• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mama maže svoje mleko po celom licu i tvrdi da je "kao botoks": Novi viralni trend u lepoti ili hir?

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je mama četvoro dece objavila da koristi ljudsko mleko sa isteklim rokom upotrebe za negu kože, oglasili su se i zdravstveni stručnjaci

  • 0

Već se polako navikavamo na svakodnevne vesti o nekonvencionalnim tretmanima za negu kože, koji sve češće ulaze u trendove na društvenim mrežama. Od tretmana lica sa genetskim materijalom lososa preko puževe sluzi, sada je lestvica podignuta još jednom - nakon što je majka četvoro dece objavila video u kojem tvrdi da - ljudsko mleko deluje "kao botoks" na licu.

Naime, Skaj Hičkok je prošle nedelje snimila za "Tiktok" kako razmazuje svoje zaleđeno meklo sa isteklim rokom tranja - po licu i usnama.

- Sve ovo humano mleko je isteklo, što je srceparajuće - objasnila je @skiehitchcock svojim 936 hiljada pratilaca i dodala:

- Ali pokušavala sam da smislim način kako da ga ne iskoristim da ne bi propalo skroz i čula sam da možete da ga koristite - kao botoks... Osećaj je neverovatan, tako dobar... Obaveštavaću vas o tome kako deluje.

@skyehitchcock apparently breastmilk can be used as botox 👀 what else should I use this expired milk for? #breastfeeding #pumpingmom #momsoftiktok #momhack #botox #trending ♬ original sound - Skye Hitchcock

Njen post je naišao na buru komentara u kojima su se ljudi iščuđavali. Ali, ispostavilo se, Skaj uopšte nije usamljena u svojoj rutini lepote, da je čak i pop zvezda Halzi koristila humano mleko da izleči svoju kožu.

- Počela sam da dojim i shvatila sam da je majčino mleko najbolji sastojak za negu kože ikada - rekla je za časopis "Najlon" 2023. godine ova američka pevačica, tekstopisac i glumica i dodala: - Zato što je tako puno antioksidanata i dobrih masti i stvari koje ubrzavaju proces zarastanja.

Da li je ljudsko mleko stvarno dobro za kožu?

Nutricionista i zdravstveni stručnjak Helen Bel se ne slaže sa ovim trendom i tvrdi da je u pitanju više hir nego praksa zasnovana na nauci.

- Majčino mleko ima prednosti kao što su antitela, vitamini i antiinflamatorna dejstva, koja mogu da deluju umirujuće i da bude potencijalno korisno za kožu. Međutim, primena humanog mleka sa isteklim rokom može takođe i da predstavlja rizike, kao što je rast bakterija, koji, za mene, prevazilaze sve potencijalne koristi. Nema dovoljno naučnih dokaza koji bi podržali tvrdnju da ovo mleko deluje kao botoks u smanjenju znakova starenja - rekla je Belova za "Mirror".

Botoks, vrsta injekcije botulinum toksina, ograničava stvaranje ili pojavu finih linija i bora. To čini tako što blokira signale koji se prenose između naših nerava i mišića lica, što ih sprečava da se kontrahuju. I dok prethodna istraživanja sugerišu da majčino mleko sadrži antiinflamatorna svojstva, Helen naglašava da su tvrdnje o njihovom "efektu botoksa" uglavnom nedokazane.

- Prirodnim lekovima poput majčinog mleka nedostaje specifično delovanje koje direktno utiče na mehanizme starenja. Dok prirodni sastojci generalno mogu da podrže zdravlje kože uopšte, botoks direktno rešava fizički uzrok nekih bora. Naučno, primarna funkcija majčinog mleka je da obezbedi ishranu i imunološku podršku odojčadi, a ne da služi kao kozmetički proizvod! Botoks je efikasniji u borbi protiv starenja u smislu kliničkih dokaza i vidljivih rezultata - ističe stručnjak.

Ovaj "TikTok" snimak pojavio se u vreme kada cvetaju trendovi koji se sve više okreće bizarnim ritualima nege kože kako bi sprečili starenje. Ovo čak uključuje i Dženifer Aniston, koja je nedavno priznala da je koristila tretmane lica sa spermom od lososa kako bi sprečila bore.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojke su poludele za ovim trendovima, ali oni uopšte nisu dobri: Čuvajte se neproverenih saveta!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota