• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Valentino Garavani napunio 90: Osvrt na veličanstvene crvene haljine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednom kada je crvenu boja predstavljena u kolekciji, postala je neizostavni deo svake sledeće

  • 0
Valentino haljine

Foto: Profimedia/Joël SAGET/AFP

Grad Vogera u Italiji, u kojem je rođen modni umetnik Valentino Garavani, odaje počast modnoj ikoni  izložbom koja broji 50 krecija. Izložba otvorena 11. maja u Teatro Sociale traje do 5. juna.

Sve ovo se organizuje u čast njegovog 90. rođendana. Ova izložba prikazuje "valentino" kreacije od 60-ih pa nadalje, uključujući izbor haljina u njegovoj prepoznatljivoj crvenoj boji. Skice, crteži, medijski isečci, fotografije i dokumenti upotpunjuju izložbu. Za tu priliku, modna kuća Valentino kreirala je ograničeno izdanje dukserice sa Garavanijevom ironičnom mantrom u crvenoj boji: "Volim lepotu, nisam ja kriv".

Valentino Garavani je prepoznatljiv po svojoj "pantone" boji, Valentino crvenoj, čiju specifičnost objašnjava sledećom izjavom: "Kada vidite ženu u prelepoj crvenoj večernjoj haljini, to je zaista nešto posebno". Valentino je dokazivao poentu iznova i iznova otkako je pokazao svoju prvu crvenu haljinu, nazvanu "Fiesta 1959".

Upravo ova boja postala je statusni simbol. Jednom kada je crvenu boja predstavljena u kolekciji, postala je neizostavni deo svake sledeće. U galeriji isprod predstavljamo neke od čuvenih haljina.

Đankarlo Đameti, Valentinov dugogodišnji partner je u pismu objasnio kako će se ovaj jubilej proslaviti i osvrnuo se na prethodne veličanstvene proslave.

- Ovakav rođendan svakako treba da se slavi, ali Valentino više voli da nema velikih proslava iz poštovanja prema ratu, to nije atmosfera koja inspiriše velika slavlja, stoga je oko njega porodica i vrlo malo prijatelja - istakao je Đankarlo Đameti i dodao:

- S druge strane, imao je rođendane za pamćenje, od Studija 54 pretvorenog u cirkus za njegov 50. rođendan do onog koji su Tom i Rita Henks organizovali sa Spilbergovima u Los Anđelesu 90-ih. Zatim putovanja na Nilu sa 40 prijatelji 2001. godine i Sankt Peterburg, Rio, Lisabon, Kapri, Marakeš, Las Vegas… ima mnogo toga za pamćenje. Voleli smo da putujemo sa prijateljima i da se zabavljamo za rođendane. Ovo će biti drugačije — najintimnije. A onda je prava proslava ove godine izložba u njegovu čast koju njegov rodni grad priprema u opštinskom pozorištu, sa 50 izloženih haljina i mnogo proslava... on želi da je poseti što pre.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota