• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvo svetsko takmičenje u lepoti veštačke inteligencije, sa potpuno lažnim AI modelima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Fanvue World AI Creator Awards (WAICAs) će ocenjivati kompjuterski kreirane modele na osnovu njihove lepote, tehničkih karakteristika i uticaja na društvenim medijima

  • 0
1656803575 Max Acronym

ChatGPT i roboti koji preuzimaju svet su moguće prve stvari koje vam padnu na pamet kada razmišljate o veštačkoj inteligenciji (AI). Međutim, nikada ne biste pomislili da će u tehnološkog revoluciji među prvim koracima - biti izbor za AI miss i takmičenje u njihovoj lepoti.

A upravo se to i dešava. "Fanvue" platforma pokrenula je prvi svetski izbor lepote sa veštačkom inteligencijom, gde će se potpuno lažni modeli takmičiti za šansu da osvoje ukupan nagradni fond vredan 20.000 dolara!

Na onlajn događaju koji će se održati sledećeg meseca, futuristički "Fanvue World AI Creator Awards" (WAICAs) ocenjivaće kompjuterski generisane devojke na osnovu njihove lepote, tehničkih karakteristika i njihovog uticaja na društvenim medijima.

Kreatori ovog izbora za mis kažu da bi ova ceremonija mogla da bude ekvivalent Oskaru u svetu tehnologije, u vreme kada 10.000 AI modela osvaja internet.

- Trenutno je veoma uzbudljivo vreme, a uz pomoć naše platforme, došlo je do eksponencijalnog rasta u broju AI kreatora koji se pojavljuju, povećavaju broj svojih pratilaca i monetizuju sadržaj - izjavio je Vil Monang, jedan od suosnivača ovog takmičenja: - Miss AI je samo jedna nagrada kao deo programa, a ciljamo da WAICAs postane "Oskar" za stvaraoce veštačke inteligencije.

Fanvue je trenutno vodeća platforma društvenhi mreža za kreatore sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom, a očekuje se da će njihov "biznis" premašiti granicu od milijardu dolara u 2024. godini.

Sudije na ovom takmičenju biće dva internet poznata kompjuterizovana modela, Emili Pelegrini i Atiana Lopez, koje su obe postale viralne prošle godine jer su mnogi bili zapanjeni koliko (zastrašujuće) izgledaju prirodno i životno. Emili Pelegrini je prošle godine postala viralna, nakon što su joj fudbaleri i poznate ličnosti navodno slali poruke, verujući da je prava devojka u pitanju, kako prenosi "Mirror".

Pored dve AI devojke na ovom događaju će suditi i savetnik za odnose s javnošću lorda Alana Šugara, Endrju Blok, i jedini britanski istoričar izbora, Seli En Foset. Seli En je takođe bila glavni sudija u stvarnom takmičenju za Mis Velike Britanije u poslednjih deset godina, a Miss AI je sada neočekivani preokret u njenoj karijeri.

- Kao jedna od retkih svetskih istoričara tradicionalnih festivala, zaista je uzbudljivo biti uključen u dodelu nagrada koja deluje tako futuristički - izjavila je Seli En Foset i dodala:

- Vlikom brzinom sam morala da proširim znanje o kreatorima veštačke inteligencije i prilično je neverovatno šta je sve moguće da urade. Zanimljivo je da postoji toliko mnogo paralela između takmičara u stvarnom životu i kreatora veštačke inteligencije i načina na koji oni stupaju u kontakt sa svojom publikom. Ne mogu da dočekam da procenim učesnike zajedno sa ostalim sudijama.

Ovaj događaj se pri tom poklapa sa 185-godišnjivom od kada je održano prvo takmičenje u stvarnom životu 1839. godine.

Iako je ovo svakako prekretnica u istoriji, neki strahuju da bi priliv modela generisanih veštačkom inteligencijom mogao da produži nerealne standarde lepote - posebno za devojke. Upravo ova bojazan pokrenula je aktivistkinju Dane Merser Riči da se nedavno oglasi na svom Instagram nalogu @danaemercer.

- U poslednje vreme, AI DEVOJKE se pojavljuju na društvenim mrežama. Mlade su. Veoma su lepe. I rade "prave stvari" - poput odlaska u teretanu ili putovanja na prelepa ostrva... Moja generacija se okretala ka modelima u časopisima, a naša deca će da se "takmiče" sa kompjuterski stvorenim "savršenstvom" na svojim društvenim platformama. Ne znam kako da rešimo ovo. Ali znam da moramo da budemo informisani - poručila je aktivistkinja za ženska prava.

Usred ovih strahova, istoričarka Sali En je međutim prenela svoj utisak.

- Većina "kraljica lepote" sa kojima sam razgovarala o takmičenju sa veštačkom inteligencijom, prihvataju to svojim tempom. One misle da je to pomalo bizarno, ali se ne osećaju ugroženo. Na kraju krajeva, vi može biti prelepa sajber devojka, ali ne možete da pobedite kao prava - rekla za "The Sun".

WAICAs očekuje prijave od danas, a njihovih deset najboljih finalistkinja biće objavljeno do 10. maja, malo pre finalne ceremonije koja će se održati nešto kasnije sledećeg meseca. Prijave moraju biti u potpunosti generisane veštačkom inteligencijom, a konkurencija u potpunosti zabranjuje "deepfakes" - video snimke stvarnih ljudi sa digitalno izmenjenim licima.

Pobednica Miss AI će dobiti 5.000 dolara u gotovini pored mentorstva u vrednosti od 3.000 dolara. Drugoplasirani će dobiti promotivni paket u vrednosti od 2.000 dolara i pristup ekskluzivnom kursu za kreatore, dok će trećeplasirani osvojiti konsultantski poziv sa Fanvue-om i promotivni paket od 500 dolara.

Ako želite i sami da se takmičite, možete da se prijavite na njihovoj veb lokacijiji, a svi unosi su besplatni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stefan Badža za Ubrzanje: "Veštačka inteligencija donosi promene, uticaće na sve"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota