• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najuticajnije trendseterke svih vremena: Šta mora da poseduje modna ikona

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da bi neko poneo titulu modne ikone, njegov stil mora da stvori kulturnu komunikaciju, da bude dostojan trenda i stila koji najčešće nadživi samu ikonu

  • 0
Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Često čujemo pojam "modna ikona", koji se sve češće preterano upotrebljava. Modna ikona se najmanje odnosi na titulu, a više na ukorenjeni pristup i uticaj koji osoba sobom nosi.

Na primer, iako se naširoko smatra da je Ana Vintur lice modnog sveta koje podjednako utiče na dizajnere i urednike, može se reći da ona nije modna ikona. Da bi se neko smatrao modnom ikonom, njegov stil mora da stvori kulturnu komunikaciju, da bude dostojan trenda ili, najčešće, da vas nadživi. Ako osoba poseduje ove tri stavke, može se "ustoličiti" u modnom svetu kao ikona koja vrši uticaj na modne trendove, predstavlja ideal stila koji ceo svet prati i ulazi u večnost modnih idola.

Ne postoji brzi put do ove prestižne pozicije, ali ono na šta se sve svodi je doslednost. Jedna modna kombinacija na crvenom tepihu može biti stepenik do modnog raja, ali već druga može biti put srama do ne tako visokog pakla, prenosi portal "Editorialist" koji je objavio listu najuticajnijih modnih ikona.

Princeza Dajana

Jedna jedina, omiljena, neponovljiva. Ukrala je naša srca zauvek i kao modna ikona koja je otišla u legende, nastavlja da utiče na naše stilske izbore. Na početku svog kraljevskog mandata, mlada princeza je uglavnom bila fotografisana u odeći u stilu 80-ih, sa mnogo ukrasa i mašni koje su isticali tadašnji modni trendovi. Međutim, ova trendseterka je ubrzo odbacila haljine koje su bile sinonim za tradicionalnu aristokratsku odeću, menjajući blistavu odeću za seksi haljine koje suisticale njenu siluetu.

Ali ono što stil princeze Dajane čini tako privlačnim je činjenica da je koristila modu kao produžetak svoje ličnosti, svaka odeća je podsećala na toplinu i harizmu koju je posedovala. Bilo da je decu ostavljala u školu u studentskim džemperima i biciklističkim šortsevima ili je obavljala svoje dobrotvorne obaveze u ležernom blejzeru i mokasinkama, njena moda nikada nije posustajala. I dok ju je njena dosledna sklonost oblačenju učvrstila kao modnu ikonu, princeza se nije plašila da se suprotstavi i neretko napravi modno iznenađenje.

Princeza Dajana Princess Diana

Foto: Profimedia/PA Images/John Stillwell

 

Crna duboka haljina sa potpisom Christine Stambolian jedan je od "najikoničnijih" izgleda princeze Dajane i jedna od "osvetničkih" haljina kojima je Dajana prkosila rigidnim kraljevskim protokolima i ujedno pravi dokaz da njena moda postoji izvan nje. I danas, kada je nema, kada prelistavate modne časopis, možete da vidite kako je njena estetika i dalje u trendu.

Odri Hepbern

Ona je sinonim za mnoštvo stvari: doručak, "Tifani", modu. Nakon što je upoznala Huberta de Živanšija ranih 50-ih, brzo je započela ljubavnu vezu sa odećom koja će trajati ceo život; bila je savršen medij za predstavljanje dizajnerovih kolekcija visoke mode.

Odri Hepbern

Foto: Wikimedia/Paramount-photo by Bud Fraker

Njen dolazak na aveniju modnih ikona rezultat je jednog od onih retkih trenutaka u kojima prava silueta i prava zvezda mogu stvoriti magičan spoj, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Film "Doručak kod Tifanija" pravi je spoj filma i mode, a crna koktel-haljina iz "Sabrine" postala je detalj koji je zauzeo počasno mesto u ormanu svake žene.

Džeki Kenedi

Mnogo pre nego što je postala prva dama imala je sve elemente modne ikone. Vremenom je domaću odeću menjala za fina "chanel" odela, njen prepoznatljivi šešir i "Gučijevu" klasičnu Džeki torbu, nazvanu po prvoj dami kada je koristila luksuznu torbicu da zaštiti svoje lice od paparaca.

Kennedy Jackie Džeki Kenedi

Foto: Dennis Brack / Newscom / Profimedia

 

Iako je njena odeća prve dame ovekovečena, njena odeća iz 70-ih je ono što nas osvaja. Ubrzo nakon što se udala za brodskog tajkuna Aristotela Onazisa, javnost je počela da vidi slobodan pristup modi – odraz vremena i njene novootkrivene sreće.

Siguran znak ove nonšalantne naklonosti nalaze se u velikim, okruglim naočarima za sunce koje je redovno nosila.

Mišel Obama

Slično kao i modni životni ciklus Džeki Kenedi, stil Mišel Obame, nakon prestanka njenog statusa prve dame Amerike, zaista ju je uspostavio kao modnu ikonu. Iako je njen mandat prve dame doveo do rasprodaje mnogih dizajnerskih haljina, kada Obama više nije bio ograničen standardima Bele kuće, ona je zaista bila u stanju da nađe svoje uporište u modi.

Michelle Obama, Mišel Obama

Foto: Tanjug/AP

Viktorija Bekam

Od pop zvezde preko supruge fudbalera do priznatog dizajnera, Bekamova je polako ali sigurno gradila svoje mesto u svetu modnih ikona i dostigla taj nivo predmeta "idolopoklonstva" da se s velikim nestrpljenjem iščekuju njene nove fotografije sa najnovijim momentima u stajlinzima, od porodičnih prilika do glamuroznih dešavanja. Žene jednostavno vole da je prate.

Viktorija Bekam, Victoria Beckham

Foto: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Bilo da nosi crnu mini-haljinu i sandale na platformu ili je ležerna u džemperu od merino vune, Viktorija zna kako da uklopi odeću koja oduševljava, a da nije previše udaljena od svoje ličnosti. Ali ono što dizajnerku drži čvrsto na pijedestalu modne ikone je njena sposobnost da ide u korak sa vremenom, umesto da čeka da vreme nešto pomeri. Postala je sinonim za tip moderne žene koja naporno radi i igra se i izgleda fantastično dok to radi.

Rijana

Pevačica i dizajnerka je modna ikona jednostavno zato što je uložila u posao, rad, rad, rad... Od njenih širokih farmerki i krop-top outfita, koji su dominirali jedno vreme, do njene samouverene moderne estetike, putanja Rijaninog stila je jedna od istorijskih. Njen afinitet prema sportskim kultnim dizajnerima pre nego što postanu mejnstrim i uočavanje trendova unapred učvrstili su njen status ikone i omogućili joj da neguje sopstvenu modnu imperiju.

Rijana

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Diggzy

 

Ono što Rijani daje prednost kao modnoj ikoni je to što ceni zanat i istoriju mode. Potrebno je samo da pogledate njen eklektičan niz Met Gala odeće da biste to razumeli. Ako je neko sumnjao u uticaj gđice Rijane na modne trendove, podsetićemo vas na "detalj" da je jedne godine slika na kojoj ona nosi par bredniranih slušalica na glavi dovele do toga da se ovaj dodatak od 9.000 dolara rasproda po svim prodavnicama širom sveta. To je ono što odlikuje ikonu stila.

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota