• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su na ženskim košuljama dugmići na levoj strani, a kod muškaraca na desnoj?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odgovor čuči još u 13. veku

  • 0
Muška ženska košulja Foto-kolaž: Shutterstock

Vrlo je interesantno kako je moda veliki pokazatelj kako se živelo u određenom vremenskom periodu. Moda je bila od velike pomoći mnogim istoričarima i istraživačima jer je približnije i zanimljivije od pojedinih spisa dočarala društvene statuse nekada.

Neki detalji u sferi mode smišljeni su da bi bili praktični, a ko bi rekao da ih i dan-danas primenjujemo, kao što su na primer pertle ili dugmići. No, kad smo već pomenuli dugmiće, da li ste se ikada pitali zašto su dugmići ženske garderobe uvek na levoj strani, a muški na desnoj?

Eto, baš dugme je jedan od takozvanih ogledala vremena, pa hajde da zavirimo u 13. vek, kada je i nastalo dugme na odeći. Iako je nastalo tada, dugme na odeći uvidelo je "svetlo popularnosti" tek u 14. veku, kada je postalo znak bogatstva.

Ubrzo, dugmad od zlata, srebra ili od slonove kljove, ukazivala su na visoki stalež, dok su drvena ili koštana dugmad bila češća i odlika siromašnijeg sloja društva. Ovo, naravno, nije bio jedini pokazatelj statusa, ali to što se smatrao "jednim od", svedoči o tome koliko je čin u društvu obuhvatao sve, pa čak i kakvo ćete dugme na košulji nositi.

Modni stručnjak Skot Libenberg objasnio je pojavu suprotnih strana kopčanja, govoreći za "HafingtonPost".

- Odgovor zašto su rupe na suprotnim stranama u zavisnosti od vašeg pola je verovatno i zbog statusa. Siromašnije žene su obično nosile kecelje ili tunike koje su se lako navlačile bez vezivanja. Ali dame u višim klasama, preferirale su dugmad da bi pokazale status i nosile su mnogo slojeva odeće. Ali to dolazi sa dodatnim poslom, zbog čega im je bila potrebna pomoć pri oblačenju.

Dame su često imale sobarice koje su im pomagale da se oblače, tako da su dugmad na levoj strani olakšavale da sluškinja zakopča gospodaricu.

Muška odeća bila je mnogo jednostavnija i uglavnom su se sami oblačili. Pošto su većina ljudi dešnjaci, imalo je smisla da im rupice za dugmad budu na desnoj strani. Isto tako je lakše bilo za sobarice dešnjakinje da zakopčaju dame, iako se od njih očekivalo da to učine brzinom svetlosti - navodi on.

Na pitanje zašto ovo i dalje postoji i zbog čega se ne ukine ova tradicija, Skot daje jednostavan odgovor:

- Kada se određeni stil ili karakteristika standardizuje, ima tendenciju da se nastavi. Iako se stil razvija, opšti obrasci ostaju isti - kaže on i dodaje da takođe veruje da bi to moglo biti zato što je na taj način i po fabrikama i u svakodnevnom životu lakše odrediti da li je to muška ili ženska košulja, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Modna inspiracija: Prsluci i pantalone su ponovo in!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota