• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

7 omiljenih Bondovih devojaka: Lepotice koje su donele velike promene u samoj filmskoj radnji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od devojaka koje umiru na kraju filma do preuzimanja glavne uloge

  • 0
Bond girl, Bondove devojke Foto: Image Capital Pictures / Film Stills, United Artists / Everett, Sunset Box / Allpix Press, Studio SEBERT / BNPS / Profimedia

Ključna figura za uspeh filmova o Džejmsu Bondu svakako jesu i Bondove devojke. I, baš kao i sam muškarac, Bond devojka je vremenom evoluirala da bi postala mnogo nijansiraniji i potpuno zaokruženi lik. Sa svakom novom generacijom one su rasle i karakterno pratile tok promena.

Istorijski gledano, postoji nekoliko opcija za karakterne osobine Bondove devojke i upletenost u radnju: ona je neprijatelj koji naposletku biva privoljen na Bondovu stranu, onda je saučesnik ili čak kompetentni "ženski Džejms Bond". Tradicionalno, devojka će ili umreti ili će dočekati kraj filma kao Bondova romantična partnerka. Već u sledećem filmu bivaju zaboravljene.

Od 42 Bondove devojke izabrali smo ih sedam.

1. Ursula Andres

Ursula Andres možda nije tehnički bila prva Bond devojka, Junis Gejson je dobila tu čast za tumačenje uloge Silvije Trenč, Bondove devojke, ali ona je svakako jedna od najpoznatijih. Posebno scena u kojoj izlazi iz mora u belom bikiniju sa nožem pričvršćenim za pojas oko kukova. Bikiniji su u to vreme i dalje bili "previše", ali nakon objavljivanja "Dr No", njihova prodaja je dostigla vrhunac i tako se desila revolucija.

Ursula Andres PROFIMEDIA/ALLSTAR PICTURE LIBRARY LTD./ALAMY

2. Honor Blekman

Šon Koneri je nastavio da glumi u još šest filmova o Bondu, a  u "Goldfinger" (1964) je ponovo bio uparen sa još jednom nezaboravnom Bond devojkom. Honor Blekman je već glumila u "Džejsonu i Argonautima" i "Osvetnicima" pre nego što je dobila ulogu Pusi Galore, koju je igrala kao jedinstvenu, snažnu ženu koja je osvojila Bonda celim bićem.

3. Dajana Rig

Džordž Lezenbi je imao samo jedno tumačenje ove uloge i to u "Tajnoj službi njenog veličanstva" (1969). To je bio jedini put da se Bond oženio. Dajana Rig, koja je poput Honor Blekman igrala u TV seriji "Osvetnici", igrala je Trejsi i videli smo onu više ljudsku i ranjivu stranu Bonda kada je ubijena na kraju filma.

Bond girl, Bondove devojke, Lazenby, Diana Rigg Foto: Studio SEBERT / BNPS / Profimedia

4. Džejn Simor

Rodžer Mur je glumio u sedam filmova o Bondu između 1973. i 1985. godine, igrajući ga kao džentlmena, opasnog momka i serijskog zavodnika, povezujući se sa 17 žena, koje su uglavnom bile "dame u nevolji". Značajan lik među svim njegovim ljubavnim interesima bila je Džejn Simor u filmu "Živi i pusti da umre" (1973), vidovnjakinja koja menja stranu i gubi svoje moći kada se sastane sa Bondom.

Bond girl, Bondove devojke, Jane SEYMOUR, ROGER MOORE, Agent 007 Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

5. Mariam d’Abo

U filmu "Špijun koji me je voleo" (1977) Barbara Bah je preuzela ulogu neustrašive Anje Amasove, zvane Agent Tripl Iks, koja se pojavljuje kao rivalski agent, ali na kraju postaje saveznik. Imenovanje Timotija Daltona za Bonda donelo je promenu. Bond je postao nervozniji i padao je na inteligentne žene koje su mogle da se zadrže. U filmu "The Living Daylights" (1987), Mariam d’Abo je igrala Karu Milovi, violončelistkinju i ruskog ubicu, a par ne samo da je imao sjajnu hemiju već je delio i nežne trenutke.

Bond girl, Bondove devojke, Timothy Dalton, Maryam d'Abo Foto: United Artists / Everett / Profimedia

6. Olga Kurilenko

Glavnu heroinu i Bondovu devojku u filmu o Džejmsu Bondu iz 2008, "Quantum of Solace", tumačila je ukrajinsko-francuska glumica i model Olga Kurilenko, Kamil Montes Rivero je obaveštajni operativac koji radi za bolivijsku tajnu službu i traži osvetu za ubistvo njene porodice od strane prognanog diktatora, generala Medrana.

Bond girl, Bondove devojke, Olga Kurylenko Foto: PNA / Sipa Press / Profimedia

7. Lašana Linč

Još jedna značajna Bondova ženska uloga u filmu "No time to die" je naravno fantastična Lašana Linč, koja glumi Nomi, mladu, veštu agenticu MI6 koja zamenjuje Krejgovog penzionisanog Bonda i preuzima njegov dvostruki pseudonim.

Bond girl, Bondove devojke, Lashana Lynch Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 12 najlepših i najpoželjnijih Bond devojaka ikada: Za jednu se svi slažu da je najvrelija od svih

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota