• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dermatolog savetuje kada devojčice zaista treba da počnu sa negom lica: Jedan korak je najvažniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upotreba proizvoda koji nisu namenjeni dečjem uzrastu može doneti više štete nego koristi

  • 0
Dermatolog Foto-kolaž: Shutetrstock, Nikola Denić

Društvene mreže, posebno "Tik-tok", preplavljene su viralnim-sadržajima koji svedoče o sve većoj opsesiji devojčica, čak i onih mlađih od 12 godina, negom kože i kozmetičkim proizvodima. Poput iskusnih starijih influenserki, one iz svojih kupatila i soba demonstriraju kako nanositi serume, kreme i maske, koristiti pilinge i negovati kožu. Ova nova pojava već je preimenovana u “kozmetikoreksiju”, a izaziva zabrinutost i roditelja i stručnjaka.

Još uvek ne postoje precizni i potkrpljeni podaci, ali opšti je utisak da je generacija Alfa (rođena nakon 2010. godine) opsednuta lepotom i negom mnogo više nego što su to bili prethodni naraštaji u tom životnom dobu. Psiholozi smatraju da nema ničega lošeg u igranju šminkom, ali da opasnost leži u pokušaju dostizanja idealne i nedostižne lepote, čime svaki neuspeh u tome dovodi do osećaja niže vrednosti.

A šta kažu dermatolozi, kada zaista treba početi sa negom?

- Ukoliko pitate bilo kog dermatologa kada započeti sa negom kože, odgovor će biti - od rođenja - kaže dr Sonja Denić i dodaje:

- U tom ranom periodu odabraćemo preparate koji hidriraju, neguju i štite nežnu bebinu kožu od iritacija i osipa. Kako dete odrasta tako se i menjaju potrebe kože.

Kako ukazuje naša sagovornica, u periodu adolescencije dolazi do hormonskih promena u telu i pojačane aktivnosti lojnih žlezda što rezultira intenzivnijim lučenjem sebuma i vrlo često pojavom akni. Zato je savet da se sa negom počne u uzrastu između 10. i 12. godine:

- Rutina u nezi lica devojčica i dečaka treba da bude redovna, prilagođena uzrastu i krajnje jednostavna: blagi čistač, hidratantna krema i krema sa zaštitnim faktorom. Najvažniji korak u nezi bilo koje kože, naročito tinejdžerske, jeste umivanje. Lice treba da se čisti svakodnevno - ujutro i uveče kako bi se uklonila nataložena prljavština, sebum i znoj, a koji mogu da dovedu do pojave akni - savetuje dr Denić.

Problem novog trenda među devojčicama leži i u tome što “protagonisti” njihovih video-klipova nisu samo sapuni, maske i sjajevi šarenih pakovanja i zabavne upotrebe, već i ozbiljniji kozmetički proizvodi poput retinola i vitamina C namenjeni zrelijoj koži.

- Briga o koži od malih nogu je veoma važna, ali devojčicama uzrasta od 10 do 12 godina koje su sad jako aktivne na društvenim mrežama i često opsednute kozmetikom, treba objasniti da upotreba proizvoda koji nisu namenjeni njihovom uzrastu, može doneti više štete nego koristi. Isto važi i za lošu kombinaciju različitih proizvoda ili njihovu preteranu upotrebu. Kreme, serumi i maske sa anti-age efektom nikako nisu namenjeni mladoj koži jer mogu dovesti do ozbiljnih iritacija - kaže dr Denić i dalje preporučuje:

- Ukoliko roditelji sami ne mogu da odaberu adekvatne proizvode, savetujem da se obrate dermatologu koji će ih posavetovati u odabiru kvalitetnih preparata shodno potrebama i tipu kože deteta. Takođe, objasniće detetu važnost individualne nege kao i to da nema potrebe da poseduje i koristi svaki proizvod koji vidi na "TikToku" ili "Instagramu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota