospođice sa dugom kosom, ali ja sam izabrala androgin izgled sa kratkom kosom.

Žil, za koju se smatra da je prva pobednica Mis Francuske sa kratkom kosom, takozvanom "piksi" frizurom, rekla je da želi da brani vrednosti jakih žena i da želi da podstakne mlađe devojčice da se bave matematikom i naukom, istim predmetima koje trenutno studira.

Eve Gilles Miss France 2024 Foto: Anthony Ghnassia / Sipa Press / Profimedia

Osim frizure, Žil se suočila sa seksističkim komentarima o svom telu. Neki su oštro kritikovali pobednicu takmičenja da je "previše mršava". Kao odgovor, Žil je rekla za "Le Parisien" da joj ne smetaju kritike zbog njene kose jer može da je promeni.

- Odabrala sam ovu kosu, ali nisam izabrala svoje telo ili svoj metabolizam. Ne razumem kako neko može da kritikuje osobu zbog nečega što ne može da promeni - rekla je ona.

Ali Žil je takođe dobila mnogo pristalica, uključujući Sandrin Ruso, članicu parlamenta.

- Šokirana sam komentarima na #MissFrance2024. Naša kosa, i šta radimo sa njom, kako je stilizujemo, ne tiče se muškaraca - napisala je na društvenoj mreži "X".

Fabijen Rusel, nacionalni sekretar Francuske komunističke partije, kritikovao je napad na misicu.

U objavi na "X", rekao je da je izrazio podršku misici, koja već trpi nasilje u društvu koje ne prihvata da se žene definišu u svoj svojoj različitosti.

Žil je četvrta žena iz severnog regiona Nord-Pa-de-Kale u Francuskoj, koja je krunisana za Mis Francuske u poslednjih 10 godina. Polovinu glasova za osvajanje krune dali su gledaoci, drugu polovinu dodelio je žiri.

Eve Gilles Miss France 2024 Foto: MCC / Spread Pictures / Profimedia

Njena pobeda dolazi tokom druge godine otkako su promenjena pravila takmičenja kako bi se omogućila veća raznolikost. Izbor više nema starosnu granicu, niti zabranjuje da se takmiče žene koje su udate, imaju decu ili vidljive tetovaže.

U 2019. takmičenje je takođe omogućilo učešće trans takmičarima.

Međutim, "Euronews" je izvestio da, iako su se pravila promenila, bilo je vrlo malo raznolikosti. Evina kratka kosa je bila primetno drugačija jer su žene koje su učestvovale na ovogodišnjem takmičenju imale slične karakteristike. Ipak, Žil je rekla da želi da je pamte ne samo kao Miss Francuske koja je imala kratku kosu.

- Želim da budem jaka žena, želim da nateram ljude da shvate da bez obzira gde počnete, bez obzira kojim putem krenete, možete postići svoje ciljeve. Želim da pokažem ljudima da su žene različite, da smo sve lepe, da smo sve različite i jedinstvene. Nisam jedinstvena zbog svoje kose, jedinstvena sam zato što sam Eva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izabrali smo Mistera redakcije: Zvanično najlepša Srpkinja dala svoj sud

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Mile

    20. decembar 2023. | 11:39

    Francuskinje su poznate po šik kratkim frizurama i mrsavosti. Ne znam što su navalili da mis treba da ima dugu kosu i obline kada decenijama kao primer dobrog stila Francuskinja navode upravo ovakve devojke.

    Podelite komentar

  • Mihajlo

    20. decembar 2023. | 10:53

    Barem je zensko a ne ko "Mis" Holandije, muskarac....

    Podelite komentar

  • Katarina

    20. decembar 2023. | 14:57

    Prelepa mlada žena.Konacno da pobedi lepota.Svetu treba promena,a Miss Francuske je idealna za to.Dosta je više žena koje se obalce isto,šminkanju i izgledaju isto. Biti dama i dobiti titulu najlepše sa kratkom kosom je ideal zenske lepote ali i poruka da se žene širom sveta zapitaju zbog čega stavljaju umetke i čemu to.

    Podelite komentar