• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešite se suvišne odeće metodom 333: Modni izazov koji dokazuje da je manje uvek više

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncept 333 je razvila Kortni Karver, koja ljude poziva da tri meseca nose samo 33 odevna predmeta

  • 2
Nered odeća orman Foto: Shutterstock

Kada orman postane pretesan za svu odeću, a ništa novo niste kupili, ni u njega dodali već mesecima, pravi je trenutak da ga sredite, a u tome će vam pomoći projekat 333.

Koncept 333 je razvila Kortni Karver, koja ljude poziva da tri meseca nose samo 33 odevna predmeta, uključujući modne dodatke, obuću i nakit, a ne uključujući odeću za spavanje i vežbanje.

Projekt 333 postao je popularan u poslednjih deset godina, a mnogi su zbog njega prihvatili minimalistički odevni stil nakon što su shvatili koliko ih on zapravo "oslobađa".

Ovu su pravila projekta 333:

  1. Tri meseca nosite 33 odevna predmeta, uključujući odeću, nakit i obuću.
  2. Predmeti koji se ne ubrajaju u 333 su burme ili sentimentalni komad nakita koje nikad ne skidate, donji veš, pidžame i odeća za vežbanje.
  3. Izaberite svoja 33 predmeta, spakujte ostatak odeće i odložite na mesto koje vam nije dostupno.
  4. Ukoliko vam odeća ne odgovara ili je u lošem stanju, zamenite je. Važno je da ovaj projekat ne doživljavate kao kaznu ili patnju.

Ankete koje su nedavno urađene pokazale su da prosečna Amerikanka u ormaru poseduje odeću koja je vredna najmanje 450 evra (500 dolara), a većina je ili iznošena ili pokidana što pokazuje da novac  trošimo na ono što nam zapravo ne treba.

Zapravo, 80 odsto vremena nosimo svega 20 odsto svoje odeće, a ipak imamo garderobere koji su puni odevnih komada i modnih dodataka.

- Dok sam imala šaroliku garderobu sa svim mogućim materijalima, morala sam da joj posvetim mnogo pažnje, jer se, naravno, jedna stvar zbog boje ili materijala dobro slaže samo sa još jednom. Mislim da mi je to oduzimalo kreativnost i u drugim segmentima života - iskrena je Kortni.

Izraz da je nešto "u trendu" je, tvrdi novinar i minimalista Džošua Millburn, samo maštovit način da se kaže da nešto neće biti "in" još dugo, a pre nego što to shvatite, modeli u prodavnicama biće potpuno drugačiji od onog što zapravo želite.

- Bolje je da se usresredite na bezvremenost, kupujući odeću koja uvek izgleda sjajno - kaže Millburn.

U razgovoru za strane medije, Kortni se osvrnula i na očuvanje "tih nekoliko komada odeće" ako poželite da probate metodu 333.

Ona, kako kaže, svoju odeću pere u hladnoj vodi, koristi prirodni deterdžent, izbegava omekšivač i suši je na vazduhu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • eto tako...

    3. april 2022. | 10:19

    nosim visak kod mame u kucu i onda opet vracam😁 evo sad vratila teksas jaknu savrsenu i slampave dukseve sve novo...gadno bih pogresila da sam ih se resila. Vraca se moda.

    Podelite komentar

  • A

    3. april 2022. | 09:56

    Odakle meni 33 stvari😂

    Podelite komentar