• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dermatolog objašnjava zašto je važna redovna i pravilna nega usana: Ne treba zaboraviti izloženost suncu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hidratacija kao i izbegavanje štetnih navika ključ su za očuvanje njihove mekoće i svežine, ali i sprečavanje neželjenih promena i stanja na ustima

  • 0
Nega usana Foto:Shutterstock, Nikola Denić

Iako važe za jedan od simbola ženske lepote, usne često zanemarujemo u svakodnevnoj nezi. Stručnjaci kažu da je to velika greška.

Naime, koža na našim usnama tanja je nego na drugim delovima lica. Takođe, ne poseduje lojne niti znojne žlezde koje su odgovorne za stvaranje zaštitnih ulja koja pomažu da se zadrži nivo vlažnosti, a uz to sadrži i manje melanocita, pa je osetljivija na sunčevo zračenje. Sve ovo usne čini osetljivijim i podložnijim promenama ali i starenju, te ako do sad nismo, vreme je da u svoju bjuti rutinu uvedemo i redovnu negu ovog područja.

- Pravilna nega usana, posebno tokom sunčanih dana, ključna je za očuvanje njihove mekoće, hidratacije i zaštite od štetnih uticaja sunca - kaže za Ona.rs dermatolog dr Sonja Denić i dodaje:

- Nega bi, pre svega, trebalo da obuhvati hidrataciju i zaštitu od sunca. Preporučuje se redovno korišćenje balzama za usne koji sadrže hidratantne sastojke poput glicerina, pantenola ili biljnih ulja, kao i onih sa visokim zaštitnim faktorom. Potrebno je da se nanose više puta dnevno, posebno nakon jela, pranja zuba i ukoliko se provodi dosta vremena na suncu. Važno je i da unosite dovoljno tečnosti kao i da konzumirate sveže voće i povrće.

Pored pomenute nege, dr Denić navodi i to da je za lepe i negovane usne neophodno i eliminisati štetne navike. Pušenje je jedno od njih jer izaziva dehidrataciju, smanjuje cirkulaciju krvi u području usana pa izaziva pojavu pukotina, iritacije ali i takozvane pušačke bore. Ne preporučuje se ni oblizivanje usana, često kod pojedinih osoba, jer uzrokuje isušivanje i pucanje kože.

- Pored ekstremnih vremenskih uslova, treba pomenuti i stres kao faktor koji može imati negativan uticaj na kožu lica, pa i na usne jer povećava rizik od suvoće i iritacije. Nedostatak vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina, kao i sveukupno slabljenje imunološkog sistema, može povećati rizik od dermatoloških oboljenja poput herpesa.

Kako tokom života prolaze kroz mnoge promene, usne mogu biti i odličan pokazatelj zdravstvenog stanja. Pored suvoće i promena izazvanim suncem, dermatolozi se susreću i sa ozbiljnijim promenama i stanjima.

foto Pixabay foto Pixabay

- Herpes labialis je veoma česta pojava. Reč je o infekciji koja može izazvati bolne plikove ili ranice na usnama. Heilitis je upala koja može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su infekcije, alergije ili loše navike poput čestog oblizivanja usana. Posebno je važno obratiti pažnju i na sastojke u proizvodima za usne, jer pojedini mogu izazvati alergijski kontaktni dermatitis u vidu iritacije i crvenila. – zaključuje dr Denić.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević i Iva Bataković o kreacijama koje su stvorili po skicama Angeline Aćimović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota