• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovde sigurno grešite kada se farbate kod kuće: "Obratite pažnju", upozorava frizer

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako deluje jednostavnije, svaki korak može biti pogrešan kada se farbate sami

  • 0
Branislav Relić frizer Foto-kolaž: Shutterstock, Instagram/hair_by_relja

Dosta žena pribegava samostalnom farbanju kose kod kuće. Ovo iako deluje praktično, naročito onim damama koje imaju "jednostavniju" boju kose, ne treba uzimati "zdravo za gotovo".

U nameri da sebi olakšamo, ovo može delovati upravo suprotno, a to nam objašnjava frizer Branislav Relić. Kako on navodi, na ove stvari morate obratiti pažnju, jer su šanse velike da pravite vliku grešku, koja može da vam našteti kosi.

Odabir same farbe

- Kada birate farbu za kosu, prvo što treba da vam je na umu jeste da li imate sedu kosu ili je sasvim prirodna. Ako vam je kosa seda, morate odabrati farbe na kojima je uglavnom dodata još jedna nula. Pa umesto, na primer, farbe šest, sedam ili osam, na njoj će biti šest-nula, sedam-nula ili osam-nula. Na nekim farbama mogu da budu i po dve nule, ali nemojte da vas to buni. To je samo zarad boljeg pokrivanja sede kose.

Ako niste sigurni koju tačnu nijansu imate i dvoumite se između tonova, u slučaju da ste brineta, preporučujem peticu ili šesticu. Takođe, preporučujem da uvek uzimate nijansu svetlije, nego tamnije, jer ćete lakše potameneti kosu sledećim farbanjem, nego što ćete je vratiti u svetlije.

Ako se desi da je potamnite previše, ta boja se skida kod frizera.

Kako mazati boju

Branislav navodi da je ovo takođe jedna od grešaka koju dame kod kuće veoma često prave. Savetuje da nikada, ako farbate koren, nemojte da prelazite farbom preko farbe, već striktno namažite izrastak. A, ako se farbate u tamnije tonove, vodite računa da ne prelazite deo koji ste već farbali, da ne bi došlo do taloženja pigmetna.

kosa, frizura, farbanje korena kose kod kuce Foto: Shutterstock

Kesa na glavi

- Kesu na glavu nikako ne preporučujem, niti bilo kakvo vezivanje kose šnalom ili gumicom , pa čak ni zalizivanje.

Kosa mora da bude razbarušena jer farbi treba kiseonik i svaka izolacija može uticati na samu farbu i krajnji rezultat - kako navodi naš sagovornik.

Vreme držanja farbe

Zavisi da li je kosa seda ili prirodna boja.

Prirodnoj kosi je potrebno od 30 do 45 minuta držanja farbe, dok je sedoj kosi potrebno od 45 minuto do jednog sata.

Više o farbanju sede kose možete pogledati ovde.

Prelivanje kose

- Često žene posle farbanja, a pre samog šamponiranja, kvase kosu i muljaju krajeve kako bi osvežile celu dužinu i dobile sjaj. To nije greška ukoliko se stalno farbate istom nijansom i planirate na duže staze da imate istu nijansu. Svakim prelivanjem farbom, koja nije namenjena za preliv, talože se pigmeti koji se posle teško skidaju prilikom izvalčenja blanšem, pa samim tim ćete je više oštetiti u sledećem koraku.

Ovakva prelivanja savetujem samo brinetama i crnkama, ali nikako plavoj kosi.

Kada je reč o prelivanju plave kose, farba će izvršiti neutralizaciju, ali će kosa biti dosta suvlja i ponavljanjem prilikom svakog farbanja može doći do hemijskog šišanja.

Moj savet je da ipak ne farbate kosu kod kuće ili ako ste baš prinuđeni, onda da se vodite uputstvom i da budete oprezni - savetuje frizer Branislav.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 3 frizure za 3 minuta: Izgledajte kao da ste izašli iz frizerskog salona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota