• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li fileri u usnama "kvare" naš osmeh: Stomatološkinja otkriva najčešće greške u svetu estetskih trendova

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mogu li se fileri u usnama "pomiriti" sa lepim osmehom

  • 0
Dr Iva Mihajlović, stomatolog Foto-kolaž: Shutterstock, Filip Plavčić

U svetu brzo promenljivih trendova, sve češće se javljaju greške koje se lako mogu napraviti i koje će kad-tad izgledati suprotno popularnom. Danas se sve više teži prirodnom izgledu, a nakon velikog maha koju je zauzela estetska hirurgija, često se prirodno ne podudara sa "popularnim" izgledom danas.

Stomatološkinja Iva Mihajlović bavi se estetskom stomatologijom i protetikom i otkriva nam kako fileri u usnama mogu uticati na izgled našeg osmeha.

Koje su najčešće greške koje pacijenti prave kada žele novi osmeh?

- Ono što pacijenti zaista žele kada se odlučuju na bilo koju estetsku intervenciju jeste da izgledaju bolje. Zato je zadatak svakog doktora koji se bavi estetskom stomatologijom ili medicinom jeste da posmatra kako će se bilo koja intervencija odraziti na celo lice i ličnost pacijenta. Međutim, problem nastaje kada se sve strukture na lice posmatraju izolovano, bilo inicijativom pacijenta ili propustom doktora da predoči pacijentu posledice takvog pristupa. Prenaglašene usne, i nepirodno bela boja zuba su prolazni trend koji zaista mogu stvoriti nesklad na licu pacijenta i učiniti da izgeda starije - ističe naša sagovornica.

Kako fileri u usnama utiču na osmeh?

Na ovo pitanje dr Mihajlović je dala vrlo jasan i slikovit odgovor, koji pojašnjava tačan problem loše procene estetskih korekcija usana.

- Zamislite usne kao ram ili okvir u kome su smešteni zubi. Prema tome, oblik, punoća i simetrija usana značajno utiču na izgled zuba odnosno osmeha. Na primer, kod tankih, nesimetričnih i hipermobilnih usana, adekvatno postavljen filer može poboljšati izgled usana i doprineti harmoniji čitavog osmeha.

Prenaglašene usne sa dosta filera mogu potpuno sakriti zube i produžiti gornju usnu tako da se zubi i ne vide. Zubi mogu delovati i do dve nijanse tamnije zbog senke koja pada sa usana na zube. Tamni zubi, dugačka gornja usna i mala vidljivost gornjih zuba karakteristike su osmeha starijih ljudi, prema tome u ovim situacijama osoba će izgledati starija nego što jeste - navodi ona.

Jamice na obrazima, rupice na obrazima, osmeh Foto: Shutterstock

Koja intervencija ima prednost: uvećanje usana ili estetska stomatologija (Hollywood smile)?

- Smatram da bi idealan scenario podrazumevao dogovor između stomatologa, doktora estetske medicine i pacijenta tako da krajnji rezultat bude prirodan i harmoničan osmeh sa usnama koje ne sakrivaju zube već ih dodatno ističu - govori Iva.

Stomatološkinja ne preporučuje bilo koju stomatološku intervenciju dve nedelje nakon aplikovanja filera, a kao razlog za to navodi mogućnost migracije filera i stvaranja neravnina, kao posledica ekartiranja usana tokom stomatoloških intervencija.

Koje su onda karakteristike lepog i mladolikog osmeha?

Kada stomatolozi imaju zadatak da poboljšaju neki osmeh, Iva ističe da je polazna tačka uvek lice, na kome se analiziraju trenutne proporcije, i pravi plan novog osmeha koji je u harmoniji sa individalnim karaktersitikama lica.

Ovo su neke od osnovnih parametara koje stomatolozi koriste u analizi i dizajniranju novog osmeha, a koje vam, kako naša sagovornica navodi, mogu pomoći da procenite da li je osmeh u harmoniiji sa licem.

1. Vidljivost zuba - Kod mlađih osoba se pri osmehu vidi 10-12 zuba, sa manje ili više izraženim bukalnim koridorima, trouglasti prostorima između obraza i zuba pri osmehu

2. Pravilan raspored zuba i simetrija

3. Kratka gornja usna - sa starenjem se povećava dužina gornje usne, pa se zato kod starijih ljudi obično vide samo donji zubi

4. Zdrave desni svetloroze boje - kada dođe do zapaljenja desni, one postaju lividno ljubicaste zbog čega vrat zuba izgleda tamnije

5. Boja zuba - beli zubi znak su mladolikosti , zdravlja i lepote.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Le Cube: Tretman za lepotu lica u jednoj kocki

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota