• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pitali smo Vesnu Dedić, Suzanu Perić i Anu Stanić kako izgleda žena sa stilom: Ovo treba svaka od nas da ima

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Vi se sa godinama menjate kao osoba, ne možete nositi stil devojčice, ali morate održati svoju prepoznatljivost i to je neprolazno. Ali stil ima pravo da se promeni, može da bude avangardan pa da odlazi u eleganciju, poenta je da bude individualan i vaš. Važna je ekspresija, da ne budemo "ni Suzana, ni Bata, ni Verica", nego da, mi kao osobe uzimamo od svega toga nešto, a zadržavamo naše autentično"

  • 0
Vesna Dedić, Suzana Perić i Ana Stanić Foto: Nikola Tomić, M.M/Marija Mlađen/ATAImages

Ikona srpske modne scene, ona koja je svoju viziju predstavila svetu pre 40 godina i zadržala monopolsku poziciju, ako govorimo o kvalitetu, Verica Rakočević, sa kojom smo prošle godine govorili o najdubljoj intimi, predstavila je svoju poslednju kolekciju "Kazablanka" u okviru "Carbon era" moćnog modno-tehnološko-muzičkog projekta, u Hangaru. Uz simfonijski orkestar i magične kompozicije njenog supruga Veljka Kuzmančevića uživali smo u modelima koji su predstavili jednu vrstu otpora današnjoj modnoj industriji - što je glavna tematika istoimenog filma po kojem je nazvana kolekcija. Otpor prema vulgarnosti, smenjajućim trendovima i kiču.

Fenomen "Kazablanke" koji traje i dan-danas ogleda se u snažnoj poruci koju nosi - o dostojanstvu u gubitku, požrtvovanosti i snazi. Nesumnjivo je Verica morala da poseduje sve tri karakteristike kako bi jedan brend na srpskom tržištu trajao pune četiri decenije. Ona, nažalost, više nije spremna da žrtvuje svoj integritet u "moru laži". Rekla je - dosta.

- Kada budu na naslovnim stranama pravi dizajneri, pravi umetnici kojima bi se Srbija ponosila, e onda možemo da kažemo da smo postali civilizovano društvo. Ove obmane, zbog toga i prestajem da pravim velike revije, ove šarade koje se prave, dok za to vreme vrhunski umetnici koji bi proslavili Srbiju moraju da tavore. E, kad se bude to promenilo, onda to više neće biti moja poslednja revija, onda ću raditi opet - jasno je iznela svoje stavove Verica Rakočević, u društvu Sonje Krstić, diplomiranog kostimografa.

A da li zbogom znači kraj, odnosno da li je poslednja kolekcija oproštajna, kao i šta je najhrabije što je uradila u karijeri, možete pročitati ovde.

Još jedna modna veličina, Suzana Perić, oličenje neprolazne elegancije, napravila je šah-mat kada sam je upitala šta je neprolazan stil.

Verica Rakočević revija Foto: : ATA Images/M.M.

- Za mene je trajanje najveći kvalitet. Neprolazan stil se menja godinama, kako? Sad ću da objasnim. Vi se sa godinama menjate kao osoba, ne možete nositi stil devojčice, ali morate održati svoju prepoznatljivost i to je neprolazno. Ali stil ima pravo da se promeni, može da bude avangardan pa da odlazi u eleganciju, poenta je da bude individualan i vaš. Važna je ekspresija, da ne budemo "ni Suzana, ni Bata, ni Verica", nego da, mi kao osobe uzimamo od svega toga nešto, a zadržavamo naše autentično.

Poznato je da su Suzanini modeli praćeni velikom dozom klasike, u kojoj nepresušno pronalazi inspiraciju, a šta je, u moru trendova, ostalo klasika?

- Klasika je nešto najbitnije, trebalo bi da bude uvedena u škole. Dužina suknje kako treba, seksepil onoliko koliko treba, da ne postoji predimenzioniranost i prenaglašenost. Crna, bež i bela, sa detaljima, to su klasične boje. Klasika je da imamo bar jedne bisere u stanu, klasika je vid šminke, klasika je i naše ponašanje - naglasila je.

Posebno sam se obradovala kada sam ugledala Vesnu Dedić, autorku, novinarku i voditeljku, u veleleponoj crnoj balskoj toaleti, sa njenim prepoznatljivim bujnim loknama i crvenim karminom. Vesna je, za mene pravi primer da feminizam i tradicija umeju da koegzistiraju u jednoj ženi, o čemu smo razgovarale prošle godine. Sada me je zanimalo njeno stanovište na polju mode.

Verica Rakočević revija Foto: : ATA Images/M.M.

- Jedan moj junak romana kaže devojci u koju je zaljubljen "znaš kada te vidim, ja prvo vidim tebe, pa tek onda haljinu". Stil je kada neko vidi prvo tebe, tvoju harizmu, ono čime zračiš, sjaj u oku, kakve imaš namere, a samo dobre namere zrače na dobro, pa tek onda kakve su ti cipele i kakva ti je haljina. Modno, stil je nešto što se gradi i nešto što se može naučiti. Temelj tog stila je briga o sebi i dobra nega, one osnovne stvari koje su nas učile mame od malih nogu - da imaš opranu kosu, da lepo mirišeš, da je na tebi sve opeglano - poentira Dedićka.

Gde pravimo grešku, čemu treba da se vratimo kao žene?

- Ja ne pratim slepo trendove. Mlađe ljude često kritikuju da su pomodari, ali ja sve to razumem, jer, da bi se došlo do svog stila, treba da se dođe do nekog znanja, svesti o životu, nekog napretka. Deo mladosti je da bude buntovna, pa čak i da taj bunt pokazuje garderobom i da pravi greške. Mladosti se sve prašta.

U čemu se Vesna Dedić oseća najkomfornije, a u čemu najbolje zavodi?

- Da bih se osećala dobro i da bih bila raspoložena potrebne su mi lepe i udobne cipele. Džaba sve ukoliko to nije kako treba. Ja volim haljine, mnogo radim i jedini način da budem spremna za deset minuta je da sa ofingera skinem spremnu haljinu - govori i dodaje:

- Uslov sreće svakog dobrog partnerskog odnosa je da devojke ne budu u kući "apa drapa", sa onom plastičnom šnalom na glavi, a često vidim da prave tu grešku. Kada završite posao i obaveze po kući, obucite svilenu spavaćicu, bele ili crne boje, svileni veš, dobar parfem. Ne treba da idete kod frizera da biste imale lepu kosu. Bitno je da je žena mirisna i čista.

Pop ikona Ana Stanić, koja svojim izgledom prkosi zakonima fizike, a svojim stilom nam poručuje da urbanost i ženstvenost mogu biti sinonimi, odgovorila je šta je za nju neprolazno kada govorimo o odevnim komadima.

- Dobar kišni mantil, dobra kožna jakna, dobar džins, kaubojske čizme, bela i crna majica, mala crna haljina. Najbolje se osećam u džinsu i beloj majici - odgovorila je.

Mladog, perspektivnog dizajnera sa čijim avangardnim, mističnim radom smo se upoznali tokom BAFE iventa, Igora Jagića, upitali smo isto.

- Neprolazan stil je elegancija, sa dozom roka. Jer na taj način uvek može da se odgovori na razne vrste događaja, da budemo uvek spremni za sve. To su neki dobri sakoi, dobre pantalone, dobra košulja i bluza, to važi i za muškarce i za žene. Da budu neke neutralne boje, a ne šarane koje se non-stop smenjuju, poludesmo od ovih trendova!

Da li se, kao muški dizajner, zgražava nad nečim čemu mi žene danas podležemo?

- Ja jako ne volim kad vidim da neko slepo prati trendove, to je bezveze jer se gubi lični pečat. U ovom velikom konzumerizmu, gde se trendovi smenjuju na mesec dana, ljudi izgube sebe. Svaki trend treba da prilagodimo sebi i svojoj autentičnosti - istakao je.

U čemu se najbolje zavodi?

- Za žene to je uvek neka mala ili velika crna haljina, materijal nije bitan, zavisi od sezone. Momci - jedno dobro odelo - odgovorio je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Promocija knjige Vesne Dedić: Pevao Sergej Ćetković

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota