• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tufne, desen kome nisu odolele ni svetske, ni domaće dame: Na haljinama su posebno efektne

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta je to tako neodoljivo u tufnama

  • 0
Tufnice tufne moda Foto: Dimitrios Kambouris/Getty images/Profimedia, Tanjug/AP

Moda decenijama kao po pravilu ima svoje cikluse, te nam se uvek vrati ono što smo viđali u filmovima, nalazili u ormanima naših baka, mama. Baš tako je sada sa tufnama, koje žive svoje zlatno doba. Već neko vreme su tu, efektno se pojave, na primer na kreacijama Kejt Midlton, i pokažu koliko su moćne i pogodne i za najzvaničnije prilike.

Izgleda da datiraju još iz srednjeg veka, ali, kako su nepravilno raspoređene tačake asocirale na osip izazvan bolestima poput gube, sifilisa, boginja, kuge, vremenom su bile skrajnute. Široku rasprostranjenost doživljavaju tokom industrijske revolucije i pronalaska prve šivaće mašine oko 1750-ih, kada su mogle da se načine savršeno okrugle i ravnomerno raspoređene tačke. Pedeset godina kasnije ulaze u niže slojeve društva, koji su tražili nešto originalo, a nisu mogli da priušte materijale poput svile.

U Sjedinjenim Američkim državama Norma Smolvud, pobednica Mis Amerike 1926. nosila kupaći kostim na tačkice, utičući na širu javnost i modu tog vremena. U šezdesetim ih nosi lepotica Odri Hepbern, što je dovoljno da se vrate u modu.

Danas tufne srećemo i na igračkama, nameštaju, keramici, ali na odeći imaju poseban efekat. Koga smo sve posle pomenutih dama mogli da vidimo u razigranim tačkama?

Džulija Roberts

Niko na filmskom plantnu nije izgledao tako sofisticirano u haljini na tufne kao Džulija Roberts u ulozi Vivijan Vord u filmu "Zgodna žena". Moderna Pepeljuga koja sa trotoara Beverli Hilsa ulazi u visoke društvene krugove i modom je pričala svoju promenu.

Nasuprot kratkim i uskim stvarima koje je nosila braon midi-haljina sa velikim belim tufnama, praćena šeširom sa istim motivima, bila je pun pogodak. Elegantno, odmereno i ženstveno, to govori njena kreacija.

Kejt Midlton 

Princeza od Velsa Kejt Midlton jedna je od najpraćenijih javnih ličnosti sveta, a kada je moda u pitanju, svaka njena odevna kombiacija je višestruko analizitana.

Kada se 19. juna 2023. godine pojavila u kapeli Svetog Đorđa da prisustvuje ceremoniji dodele Ordena podvezice, najstarijeg i najvišeg ordena viteštva u Britaniji, svi su bili očarani njenim izgledom. Princeza je blistala u beloj haljini na crne tufne koja nežno prati liniju tela.

Glamurozan šešir i biserne minđuše razigrani desen učinile su još efektnijim, a o izgledu Kejt Midlton dugo se pisalo i pričalo.

U teget haljini na bele tufne dodelila je Novaku Đokoviću pehar na Vimbldonu 2022. godine.

Demi Mur 

Demi Mur je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu bila prava modna atrakcija. I večernja i dnevna izdanja koja je pripremila za spektakl na Azurnoj obali bila su veoma zapažena, a pojavljivanje u beloj haljini na male crne tufne izdvojilo se kao poseban damski momenat poznate glumice.

Demi je pokazala da je njena lepota s godinama sve izazovnija, a stil sve intrigantiji.

Ana Vintur

Urednica "Voga" i pojam poznavaoca mode, Ana Vintur bira odmerene, svedene kreacije. One su pored bob-frizure njen zaštitini znak. Sinoć je Ana pokazala da su tufne takođe njen izbor.

Ana Vintur Foto: Rick Davis / SplashNews.com / Splash / Profimedia

U dugoj beloj haljini na crvene tufne Ana je zablistala na "Marc Jacobs" šouu u Njujorku. Ogrlica u dva niza, crvenom i zelenom, bila je Anin način da uz tufne napravi svoju dodatnu stilsku notu.

Mirjana Bobić Mojsilović 

Novinarka i književnica Mirjana Bobić Mojsilović ima svoj modni pečat. Tu je uvek primesa damskog, razigranog, dobrog ukusa, začinjenog njenom originalnošću.

Promocija knjige Moje novo ja, Braca Colic Foto: Nikola Tomić

Žena koja zna šta je moć klasike, što često noseći bisere i pokazuje, nije mogla da zaobiđe i vanvremenske tufne. Na promociji jedne knjige 2019. godine nosila je crnu haljinu na bele tufne. Klasičan komad sa dubokim izrezom doneo je i dodir modernosti, koji je potrebno adekvatno izneti, što je ovoj dami svakako pošlo za rukom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Radila je sa Donatelom Versače, a znamo je iz "pohoda" na muža: Ko je Milena Tunguz?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota