• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta je efekat Merilin Monro i kako deluje: Ovo navode kao razlog njenog uspeha, a svako ga može primeniti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Psihološki trik koji zadržava vašu pravu ličnost, a ističe ono po čemu je ova diva bila poznata

  • 0
Merilin Monro Foto: Profimedia/AKG

Kroz istoriju svet je poznavao mnoge dame koje su ostale upamćene kao simboli snage, ženstvenosti, moći. Sredinom prošlog veka jedna od najpopularnijih ličnosti, čiji uticaj živi i dalje među mlađim generacijama, jeste poznata i fatalna plavuša - Merilin Monro.

Kratka i uvek stilizovana kosa, crveni karmin i mladež na obrazu, mačkasti ajlajner, ali i veoma otvoren um samo su delovi onoga po čemu je Merilin ostala prepoznatljiva. Pokrenuvši mnoge modne trendove, od plave kose i jače šminke, pa do figure "peščanog sata" i smele garderobe, Monro je postala i simbol samopouzdanja, ženstvenosti, "vatrene i fatalne" žene.

Jasno je da su njena pojavljivanja ranijih godina tumačena kao "skandalozna", dok se danas jasno posmatraju poput prekretnica slobodnijeg stila oblačenja, ali ponetog sa stilom, manirima i harizmom. Tako, mnoge dame su počele da se ugledaju na nju i da u sebi pronalaze ono čime je plenila i sama Merilin. Vremenom, to "nešto" postalo je poznato i kao "efekat Merilin Monro". Danas je taj pojam popularan među generacijom "Z", a svoje mesto je zauzeo i u psihologiji kao fenomen.

Šta je efekat Merilin Monro i kako ga primeniti?

Ovaj efekat se zasniva na pronalasku samopouzdanja u sebi, pri čemu jedna osoba ističe stavom, držanjem i harizmom ono najlepše kod sebe, najviše karakterno, a onda i fizički. To se donekle oslanja i na onu čuvenu frazu da vi treba da nosite garderobu, a ne ona vas.

Stoga, kada oslobodite "Merilin u sebi", umećete da ponesete sve sa stilom i šarmom, a energija koju ispoljavate sa tim samopouzdanjem dopire do drugih i osvaja srca svakoga oko vas. Harizmatičnost nailazi onda kada se osećate komforno u svom telu i nosite svoj stav kao najskuplji komad garderobe.

No, ovde je akcenat na individualnosti, jer samo tako ovaj efekat može zaista delovati i biti ispravan. Dakle, oponašanjem Merilin ili preteranim samopouzdanjem, možete se pretvoriti u ono što niste i što zapravo ne nosite u sebi, poput narcisoidnosti ili egocentričnosti. Dakle, stav treba nositi šarmantno i sa stilom.

Marilyn Monroe Merilin Monro Foto: Profimedia/PictureLux

O tome kako je ovaj efekat mogla da "uključi i isključi" i sama Merilin, govori i izjava Ejmi Grin, supruge Merilinog fotografa i bliske prijateljice fatalne plavuše.

- Nikada neću zaboraviti dan kada smo Merilin i ja šetale Njujorkom, samo ubijajući vreme u hodu tokom lepog dana. Volela je Njujork, jer joj tamo niko nije smetao kao u Holivudu, mogla je da obuče svoju običnu odeću i niko je ne bi primetio. Volela je to.

Dakle, dok hodamo Brodvejem, ona se okreće prema meni i kaže: "Želiš li da me vidiš kako postajem "ona"?". Nisam znala šta je mislila, ali sam samo rekla "da" - i onda sam videla. Ne znam kako da objasnim šta je uradila, jer je bilo tako veoma suptilno, ali je uključila nešto u sebi što je bilo skoro kao magija. I odjednom su automobili usporavali, a ljudi su okretali glave i stajali da bulje. Prepoznavali su da je pored mene Merilin Monro. Kao da je skinula masku ili tako nešto, iako je pre sekunde niko nije primetio. Nikada ranije nisam videla ništa slično - opisala je ona, prenosi "Psychcentral.com".

Kako izgleda u praksi ovaj efekat?

Kada osoba kanališe svoju "unutrašnju Merilin Monro", to je očigledno i u njenom izgledu i držanju. Odišu samopouzdanjem, gracioznošću i glamurom, često sa dozom senzualnosti. Neke od karakteristika uključuju:

Izgled: Često ovo uključuje usvajanje glamuroznijeg stila koji podseća na 1950-te. Pomislite na crvene usne, "mačkast" ajlajner i starinske haljine koje naglašavaju vaše obline.

Samopouzdanje: Postoji nepogrešiv osećaj samopouzdanja koji treba da se naglasi, ali suptilno. To ne znači da ste ekstrovertan ili drski, već da imate osećaj sopstvene vrednosti i staloženosti u svom ponašanju i držanju. Takođe se ne radi samo o tome kako izgledate, već i o tome kako se držite uzdignute glave i vere u svoju vrednost.

Senzualnost i ženstvenost: Merilin Monro je odisala harizmom i nije se plašila svoje senzualnosti. Ovde se radi o prihvatanju i posedovanju svoje atraktivnosti i senzualnosti, a da niste njome definisani. Baš kao i Merilin, osoba koja primenjuje ovaj efekat prihvata i svoje senzualne strane, ali ih ne predstavlja kao tabu temu.

Ranjivost i emotivnost: Za razliku od svog dominantnog imidža, ​​Merilin Monro je takođe bila poznata po svojoj ranjivosti i emotivnosti. Biti iskren prema svojim nesavršenostima i emocijama je ključni element. To vas čini povezanijim i iskrenijim, kako navodi "Verywellmind.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota