• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Egipćani su nam otkrili tajnu savršene kože i blistave kose: Mogu li se bore pobediti prirodnom kozmetikom?

Vreme čitanja: oko 7 min.

Na ličnom primeru sam videla da mešavina aromatičnih ulja zaista može da miriše na koži duže nego brendirani parfem, a uverila sam se i u prednosti aloje nakon što sam zaboravila da namackam SPF na ramena

  • 1
Prirodna kozmetika Foto: Jacek Dudzinski / Panthermedia / Profimedia

Postoje mnoge misterije u vezi sa Egiptom koje i dan-danas muče brojne istoričare i naučnike. Srećom, njihovi "trikovi" kada je u pitanju lepota nisu tajna...

Ukoliko ste nekad obišli ovu neverovatnu zemlju (ovde možete pročitate naše utiske), verovatno ste primetili da većinu Egipćana krasi nežna i zategnuta koža, gusta i svilena kosa, da su im lica čista i ten savršen. Još od davnina i žene i muškarci u Egiptu mnogo značaja pridaju fizičkom izgledu, a nije samo šminka ta koja im pomaže da zasene sve oko sebe. Naprotiv! Tu su brojni "rituali" koji opstaju od davnina do danas.

Opšte je poznato da su egipatske žene, a pogotovo one iz visokih staleža, dosta vremena posvećivale nezi kože i kose. Znale su da provode sate i sate uživajući u kupkama od mleka i meda, za piling su koristile so, a potom bi na kožu nanosile brojna ulja da je omekšaju i učine sjajnom, zategnutom i mirisnom.

Egipat Egipćani su oduvek mnogo računa vodili o fizičkom izgledu Foto: Egyptian 11th Dynasty / Bridgeman Images / Profimedia

Kako su organski preparati za negu postali sve popularniji u svetu, mi smo - u nameri da saznamo sve tajne egipatske lepote - obišli jednu od fabrika koja se bavi proizvodnjom organskih sapuna, krema, ulja, parfema i brojnih drugih preparata za negu lica i tela.

Kada smo zakoračili u "Nefertiti" ostali smo omađijani mirisima, a dočekao nas je predivni osmeh mlade Nadije koja je bila naš domaćin. Rodom je Egipćanka, ali kako joj je majka Srpkinja, na perfektnom srpskom nas je pozdravila i uvela u "carstvo lepote", objašnjavajući prednosti korišćenja prirodne kozmetike.

Egipćani se vode krilaticom "zdrav iznutra, lep spolja", te smo od Nadije saznali da pojedina ulja koja koriste negu takođe i piju, kako bi očistili svoj organizam od štetnih materija.

Izuzetno su ponosni na ulje crnog kima, koje je veoma specifičnog ukusa, a koje se od davnina koristilo kako prirodni lek za brojne tegobe. Ovo ulje, koje nazivaju i "zlatom faraona", prave od crnog kima koje se uzgaja na plantažama u gradu Fajum. Kažu da je bogato omega-6 masinim kiselinama, nigelonom i timokinonom koji, kako se veruje, dobro utiče na zdravlje, a veoma je dobro i za negu kože.

Čuli smo dosta i o orahovom ulju, za koje kažu da pozitivno utiče na moždane ćelije. Konzumacija je bila veoma zanimljiva - od "mrštenja" na crni kim i zadovoljnog klimanja glavom na ulje oraha. Srećom, predočeno nam je da ulja možemo dodavati u salate ukoliko nam je teško da ga uzimamo na kašičicu.

Pričali su i o ulju od rukole, koji Egipćani koriste za jačanje korena kose kako im ne bi opadala, a tvrde i da je dobar za ubrzavanje metabolizma, kod bolova u zglobovima, te je navodno magičan i za potenciju. Za žene svesrdno preporučuju helba ulje, za koje tvrde da reguliše nivo estrogena, pomaže kod menstrualnih bolova i da je odličan za žene u menopauzi.

Tajne savršene kože i kose

Nadia nam je potom pričala i prednostima ulja jojobe, za koje se kaže da podmlađuje kožu, potogovo one sitne borice oko očiju. Žene ga rado koriste i nakon trudnoće da ublaže strije, neizostavan je kod anticelulit masaža, a koristi se i kao maska za kosu i dodatak u šamponima protiv peruti. Jojoba daje kosi sjaj, a kažu i da je odlična za dame koje imaju ispucale krajeve.

Za negu kose dosta koriste bademovo i arganovo ulje. Arganovo ulje mažu kako bi stimulisali rast kose, obrva i trepavica, ali i kod nege veoma suve kože, dok bademovim uljem jačaju koren kose i kažu da pomaže kod uklanjanja peruti.

Tu je naravno i ulje od aloe vere koje svakodnevno koriste za hidrataciju kože, ali i kad imaju opekotine od sunca, dok lupinovo ulje koriste da "izblede" pege koje nastaju od prekomerenog sunčanja.

Bore na licu i vratu "peglaju" miksom ulja jojobe, argana, badema, pšeničkih licea i šee. Uveče pred spavanje nanose ulje na čistu kožu. Tretiraju regiju dekoltea, vrata i lica i kažu da ova prirodna mešavina ulja mnogo bolje prodire u kožu od krema, te je neguje i hidrira.

Sapunčići i kremice

Nisu samo ulja ta koja im pomažu u očuvanju mladalačke lepote. Kada smo zašli među rafove, otkrili smo da prave brojne sapune, kremice, marmeladice i još koješta za negu lica i tela. Tu su sapuni od latica ruža, limuna, krastavca, đumbira, crnog kima... Ma ne može čovek ni da zapamti.

Tu su i kreme od krastavca i jogurta, nara, šargarepe i meda, čokolade, breskve... Zapamtila sam da je ova prva odlična za one koji imaju osetljivu kožu, podložnu aknama i pigmentaciji, dok je krema od limuna odlična za masnu kožu. Kombinaciju šargarepe i meda koriste oni koji koji imaju oštećenu, iritiranu i osetljivu kožu, a dobro je što sve ove kremice možete mazati i na lice i na telo.

Tu su i teglice marmelada koje, iako vas miris veoma mami, nisu za jelo već za negu, a glavni sastojak je uglavnom šea puter i onda tu dodaju ulje pomorandže, limuna, jagode, manga... Svaka teglica odgovara svim ili određenim tipovima kože, a tu su naravno prodavci koji će vas rado informisati o tome šta je najbolje za vas.

Carstvo mirisa

Na kraju smo zašli u moj omiljeni kutak, a to su mirisna ulja. Police pune bočica ulja lavande, irisa, eukaliptusa, pomorandže, limuna, ljiljana, ruže, bergamota... Ne mogu sve da ih nabrojim. Ova aromatična ulja koriste da pobede stres, da se opuste, lakše utonu u san. Koriste ih prilikom masaže, kupanja, u sauni... a vrlo često i da osveže prostorije.

Ubedljivo najviše vremena sam provela njuškajući kombinaciju različitih ulja, koji mirišu identično kao poznati brendovi parfema.

Mirisna ulja u Egiptu Police sa uljima koji mirišu kao i parfemi poznatih brendova Foto: Kafoholičarke

Testirala sam egipatsko umeće imenujući svoje omiljene parfeme i svaki put bi mi nepogrešivo doneli flašicu sa uljem koje miriše identično kao parfem ili toaletna voda koju koristim. Rekli su mi da garantuju da će jedna kap tog ulja na mojoj koži mirisati intenzivnije i duže nego bilo koji parfem koji nanesem, jer nema alkohola i neće ispariti.

Priznajem, nisam delovala optimistično... Ipak, nakon što su mi kanuli jednu kap na kožu i rekli mi da sačekam minut, osetila sam kako miris ispunjava prostoriju i zaista, mirisalo je identično kao parfem koji sam tražila.

Kada sam upitala za cenu, ostala sam prijatno iznenađena jer 30 mililitara tog ulja košta bar upola manje od bočice od 50 mililitara koju sam samo dan ranije merkala u free-shopu. Shvatila sam da nemam šta da izgubim i stavila sam bočicu u korpu. Još malo smo razgledali i pazarili, a onda smo otišli dalje da istražujemo po Egiptu.

Nakon nekoliko sati zadovoljni smo se vratili u hotel, a kada sam se nakon tuširanja zavukla u krevet i naslonila glavu na ruku, shvatila sam da se na delu gde su mi kanuli ulje i dalje oseća savršen miris mog omiljenog parfema...

Da li sve ovo zaista deluje?

Osim što sam na ličnom primeru videla da mešavina aromatičnih ulja zaista može da miriše na koži duže nego brendirani parfem, uverila sam se i u prednosti aloje nakon što sam zaboravila da namackam SPF na ramena. Ulje je fino ohladilo izgorelo područje, a nakon dva mazanja nestao je i bol i ono grozno zatezanje kože.

O delotvornosti ostalih preparate ne treba i ne mogu da tvrdim jer ih još nisam probala i smatram da ni u šta ne treba slepo verovati. Ono što mogu da kažem jeste da sam omanula više puta pogađajući godine stanovnika Egipta - svakog sam podmladila bar za četiri do pet godina... Da li je do toga kako se neguju ili nečeg drugog, nikad neću saznati...

Iskrena da budem, pokajala sam se što se nisam vratila da kupim bar još tri različite bočice mirisnih ulja, ali biće za to prilike jer će me Egipat svakako ponovo videti. Do tada ću da isprobam neke kremice i sapune koje sam ponela sa sobom... Ukoliko se "pokažu", sigurno ću idući put znati da ponesem manje stvari u koferu, kako se ne bih traumirala na aerodromu da li sam "prebacila" zacrtanih 23 kilograma tovareći pomadice i flašice iz Nefertitija nazad za Beograd.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • mina

    9. april 2024. | 11:16

    Što se tiče nege kose ruzmarin je bez premca, sama pravim melem kojim negujem kosu, a što se tiče lica, tu je recept za negu nanoklinika.

    Podelite komentar