• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

54. Perwoll Fashion Week poručuje - PokušAI!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Manifestacija će svečano biti otvorena spektakularnom revijom Fantastično putovanje koja je svojevrsni omaž princezi domaće rok scene Slađani Milošević

  • 0
54. Perwoll Fashion Week Foto: Dejana Momčilović, Ana Trošić Trajković, Nevena Ivanović, agencija NEOVERSE u saradnji sa AI

Jesenji, 54. po redu Perwoll Fashion Week se bliži, zato budite spremni da od 17. do 25. oktobra delite radost mnogobrojnih ljubitelja domaće autorske mode na revijama dizajnerskih zvezda, ali i brojnih mladih kreativaca.

Jedan od najvažnijih ciljeva manifestacije od samog njenog nastanka je promocija vrhunskih talenata i autentičnih dostignuća na domaćoj modnoj sceni, a s obzirom na izuzetno bogat autorski program koji nas očekuje tokom ovog izdanja, verujemo da će BFW ponovo doneti svojevrsni presek stvaralaštva naše modne scene. Nove kolekcije će predstaviti oni koji su već odavno visoko pozicionirani na našem modnom nebu, ali i oni koji su na dobrom putu da se vinu među zvezde, tu su i posebni kocepti, brendovi i fashion performance, tako da nas očekuje pravi modni vatromet.

Centralno mesto dešavanje će i ovoga puta biti Hangar u Luci Beograd gde će se održati najveći broj revija, izložbi i pratećih programa, gde se dnevno očekuje više od 2000 posetilaca.

Manifestacija će svečano biti otvorena spektakularnom revijom Fantastično putovanje koja je svojevrsni omaž princezi domaće rok scene Slađani Milošević. Više od 40 kreatora, kostimografa i stilista sa ex YU prostora će predstaviti kreacije inspirisane ovom autentičnom modnom ikonom, koja je plenila svojom pojavom, stilom, hrabrošću i visprenim umom. Mnoge poznate ličnosti će modele prošetati pistom u ritmu Slađaninih najvećih hitova, koja je godinama uvezivala magični svet umetnosti, mode i muzike. Upravo je to bila presudna činjenica da Sladjana bude i prva dobitnica nagrade Beogradske nedelje mode za doprinos razvoju mode kao umetnosti.

Nakon prošlosezonskog uspeha BFW kampanje MaštAI!, koja je otvorila dijalog o primeni veštačke inteligencije u kreativnim industrijama, ovo izdanje Belgrade Fashion Week-a donosi novu, ohrabrujuću i podsticajnu poruku Dare to trAI! ili PokušAI!, pozivajući dizajnere, umetnike i kreativce da eksperimentišu u saradnji sa veštačkom inteligencijom i istraže njene neograničene mogućnosti u kreativnom stvaranju mode. Da se sve ne bi završilo samo na pozivu, tokom ovog izdanja BFWa organizovan je i specijalni workshop Dare to trAI, koji će dizajnerima pružiti i konkretnu edukaciju i upoznati ih sa mogućnostima korišćenja AI u njihovom radu.

U kreativnim procesima, prolazak kroz brojne iteracije je neizbežan. Motivacija "PokušAI!" postaje ključna dok se ohrabrujemo da ponovo probamo, kako bismo ostvarili vizije koje kao kreativci imamo. Vizuali jesenje kampanje nam poručuju da ono što vidimo nisu rezultati jednog, već mnogobrojnih pokušaja. Naglašavamo upornost i vežbu kao najvažnije osobine kreativaca koji istrajavaju na modnoj sceni. Autori vizuelne kampanje su Dejana Momčilović, Ana Trošić Trajković, Nevena Ivanović, agencija NEOVERSE u saradnji sa AI.

Važan segment manifestacije je i ovoga puta predstavljanje najperspektivnijih mladih dizajnera kroz takmičenje za prestižnu nagradu „Boris Nikolić“ za savremeni modni izraz, kao i finale konkursa Fashion Incubator by Perwoll, koji se bavi redizajnom i održivom modom. Tradicionalno najkreativnije su revije diplomaca i studenata, ovoga puta iz četiri umetničke škole, čiji modeli sigurno korespondiraju sa sloganom ovog izadanja manifestacije Dare to trAI!

54. Perwoll Fashion Week Foto: Dejana Momčilović, Ana Trošić Trajković, Nevena Ivanović, agencija NEOVERSE u saradnji sa AI

Nove činjenice o cirkularnoj ekonomiji – kroz održivu modu saznaćete kroz program CIRKULATOR sa četiri značajna dogadjaja, koji se organizuju u formatima izložbe, revija, kreativnih radionica i razmene odeće. U ove projekte, uključeno je ukupno 37 mladih dizajnera koji će izraditi 86 modnih kreacija koristeći pri tom isključivo odbačenu odeću i drugi korišćeni tekstil. Deo ovog programa je izložba modne kolekcije pod nazivom Poetika identiteta u galeriji Grafički kolektiv, kao deo tematskog projekta „Ćirilica u pokretu“. Tu je zatim Cirkularni dan u Kulturnom centru Grad, koji obuhvata radionice redizajna i upcyclinga, kao i promociju second hand i vintage platformi. Programi održive mode ovoga puta su realizovani uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i UNDP.

Posebnu zanimljivost predstavlja i autentična revija projekta No Nation Fashion u organizaciji IOM – Medjunarodne organizacije za migraciju koja radi u okviru UN. Ova inicijativa predstavlja kreativan, održiv i inkluzivan odgovor na izazove povećane migracije, a kolekcija koje će biti prikazana nije samo odeća – to je priča o snazi, preživljavanju i beskonačnoj hrabrosti migranata koji su učestvovali u kreativnom procesu stvaranja ove kolekcije.

Pored revija, BFW predstavlja i bogat umetnički program, u okviru kojeg će publika uživati u izuzetnim postavkama tematskih izložbi, kako u foajeu Hangara u Luci Beograd, tako i na atraktivnim gradskim lokacijama. U okviru ovog programa izdvajaju se Textil izložba – Umetnost drapiranja tkanina by Dejana Momčilović, izložba obuće LILU je Biškup, kao i izložbe umetničkih modnih fotografija pobednica konkursa BFW Instashot – Mine Gajić i Marine Pupovac . Tradicionalno, u foajeu Hangara održava se i izložba Fashion & Accessories koja modnoj publici pruža priliku da konzumira domaće brendove kroz unikatne modne detalje. Posebnu atrakciju će predstavljati izložba Fantastično modno putovanje Slađane Milošević u Kulturnom centru Silosi, koja će na adekvatan način zatvoriti 54. Perwoll Fashion Week.

I ove sezone, Belgrade Fashion Week postaje mesto gde se moda i tehnologija prepliću, a kreativnost oslobađa u novim pravcima – odvažite se da probate i vi! Dare to trAI!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Astrološke prognoze za oktobar 2024. Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota