• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od vode, preko stabiljke, do cvetanja: Revija Nikole Kojića sa Perwoll Fashion Week-u pravo je buđenje prirode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vunu nosimo preko cele godine!

  • 0
Bekstejdž Fashion week 53, Nikola Kojić dizajner Foto: Nikola Anđić, Đorđe Tomić

Odmah nakon revije "Niti" Igora Todorovića, koji je otvorio 53. Perwoll Fashion Week, usledile su revije tri mlada dizajnera.  Oni su prošle godine pobedili na Perwoll Rethink Fashion takmičenju, a kao nagradu dobili su podršku brenda "Perwoll" za izradu samostalnih, sinoć prikazanih kolekcija. U pitanju su Nikola Kojić, Marija Olimp i Emilija Zdravković.

Zagledani u prirodni kolorit i kreacije od prirodnog materijala - vune, u bekstejdžu smo se zaustavili ispred manekenki koje su oblačile komade iz Nikoline kolekcije "Fotosinteza", ispred brenda "Mokuna".

Kod Nikole je prisutno uvažavanje zanatskog rada - kreiranje od nule. Njegove kreacije su od filcovane vune, a kako nam kaže, on je hteo da tehnike koje su se nekada isključivo na taj način koristile, modernizuje - upravo pokazujući moć "retinkovanja" mode na delu.

Suknje, topovi i džemperi - u koloritu zelene i roze boje - stabiljke i cveta, biljaka kojima je potrebna fotosinteza ne bi li se prehranile i procvetale. Spajanje sa prirodom u svakom smislu je Nikolina ideja-vodilja, koja se uklapa u koncept davanja nove vrednosti i značenja.

Povratak prirodi uvek je bio i povratak nama samima, jedinstvenom unutrašnjem osećaju koji dobijamo kada smo sami sa svojim mislima i jedino primamo nadražaje iz prirode, osećaju iz kog se budimo - procvetani, sveži, netaknuti, nadahnuti.

Priroda je, na kraju, nepresušan izvor dizajnerove inspiracije, zbog svoje savršene sposobnosti da živi, evoluira, raste, opstaje i naposletku umire.

- Vunu možemo nositi i leti i neće nam biti vrućina, ona je termoregulator i antibakterijska je i antialergena, a ljudi je posmatraju kao isključivo zimski komad - priča nam Nikola dok gledamo u kreacije, koje, iako su za jesen/zimu, celokupnim dojmom podsećaju na prolećni period, period rađanja - kaže.

Bekstejdž Fashion week 53 Foto: Nikola Anđić

I on se slaže da se mogu nositi i sada, pogotovu jer krojenjem i jesu letnje - suknje i topovi bez rukava.

- Dosta je šareno, ali zelena ima svoj neki moment i prožima se u svim modelima. Mi idemo kroz fotosintezu i onda stižemo u jednom trenutku u prirodi, do momenta cvetanja, a ovi komadi baš predstavljaju momenat cvetanja, to je momenat koji je prikazan. Krećemo od vode, koja nam je neophodna preko celog procesa, preko stabljike do cvetanja - govori Nikola.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Revijom Igora Todorovića počeo 53. Perwoll Fashion Week

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota