• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rok odeća: Kako su rok zvezde promenila modu zauvek

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muzičke zvezde najviše utiču na to šta mladi ljudi nose

  • 0
rokenrol, moda Shutterstock

Veza između roka i mode počinje, kao i sve ostalo, sa Elvisom Prislijem. Pre nego što je momak iz Memfisa prvi put izašao na scenu, moda i muzika su bili povezani samo u onoj meri u kojoj su umetnici morali da nose nešto na sebi kada su nastupali. Posle njega, narednih pola veka - rok zvezde su te koje su najviše uticale na to šta su mladi nosili.

Nije samo Prislijeva harizma učinila muziku primarnim kanalom za uticaj i definisanje identiteta mladih. Rokenrol je eksplodirao i dobio svoj život u isto vreme kada je procvetao i koncept tinejdžera. Pedesetih godina, deca su iznenada pronašla svoje slobodno vreme i novac, a oboje su trošili na muziku, a potom i na odeću koju su nosile njihovo idoli, prenosi Fashion Beans.

Kako su masovni mediji počeli da ruše zidove koji su ljude zatvarali u njihove malene svetove, mladi su polako počeli da se manje definišu kroz klasu ili lokaciju i da pronalaze svoju individualnost. Postali su ono što su slušali i poručivali bi sa svojom garderobom kakvu vrstu muzike vole da čuju.

Elvis Prisli Printskrin: Youtube/Elvis Presley

Tokom narednih pola veka koji je usledio, rok zvezde su te koje su imale najveći uticaj na svetski stil. Svaki novi zvuk, od glamura do opuštenog stila, preko panka i metala do grandža, donosio je novi izgled i nove sledbenike.

Subkulture su se definisale u suprotnosti sa onim što je predhodilo svakom novom trendu  - pankeri su odbacili glamove, šljokice i platforme disko muzike i nosili izlupanu kožu i pocepane farmerke, grandž je odbacio metalne klinove i kožu iz prodavnica polovne robe starog metal zvuka... Pa, ipak, iako su stare kombinacije nestale i generacije se smenjivale – bele majice, istrošene teksas jakne i patike starke još žive u našim ormarima.

Rokenrol garderoba jedan kroz jedan

Kožna jakna 

Kožna jakna dolazi u hiljadama različitih oblika, ali ono što želite je bajkerska jakna, koja ne izgleda kao da je potpuno nova. Ako ste ostali odani panku, možete da napišete par psovki na leđima, a ako ste više grandž tip - spavajte u njoj nedelju dana. Ukoliko više vučete ka Elvisu, pokušajte sa odgovarajućim kožnim pantalonama.

Džins

Džins, odnosno farmerke, su komad garderobe koja će vas definisati kome god muzičkom pravcu da pripadate. Sve zavisi od uklapanja sa drugim komadima odeće i stepenu brutalnosti koji primenite na njih. Važno je samo da budu uže, mogu da budu i iscepane, ili sa par rupa od cigarete na butini.

Crne sunčane naočare

Pravi šou se dešava iza scene. A onda, u nekom trenutku, probudite se i morate da se suočite sa svojim fanovima, novinarima ili menadžerom turneje. Crne – veoma, veoma crne – sunčane naočare će sakriti svu štetu prouzrokovanu bančenjem i pomoći će vam da se suočite sa dnevnom svetlošću. Ili će barem učiniti da izgledate kao da ste spremni na nešto zanimljivije od sedenja kod kuće.

Odelo 

Rokenrol odelo je na vama da izaberete. Ako ste više pank fan, neka bude crno. Ako više naginjete ka Džimi Hendriksu, razmislite o gnječenom somotu nalik Gučiju, sa opcionim svilenim šalom vezanim oko vrata.

Starke

Starke su bile izbor obuće za sve rokere, od Di Di Ramonea do Kurta Cobaina, toliko da je originalna košarkaška patika ovih dana poznatija po vremenu provedenom u noćnim klubovima nego na terenu. Bilo koji stil će vam odgovarati, bez obzira da li više volite obične bele, plitke ili duboke, ili one sa šarama leoparda. Svake su rokenrol bez premca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota