• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svet je stao na tren kada se crvenim tepihom prošetala Džejla Glavović Očuz

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moda može biti reciklirana i glamurozna u isto vreme

  • 1
Džejla Glavović Sarajevo film festival Foto: Jasmin Agović

Još jedno izdanje, i to jubilarno, Sarajevo Film Festivala je počelo. Uz filmove, serije i filmske zvezde, nezvanično, crveni tepih SFF-a praznik je mode, prava sarajevska modna revija ispred Narodnog pozorišta.

I ovog SFF-a, kao i prethodnih, objektivi kamera nisu mogli odoleti da ne fotografiraju najpoznatiju i najuspješniju bosanskohercegovčku manekenku i internacionalnog modela, Džejlu Glavović.

Ikona modne industrije u BiH i šire teško da se mogla neprimećena prošetati crvenim tepihom, no naročito sada kada je nosila posebnu haljinu modnog brenda „No Nation Fashion“, koji je osnovala UN organizacija IOM – International Organization for Migration u BiH. Haljinu je dizajnirala akademska dizajnerka Aleksandra Lovrić, uz asistenciju veštih i kreativnih ruku migranata: Henna iz Jemena, Ipstisan i Behije iz Irana, Majula Joof koja je bila Miss Gambia 2019, Glory i Aminata iz Konga.

Džejla Glavović Sarejevo film festival Foto: Jasmin Agović

Ručno vezeni motivi

Haljina je haute couture i izrađena je od luksuznog materijala, ukrašena ručno vezenim motivima od staklenih perli, hematitnih akcenata i šljokica, koji su postavljeni na nežnu mrežicu tila. Neutralne zemljane boje, koje ne prestaju biti među vodećim trendovima velikih modnih brendova, krase predivnu haljinu koja nežno poput dodira prati siluetu tela naše najpriznatije manekenke.

Svaka perla i šav rezultat su više od 150 sati predanog ručnog rada, kroz koje se protkao spoj veština, znanja i ljubavi prema stvaranju i pretočio u ovu unikatnu kreaciju.

Pronosavši ovu haljinu, Glavović je progovorila o najvažnijim temama današnjice. Svako ko je zna i izvan modne piste, zna da nastoji biti društveno angažovana i humanitarka, stoga ni ne čudi da je pored svetskih brendova koje je zasigurno mogla pronosati na crvenom tepihu, Glavović ipak odabrala bosanskogercegovačku modnu marku da parira svetskim.

Pored haljine, nije prošla nezamijećena ni Džejlina frizura za koju je zaslužan Edo Nuhić, šminka koja je zahvaljujući Maji Talović izdržala vrelu noć, a kao modni dodatak Džejla je odabrala nakit zlatarne Dar čiji je takođe ambasador.

Simbolika povezanosti svih krajeva sveta

Kreativna direktorka No Nation Fashiona Aleksandra Lovrić inspirirana idejom univerzalnosti stvorila je haljinu koja simbolizuje meridijane koji trepere, mapu ljubavi i kompas nade. Istakle je kako je haljina dizajnirana kao apstraktna vizija sveta, gde se svaka nit i motiv prepliću u harmoniji, stvarajući nosivu umetnost koja govori univerzalnim jezikom mode.

Lovrić u svakoj niti i motivu vidi povezanost sa Džejlom koja nosi ovu haljinu, odajući joj priznanje što je uz priču ovog brenda od samog početka i što autentično i s ljubavlju nosi ovu haljinu u zemljanim tonovima, simbolišući povezanost svih krajeva sveta.

- Materijal sa mapom sveta nije odabran slučajno. On nosi snažnu simboliku globalne povezanosti i ideju da moda može biti most između različitih naroda i tradicija. Inspiracija za ovu haljinu proistekla je iz želje da se proslavi jedinstvenost i međusobno povezivanje svih ljudi, bez obzira na njihove granice i poreklo. Dok nosi ovu kreaciju, Džejla postaje živi prikaz zemlje, svetske mape i svega onoga što No Nation Fashion zagovara - jedinstvo, ljubav i globalnu povezanost. Na njoj su vezle i šile žene iz različitih krajeva svijeta, poput Jemena, Irana, Iraka, Gambije i Senegala.

Inspiracija za ovu haljinu bila je u želji da se estetski i simbolički približimo publici, stvarajući mapu koja živi u mislima ljudi, a zemlja na ovoj mapi postaje simbol nade, ljubavi i zajedništva - rekla je Lovrić, te je dodala da posebna sinergija prožima ovu haljinu, koja savršeno spaja Džejlinu titulu Miss Earth sa simbolikom zemlje i mape sveta.

- Kao bivša Miss Earth, Džejla je ambasadorica planete, a ova haljina predstavlja svet, prepun harmonije, povezanosti i lepote. Dok nosi ovu kreaciju, Džejla postaje živi prikaz zemlje, svetske mape i svega onoga što No Nation Fashion zagovara - jedinstvo, ljubav i globalnu povezanost - pojasnila je Lovrić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovan Ginić najbolji glumac Sarajevo Film Festivala, najbolji film "Kos kos kupina"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Buki

    17. avgust 2024. | 17:03

    Lepo za pročitati, videti i nesto saznati. Podrška vrednim ljudima.

    Podelite komentar