• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kamila biserima poslala snažnu poruku: Tradicija datira iz vladavine kraljice Viktorije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biseri su bili zaštitni znak kraljice Elizabete

  • 0
Kralj Čarls i Kamila, Charles, Camilla

Foto: Eddie Mulholland/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Javnost je navikla da vidi Kamilu pored supruga Čarlsa, na ključnim nacionalnim i međunarodnim događajima i proslavama, te je tako bila uz njega i kada je zvanično proglašen za kralja.

Ona je za ovu priliku nosila crninu, jer tako protokol nalaže, međutim, ono što je mnogima zapalo za oko bila je njena biserna ogrlica.

Biseri su bili zaštitni znak kraljice Elizabete, a izgleda da je Kamila nastavila tradiciju. Pored toga što ih je Elizabeta skoro uvek nosila, u kraljevskoj porodici biseri se nose i u toku perioda žalosti.

Ova tradicija datira iz vladavine kraljice Viktorije, koja je nosila crninu punih 40 godina kako bi odala počast svom pokojnom suprugu Albertu, prenosi "The sun". Jedini nakit koji je Viktorija nosila tokom 40 godina bio je crn ili bezbojan, a često je birala i bisere.

Tradiciju je nastavila i kraljica Elizabeta, koja je biserima takođe odala počast svom suprugu Filipu tako što je nosila bisernu ogrlicu od tri niti.

Kraljica Elizabeta II

Foto: Tanjug/AP

Ono što je zanimljivo je činjenica da Elizabeta nije nosila bisere samo na sahrani princa Filipa, već i tokom sahrane princeze Dajane, princeze Margarete i kralja Džordža VI.

Princ Filip sahrana kraljica Elizabeta

Foto: Tanjug/AP

Ekspertkinja za kraljevski nakit Lesli Fild istakla je da su biseri tradicionalni nakit za kraljice već hiljadu godina. Posebno je naglasila da nije do sada postojala kraljica koja ih nije nosila.

- Bili su retki, lepi i sjajni – i što ih više nosite, postaju sjajniji - zaključila je Lesli.

Mnogi zbog toga misle da je Kamila želela da pošalje poruku utehe mnogim građanima Velike Britanije, a i šire, i pokaže da će čuvati tradiciju i uspomenu na kraljicu Elizabetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota