• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Karl Lagerfeld je za princeze Kejt i Meri rekao da su kao seste: Vole iste dizajnere i održivost

Vreme čitanja: oko 4 min.

Upečatljiva moćna odela danju, blistave balske haljine noću, a ansambli sa printovima između su proverena kraljevska forma

  • 0
Princeza Meri, Danska Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji razlog zašto se između Kejt Midlton, princeze od Velsa, i princeze, uskoro kraljice Meri od Danske pravi toliko poređenja.

Tu je njihovo poreklo. Nijedna od njih nema kraljevsko poreklo, ali su brzo stekle reputaciju zbog svoje elokvencije i posvećenosti društvenim pitanjima tokom karijere. Ali njihov pristup oblačenju je još jedan zajednički imenitelj.

Pored stila, dve princeze dele ukus za modu, imidž i pristup diplomatiji.

Možda nije ni čudo što se Kejt i Meri često ogledaju jedna u drugoj sa svojim ansamblima. Bilo je slučajeva kada smo ih viđali u potpuno istim dizajnima u različitim prilikama; uzmimo na primer pastelnu midi haljinu koju je Kejt, tada vojvotkinja, nosila na Vimbldonu 2020, a princeza Meri 2019.

Brzo su ih zavoleli i dizajneri

Upečatljiva moćna odela danju, blistave balske haljine noću, a ansambli sa printovima između su proverena kraljevska forma.

Buduća kraljica Meri je voljena od strane stanovništa, ceni domaće robne marke i nije joj strana kupovina po niskim cenama uz neke velike investicije - poput najmanje šest "šanel" tašnica i jedne "birkinke", čija je cena navodno 44.500 dolara. Znamo da i Kejt prati isti princip.

Pokojni Karl Lagerfeld je 2010. godine rekao: "Kejt je Meri kao mlađa sestra, obe su prelepe i elegantne", piše "Telegraph".

Gledajući seriju "The Crown", ali i slike iz perioda u kome je radnja smeštena, znamo kako se Kejt oblačila kada je upoznala princa. Volela je modu tadašnjeg vremena, a kao i sve devojke na početku 20-ih imala je male ispade, što svakako pridajemo poteškoćama sa prilagođavanjem trendovima. Princeza Meri je na naslovne strane ljubeći princa dospela odevena u široke, isprane farmerke, beli pleteni džemperić i japanke. Odeća je brzo zanemarena, a već u oktobru te godine pojavila se u haljini do kolena u kafenoj nijansi danskog dizajnera Kenta Fredina, "valentino" salonkama i dijamantskim prstenom.

Već sledeće godine danska dizajnerka Ufe Frank joj je dizajnirala venčanicu od satena boje slonovače dugu šest metara.

Kada je Kejt u pitanju, odmah po veridbi privukla je britanskog dizajnera Erdema Moraliolua koji je rekao da "uvek izgleda moderno, lepo opušteno", dok je Tomi Hilfiger pohvalio njen "veoma sofisticiran, evropski stil".

Favorizuju iste brendove

Jedan od favorita i Kejt i Meri je društveno svesna luksuzna londonska marka "Beulah". Modna kuća ne samo da proizvodi prelepe haljine, već i zapošljava žene žrtve nasilja ili žene žrtve trgovine ljudima kako bi prekinule krug siromaštva i ponovne eksploatacije. U stvari, i Kejt i Meri su viđene u tri različita stila ovih haljina koje obe poseduju, a koje su skoro identične.

Obe obožavaju i dizajnerku Emiliju Viksted. Jedna haljina u kojoj su obe fotografisane je poznata kao "Kejt", tako da nije iznenađujuće što princeza od Velsa ima ovu haljinu u raznim bojama, uključujući lila, zelenu i plavu.

Još jedno poklapanje - vojvotkinja je nosila kraljevsko plavu "Issa" haljinu prilikom objave veridbe.

Princeza Meri je nosila skoro identičnu haljinu dok je uručivala godišnju nagradu Društva za borbu protiv raka medicinskoj sestri Majken Hjerming. Meri je haljinu upotpunila odgovarajućim tamnoplavim špicastim salonkama, a Kejt crnim.

Zapažene sličnosti 

Kada je Kejt posetila Kopenhagen u februaru 2022, uskladile su se u elegantnom crno-belom kroju sa bisernim minđušama. U Rojal Askotu 2016. fotografisane su tokom razgovora, obe u neverovatno sličnim midi haljinama. A još novembru 2011. sličnost se ogledala u elegantnim kaputima za zajednički Unicefov angažman.

Od svih uticajnih savremenih članova kraljevske porodice koji imaju moć da rasprodaju neki predmet kada ga nose, Meri je ta koja je možda najiskrenije posvećena održivosti. Ona prosto stvara tabloidne naslove kada obuče isti komad sedmi put. Ovo osim što svedoči njenoj skromnosti, govori nam i da joj i dalje pristaju komadi koje je nosila pre dve decenije.

Za fotografisanje koje je pratilo profil "Fajnenšel tajmsa" 2022. godine, princeza Meri je nosila haljinu Dženi Pekam boje šampanjca. Vojvotkinja od Kembridža je nosila smaragdno zelenu verziju iste haljine u dva značajna navrata - jednom tokom zvanične posete Pakistanu 2019. i drugi put za Kraljevski varijetetski nastup 18. novembra 2021.

Ne postoji, naravno, tačan odgovor kada je u pitanju analiza stilskog ukrštanja između dve još uvek princeze.

Dvojac ne deli stilistu, ali na neki način njih dve imaju isti posao. Iako članovi kraljevske porodice nemaju uniformu, svakako postoji kodeks oblačenja kojeg se treba pridržavati za zvanične angažmane, što će objasniti zašto su članovi kraljevske porodice i njihovi stilisti privučeni konzervativnim, ali šarenim komadima, zanimljivih, a opet svedenih krojeva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Influenserke Jovana Kvržić i Tina Grabež o modi u Srbiji i svetu za Ona.rs

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota